De leerkracht van DfC werkt en reist deze zomer plus geeft tips aan kinderen voor de zomervakantie! DfC reist van Salt Lake City naar de bergen, van de Dominicaanse Republiek, Portugal en Spanje naar Nederland en van Nederland naar Zweden.

Reis je mee met DfC?

Als leerkracht werken in de zomervakantie van kinderen

Als leerkracht werken in de zomervakantie is voor een online leerkracht bij DfC vrij normaal. Dutch for Children is nooit dicht. Aannames en adviesgesprekken gaan gewoon door. Nieuwe leerlingen starten of bestaande leerlingen willen extra les.

Onze leerkrachten zijn erg flexibel en vinden het ook niet erg om af en toe zelfs op reis les te geven. Sommige leerlingen hebben in de zomer namelijk juist meer tijd voor hun Nederlandse lessen. Ook zijn er leerlingen die net wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken, voordat ze verhuizen naar Nederland en dan kunnen een paar extra lessen een uitkomst zijn.

In deze blog vertellen een paar leerkrachten van DfC zelf over hun zomer. Superleuk om te lezen. Er worden uiteraard ook tips gegeven: gebruik die zeker om met je kinderen te doen als ze je aanspreken!

De zomer van leerkracht Crystel

Hoi! Ik ben juf Crystel en deze zomer ga ik vier weken met mijn vriend èn onze rode camper op vakantie naar Denemarken en Zweden. In Zweden is het toegestaan om midden in de natuur te (wild) kamperen.

Met de zonnepanelen op het dak van de camper en koude buitendouche kunnen we best een tijdje in de wildernis verblijven. Daarnaast gaan we ook nog een aantal steden bezoeken.

In mijn studietijd heb ik in Malmö gewoond, dus daar ga ik oude herinneringen ophalen. In Kopenhagen wonen een aantal Engelssprekende vrienden die we gaan bezoeken.

Kortom, in de vakantie ga ik zowel mijn Engels als Zweeds oefenen! Leuk om zo weer in aanraking te komen met verschillende talen.

Mijn tips voor in de zomervakantie?
1. Word lid van de online bibliotheek, zo kunnen er online (luister)boeken geluisterd worden in de auto of lekker voor de caravan.
2. Personaliseer een verhaal via de link zomerlezen. Je kunt vier namen van hoofdpersonen invullen, leuk om de naam van ouders, broertje(s) of zusje(s) te gebruiken bijvoorbeeld.

Fijne vakantie allemaal! Groetjes van juf Crystel

twee mensen blij in camper

De zomer van leerkracht Adriane uit Spanje

Hallo allemaal! Mijn naam is Adriane en ik ben met veel plezier leerkracht bij Dutch for Children.
 Ik woon met mijn man en kinderen in Spanje. Hier hebben we in de zomer drie maanden vakantie, dus genoeg tijd om veel leuke dingen te doen. Maar ook genoeg tijd om de lesstof weer weg te laten zakken. En dat vind ik als moeder en ook leerkracht natuurlijk zonde.

Onze oudste gaat na de vakantie naar groep 3 en heeft het afgelopen schooljaar volop leren lezen en schrijven. Ons bedritueel is veranderd van voorgelezen worden door mij, naar dat zij mij voorleest. Met twee oma’s die ook uit het onderwijs komen, worden er regelmatig leuke leesboekjes uit Nederland opgestuurd en die gaan we deze zomer waarschijnlijk allemaal een keer lezen, want ze heeft de smaak goed te pakken.

Onze jongste gaat na de zomer naar de eerste groep van de basisschool. Dat is hier in Spanje al met drie jaar oud. Afgelopen week heeft hij afscheid genomen van de peuterschool.
Hij imiteert zijn grote zus en probeert ook boekjes zelf te lezen. Hij schrijft mee en wijst allerlei letters aan. Ik lees hem dus ook dagelijks voor en probeer op een rustig moment van de dag ook nog zelf een spannend boek te lezen.

Er is een heleboel materiaal te vinden en te gebruiken voor ouders die in de zomervakantie met hun kinderen willen blijven “oefenen” op een leuke manier. Toen ik in Nederland voor de klas stond, deelde ik in de laatste schoolweek ook van alles uit aan mijn leerlingen.

Nu in de lessen voor Dutch for Children maak ik graag gebruik van de website issuu.com. Die staat vol met leesboekjes en werkboekjes waarbij je een groot deel van het boek kunt inzien.
Een aanrader zijn de zomerleesboekjes die per leerjaar worden uitgegeven.
  Fijne zomer en heel veel leesplezier!

meisje leest in bed

Leerkracht Anja geeft deze zomer les op de boot

Met een aantal leerlingen werk ik door deze zomer. Het is zo leuk dat ik het werk overal kan doen waar goed internet is. Ik ga met de auto vanuit Portugal naar Nederland rijden. In Nederland gaan we veel familie en vrienden zien. We verblijven op de zeilboot. We gaan ook zeilen en af en toe ga ik lessen geven vanaf de boot. Het leukste van deze zomer vind ik dat ik weer kan genieten van mijn twee kleindochters. Ze zijn zo lief en de oudste is alweer ruim 7 maanden en de jongste 5 weken. Ik kijk er naar uit!

Mijn tips voor deze zomer: Probeer waar je ook bent te lezen in een boek. In de auto, op de camping, in de auto, in  het vliegtuig, in je bed, op de bank, bij het zwembad, op het strand enzovoort. Dan horen de juffen graag na de vakantie waar en wat je allemaal gelezen hebt. En voor de kinderen die nog niet kunnen lezen: op YouTube kan je heel veel filmpjes van ‘juf Roos’ bekijken.

twee mensen blij in camper

Verhuizen in de zomer voor leerkracht en oprichter van DfC Wendy

Onze zomer is een bijzondere tijd: we zijn als gezin namelijk aan het afscheid nemen van de Dominicaanse Republiek én het voorbereiden op onze start in Nederland. We hebben nu 3 jaar in Curaçao gewoond en daarna 3 jaar in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

Ik werk altijd door in de zomer, omdat Dutch for Children nooit gesloten is, maar ik combineer nu mijn werk en de verhuizing wel met nog wat mooie uitstapjes in dit land. Het wisselen van land heeft overigens verder geen enkele invloed op Dutch for Children.

Mijn tip aan kinderen is: Een erg leuke manier om met het Nederlands bezig te blijven is om een vakantie/reisdagboek bij te houden. Hierin kun je schrijven, maar je kunt er ook in plakken en tekenen. Een mooi aandenken na je reis of vakantie.

Ik wens iedereen een hele fijne zomer! Hartelijke groeten van Wendy van Dalen

tropisch strand met palmbomen

Juf Marieke studeert en geeft les vanuit Salt Lake City

Als juf op de basisschool stond ik jaren voor de klas in Rotterdam. Hoewel ik het lesgeven leuk vond, en de stad waar ik ben geboren en getogen nog steeds thuis noem, wilde ik mijn grenzen verleggen. Ik verhuisde naar Japan om op een internationale school te werken. Het buitenland trok me enorm en samen met mijn vriend verhuisde ik naar Salt Lake City in de Verenigde Staten.

Vlak voordat ik verhuisde startte ik als online leerkracht bij Dutch For Children om vanuit Amerika online les te geven. Bij Dutch for Children kan ik alle ervaring voor de klas gebruiken om aan te sluiten bij wat een leerling kan en aanspreekt. Het schrijven van een sprookje of nep-nieuwsbericht, het maken van een memory, het kraken van een escape-room of het schrijven en leren van een lied. Mijn liefde voor het ontwerpen van lessen en educatieve spelletjes kan ik volop inzetten bij Dutch for Children. Op de zaterdagochtend log ik in om mijn leerlingen te zien, te horen over hun week en plezier te hebben tijdens de Nederlandse les.

Het liefste werk ik de zomer door met leerlingen. Voor hen, zodat ze niet last krijgen van de ‘zomerdip’ en het Nederlands goed bijhouden, en voor mijzelf omdat ik het lesgeven zo leuk vind. Sommige leerlingen gaan met vakantie en zetten de lessen tijdelijk stop, dat kan natuurlijk ook!

Qua reizen probeer ik in ieder geval eens per half jaar terug te gaan naar Nederland, in het speciaal om mijn nichtje te zien en bitterballen te eten.

In de zomer kun je hier geweldig hiken en kamperen, omdat Salt Lake City omringt is door bergen. Er is één ding dat ik het allerliefste doe op een zomerse dag en dat is lekker Hollands: fietsen!

Mijn tip voor deze zomervakantie: Niets is beter dan in de zon languit op een strandbed naar de zee turen, maar tijdens het relaxen kun je ook nog Nederlands oefenen! Het luisteren van een podcast vergroot je woordenschat en je raakt gewend aan spreektaal- en tempo. Op www.kinderpodcasts.nl vind je podcasts voor alle leeftijden.

vrouw kijkend naar een beek

Muriel,onze leerkracht die na 2 1/2 jaar in de zomer naar Nederland kan gaan

Hier kijkt ze enorm naar uit! Voordat ze vertrekt geeft ze nog met plezier les. Na haar vakantie gaat ze weer door met de leerlingen die terug zijn of juist willen starten. Voor de kinderen heeft ze de nadrukkelijke vraag: a.u.b. kijk Nederlandse televisie, of lees een boek, of oefen zelf in Junior Einstein. Dat is leuk en zorgt ervoor dat het niet teveel wegzakt.

Jeugdjournaal items

Meer leuke ideeën voor de zomervakantie van je kinderen

Van juf Mirjam uit Oeganda: Hierbij deze leuke leesbingo, om toch op een leuke manier met lezen bezig te blijven. Groet, juf Mirjam. Je kunt deze leesbingo gemaild krijgen door ons te mailen met als onderwerp ‘leesbingo’.

Van juf Chantal uit Bonaire: Er staat een nieuw seizoen online van ‘De Regels van Floor’.  
In Floors wereld bedenken kinderen, net als volwassenen, hun eigen regels en dat leidt tot verrassende nieuwe inzichten. Deze jeugdserie is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige boekenreeks van Marjon Hoffman. De boeken zijn erg leuk om te lezen en ook de afleveringen zijn hilarisch. Lachen gegarandeerd!

Het is een leuk idee om zelf een regel te schrijven over jouw zomervakantie, in dezelfde stijl als Floor. Veel lees- en kijkplezier gewenst!

Nederlands bijhouden in de zomervakantie van de kinderen

Wil jij graag dat je kinderen het Nederlands een beetje bijhouden deze zomervakantie? Kijk dan ook eens naar ons artikel over wat jouw kind allemaal kan doen in deze zomer van 2022.