De zomervakantie voor kinderen en jongeren is lang en hoe ga je dan het Nederlands bijhouden? De vakantie kan heerlijk zijn voor de rust en ontspanning, maar kan ook lastig zijn voor het (verder) ontwikkelen van de Nederlandse taal.

‘’Ze begint het Nederlands net leuk te vinden en nu valt de vakantie precies voor onze verhuizing en hoort ze nu nog alleen Afrikaans om haar heen.’’

Een veel gehoord geluid van kinderen die net Nederlands als tweede of derde taal aan het leren zijn. Ook kinderen die bijvoorbeeld net leren lezen, krijgen meestal een terugval door de zomer. Deze zogenaamde zomerdip in het leren is bewezen, maar er is zeker iets aan te doen zoals je via deze link kunt lezen.

De zomer kan voor jongere kinderen juist heel fijn zijn, om tijdens een bezoek aan Nederland, meer ondergedompeld te worden in de Nederlandse taal, maar hoe regel je dat?

Wat zijn de mogelijkheden in deze zomer 2023? Lees hieronder de verschillende kansen.

Zomerkampen om het Nederlands bij te houden

‘’Zijn Nederlands kan nog wel meer ‘input’ gebruiken, maar hij heeft buiten school geen Nederlandse contacten.’’

Wat vindt je kind leuk om te doen? Zeilen, fietsen, paardrijden of sporten? Nederlands kent veel Nederlandse zomerkampen. Een hele leuk en mooie manier om het Nederlands bij te houden of verder uit te bouwen.

Uiteraard is het wel fijn als je kind zich zeker genoeg voelt om nieuwe contacten aan te gaan in een voor hem een tweede of derde taal en /of met zijn Nederlands voldoende uit de voeten kan komen.

Het positieve van ‘thematische’ zomerkampen is, dat je van tevoren wel alvast de bijhorende woordenschat kan doornemen en oefenen.

Er zijn meerdere voordelen aan je kind naar een zomerkamp laten gaan, maar één van de grootste pluspunten voor kinderen is dat zij hun sociale vaardigheden verder ontwikkelen. Hierbij hebben ze bovendien continue de Nederlandse taal nodig en horen ze deze ook alleen maar om hen heen.

Doordat het geen schoolse omgeving is, wordt er op een andere manier van je kind gevraagd. Zo zal het voor je kind ook niet voelen als ‘ik ben Nederlands aan het leren of oefenen’ in de schoolse zin.

Andere voordelen zijn dat de kinderen aan veel creativiteit, sport en recreatie bloot worden gesteld Plezier hebben met leeftijdsgenoten en zelfvertrouwen ontwikkelen doordat ze dit zelfstandig ondernemen. Zij leren bovendien veel vaardigheden die ze op school of thuis niet leren. Deze vaardigheden nemen ze ook weer mee naar huis.

Via zomerkampen.net kun je zoeken op leeftijd en locatie. Voor de kinderen die niet zo lang wel willen of kunnen, heb je ook erg leuke dagkampen.

kinderen hockeyen; in de zomer Nederlands bijhouden

Expatkampen voor kinderen in de zomervakantie

‘’Ze begint eigenlijk net pas echt Nederlands te spreken en nu valt er een gat van 11 weken waar ze vooral met haar Engelssprekende ouders is.’’

Speciaal voor dit soort expatkinderen zijn expatkampen. Kinderen die in het buitenland wonen, gaan op vakantie met hun gezin in Nederland. Ze willen genieten van de vakantie maar ook hun Nederlands bijhouden of zelfs verbeteren. Dan zijn deze kampen ideaal: speciaal opgezet om iedereen zich thuis te laten voelen én fouten maken in het Nederlands mag altijd!

Er waren meerdere aanbieders van expatkampen, maar helaas zijn er dit jaar ‘slechts’ twee grote aanbieders zichtbaar actief:

Young Expat Services heeft in samenwerking met SportWays een sportief én leerzaam expatkamp georganiseerd. Dit kamp is speciaal opgezet voor expatkinderen. Tijdens het kamp wordt er bewust Nederlands gesproken, ook tijdens de sportieve activiteiten.

Club Adventure organiseert al meer dan 30 jaar zomerkampen voor Nederlandse kinderen uit binnen- en buitenland. De Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen, noemen dit vaak een expatkamp.

Vakantieopvang of tijdelijke opvang voor peuters en kleuters

Kom je een paar weken naar Nederland om familie en vrienden te bezoeken, maar ook om te werken, of wil je dat je kinderen nog actiever dan bezoekjes in de Nederlandse taal worden ondergedompeld? Het is toch een mooie gelegenheid voor je kinderen nu ze in Nederland zijn. De zomer- of taalkampen zijn vaak voor oudere kinderen, maar gelukkig bestaat er vakantieopvang of tijdelijke opvang die je kinderen de kans geeft hun Nederlands op te halen.

Voor jongere kinderen zijn bijvoorbeeld programma’s als de vakantieprogramma’s van The Little Gym een uitkomst om de kinderen hun Nederlands bij te laten houden. Deze programma’s staan in het teken van plezier maken, sport, spel, creatieve activiteiten en leren. De thematische vakantieprogramma’s kunnen zowel halve als hele dagen plaatsvinden en kunnen geboekt worden door zowel leden als niet-leden.

Kinderopvang Mirakel biedt een zogenaamd vakantiecontract aan. Deze opvang is voor alle kinderen van 0-12 jaar en die voor een bepaalde aaneengesloten periode opvang nodig hebben.

Ook Kinderopvang Schiphol biedt flexibele opvang aan. Ideaal voor ouders die in de omgeving van Schiphol wonen of werken.

UniKidz heeft twee locaties waar ze aan tijdelijke opvang doen: in Amstelveen en op IJburg.

Denk ook aan de mogelijkheid om een zomer au pair in te huren.  Een zomer au pair is hetzelfde als een normale au pair, maar dan voor enkel de zomervakantie. De au pair blijft dan tussen de een tot 3 maanden bij jullie in het gezin en heeft dezelfde taken als een normale au pair. Ze zorgt voor de kinderen en helpt bij lichte huishoudelijke taken. Met haar kun je afspreken om met regelmaat naar speelplekken te gaan waar veel kinderen zijn zodat je nog meer interactie in het Nederlands krijgt.

En een andere goede mogelijkheid is om je kinderen bij een gastouder aan te melden. Sommige gastouders bieden namelijk ook vakantieopvang, omdat zij dan zelf een periode hebben dat ze minder kinderen opvangen.

Natuurlijk kun je ook zelf een oppas regelen (oudere nicht of neef, bekende oppas van een van je vrienden, etc.) of via oppas-websites zoals bijvoorbeeld Sitly.

handen kindje bouwt toren van gekleurde blokken

Taalkamp of zomerlessen Nederlands voor kinderen

Heeft je kind een lange zomervakantie en tijd over? Dan kun je natuurlijk ook enkele Nederlandse lessen nemen of een zomercursus volgen. Er worden niet echt veel voor kinderen aangeboden, anders dan de Nederlandse online scholen die ook losse lessen aanbieden in de zomervakantie.

M. vindt de lessen in de vakantie fijner. “Mam, ik hoef me nu alleen te concentreren op Nederlands en niets anders.”

Berlitz biedt halve dagen zomertaalkamp aan in Amsterdam voor twee weken. Ze bieden onder andere taallessen aan een maximum van 6 kinderen per groep.

Bij Dutch for Children werken een aantal leerkrachten deze zomer speciaal voor jullie kinderen door. Verhuizen jullie net in de vakantie naar Nederland, is iedereen op vakantie en wil je je kind beter vertrouwd laten raken met het Nederlands. Dan is dit een kans.

Het kan ook zijn, dat je kind net is gaan lezen en wat extra hulp en vooral continuïteit nodig heeft. Dan zijn een paar lessen in de vakantie een uitkomst. Bovendien zijn onze lessen op maat gemaakt, dus altijd aangepast aan de interesses en het kunnen van jouw kind. Dat houdt het leuk! Lees via deze link meer over de zomerlessen.

jongen voor computer met duim omhoog

Zelf het Nederlands van je kinderen bijhouden in de vakantie

Mocht je kind geen kind voor kamp of extra lessen in zijn vakantie zijn, dan kun je altijd ook zelf het Nederlands meer in huis halen. Een paar ideeën op een rij.

1.Creëer jullie eigen “Nederland-moment/ dag of dagdeel.’’ Dit wordt natuurlijk het leukste moment van iedere week. Het overkoepelende thema is “Nederland’’ en in dat moment gaan jullie iets leuks in en met het Nederland(s) doen.

Denk aan dingen zoals:

  • bioscoopavond met een leuke Nederlandse kinder- of jeugdfilm. Voor de creatieven: bedenk kijkvragen vooraf, zodat je na de film de antwoorden kunt bespreken.
  • het bakken van een Nederlands appeltaart, boterkoek, appelflappen etc. Boodschappenlijstje, boodschappen doen, recept lezen en maken gebeurt allemaal in het Nederlands. En, smullen maar.
  • de geschiedenis opzoeken van enkele typische Nederlandse zaken zoals klompen, tulpen, waterbestrijding, etc. Via internet kun je bijvoorbeeld leuke webquesten vinden en uiteraard heel veel achtergrondinformatie.
  • maar het kan ook simpeler: tijdens één of twee keer avondeten praten we alleen Nederlands (degenen die dat kunnen), of plaatsgebonden: als we naar de speeltuin gaan praten we Nederlands.

2. Lezen in het Nederlands. Zien lezen, doet lezen. Dit is niet leeftijdgebonden. Lees je tiener een spannend Nederlands boek voor, lees zelf regelmatig Nederlands, zoek een boek uit waarmee je kunt toneellezen (ieder krijgt een rol in het boek en leest zijn rol voor). Hier vertelt Wijzer over de basisschool meer over.

De Stichting CPNB organiseert weer de campagne ‘Zomerlezen’. Deze is in juni 2022 gestart. Lees en volg hier. En via de website Kinderboeken kun je op leeftijd en onderwerp zoeken naar het leukste boek voor jouw kind.

Bovendien hebben de bibliotheken ieder hun eigen zomerprogramma deze zomer van 2022. Google op bibliotheek, zomer 2022 en (je) plaats en vind de agenda(‘s). Wisten jullie trouwens dat vanaf 1 juli 2022 iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland, inclusief de BES-eilanden, gratis lid kan worden van de bibliotheek?

Nog 5 leuke ideeën voor zomerboeken
1. Vakantieboek op ontdekkingsreis. Wist je dat er karretjes rondrijden op Mars? En dat je wel anderhalve kilo bacteriën meesjouwt in je darmen? Deze en nog veel meer leuke weetjes lees je in het nieuwe Young Scientist Vakantieboek. Ga mee op een gekke ontdekkingsreis door het zonnestelsel, het internet en ons waanzinnige brein.
2. Zomerlezen voor verschillende leeftijden. Zo heb je voor de kleuters een lees-spel-doe-boek en voor de lezers in bijvoorbeeld groep 4 een zomerleesboek van Paul van Loon. Kijk via deze link naar de verschillende mogelijkheden, of zoek in BOL op ‘zomerlezen 2022’ en dan de groep of leeftijd.
3. De geheime code van de grote kluis. Van Ivan Tapia & Montse Linde. Oplossend lezen. Een boek dat uitdaagt en triggert om oplossingen te vinden. Er is ook een deel één; allebei los te lezen.
4. Jeugdboeken, gekozen door de Jonge Jury. Hier vind je de elf Jonge Jury-Leestips – met beeld en geluid erbij!
Je vindt bij elk boek een aantal fragmenten die aansluiten bij thema’s van het boek. Zo kan je kind gemakkelijk een beeld vormen van het boek.

3. Schoolactiviteiten

Doe samen met je kind op vaste momenten leuke talige schoolactiviteiten. Hiervoor verwijs ik graag naar ons eerdere artikel vol met handige tips en links.

4. Nederlandse Taal en Cultuur

Wanneer je in Nederland bent, zijn er natuurlijk te veel leuke mogelijkheden om op te noemen om de Nederlandse cultuur goed op te snuiven. Uiteraard spreek je tijdens deze uitjes Nederlands, of spreek je af in de bus, trein, of rondvaartboot “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…’’ te spelen.

5. Podcasts

Podcasts van 3 tot en met 14 jaar op de website Kinderpodcasts. Waarom podcasts? Kinderen reageren creatiever op verhalen die ze horen dan op verhalen op televisie. Met het gesproken woord gaan kinderen ideeën aan die 2 tot 3 niveaus hoger liggen, dan hun normale leesniveau zou toestaan.

Ook de Vlamen hebben leuke podcasts: voor én door kinderen uit België. In 5 afleveringen vertellen ze over hun ervaringen met vriendschap: ruzie, verwachtingen, herinneringen, elkaar helpen … Elke 14 dagen een nieuwe aflevering om te beluisteren! Onder ons: Een aanrader.

Dutch for Children wenst jullie een fijne zomer

Dutch for Children wenst iedereen in ieder geval (alvast) een hele fijne zomer 2023! Wij blijven actief op Facebook, Instagram en onze nieuwsbrief met de leukste laatste tips voor jullie kinderen. Mis het niet!

Je kunt ons ook altijd persoonlijk bereiken via de mail dutchforchildren@gmail.com