Wat zoeken we als expat? Deze week een wat persoonlijkere blog, omdat er gewoon veel zaken spelen in ons expatleven. Wellicht is dit herkenbaar? Ook gaan er zakelijk dingen veranderen en zo kunnen jullie de rode daad misschien wat beter volgen.

Wat willen we allen graag als expat? Wat zoeken we; het avontuur, uitdaging in het werk of in het leven?

Zomaar enkele gedachten die ik deze week had, als expatvrouw, moeder en online ondernemer. Ik dacht aan onze buitenlandavonturen, de mogelijkheden die recent op ons pad zijn gekomen en ook de bewegingen binnen mijn online bedrijf.

Verandering doet leven

Als je de stap een keer hebt genomen om naar het buitenland te gaan, weet je dat een verandering van leefomgeving veel met je gezin en jou doet. Verandering kan als een heerlijke frisse wind voelen. Er zijn kansen, die je in je oude omgeving niet (meer) zag. Bepaalde uitdagingen ga je op de nieuwe plek (wel) aan.

Als je naar een ander land verhuist kan je het nieuwe huis anders inrichten, de kinderen een nieuwe kamer laten uitzoeken en inrichten en je kunt misschien genieten van een grotere tuin. Nieuwe talen doen hun intrede; hoe lastig het soms ook kan zijn, het verrijkt je als mens om deze te leren en zo ook andere werelden te ‘betreden’. Het verhuizen naar het buitenland zorgt ervoor dat je nieuwe mensen ontmoet en nieuwe culturen leert kennen.

Scholen en vaak ook schoolsystemen veranderen. Dit brengt een hele omslag voor de kinderen mee. Dit kan positief zijn en minder positief, maar hoe het ook zij: het is wennen.

De nieuwe omgeving geeft ook andere reismogelijkheden. Vanuit Nederland bezoek je bijvoorbeeld minder gemakkelijk Colombia, dan vanuit Curaçao. Je wereld wordt nog groter.

Maar dan? Zit je in de expat-flow?

Als het niet zo leuk is, of als het contract voorbij is, of als een andere buitenlandmogelijkheid zich aandoet. Wat doe je dan? Ga je door? Zit je in die expat-flow? Dan kan het ook voelen als: “oké, de bladzijden zijn omgeslagen van deze bestemming (contract), wat is het volgende hoofdstuk?’’ Het liedje ‘Thank you: Next!’ van Ariana Grande komt dan bij me op.
Wanneer is het genoeg geweest? Of is het een manier van leven, die je liever niet meer inruilt voor je leven ooit ervoor…

Remigreren naar Nederland?

Hoe nauw ben je verbonden (gebleven) met Nederland? Bindende factoren kunnen familie, kinderen maar ook gewoon liefde voor het land zijn. Zelf voel ik de verbintenis minder sterk worden. Mijn moeder is bijna twee jaar geleden overleden en zij was wel mijn baken in Nederland. Toen zij wegviel, voelde ik direct het verschil. Mijn kinderen heb ik (nog) bij me, maar met een dochter van 17 jaar duurt dat niet heel lang meer. Ik weet uiteraard niet hoe het zou voelen, als zij wel in Nederland zou wonen. Onze kinderen hebben natuurlijk vrienden in Nederland, die ze nog steeds graag zien. Zelf merkt de jongste wel, dat iedereen ouder wordt en andere dingen meemaakt dan hij meemaakt. Er ontstaat al wel wat vervreemding van elkaar.

Nederland is zeker wel ‘mijn land’, maar ik ben er ook van vervreemd. Ik hoor trouwens van veel terugkerende expatvrouwen dat er aan de ene kant niets is veranderd, maar dat dát tegelijkertijd het lastige is. Jij als expat bent namelijk wel veranderd. Je hebt je op andere vlakken ontwikkeld, verrijkt, je bent wijzer geworden, gewoon door ‘schade en schande’. Je omgeving verwacht dat je je rol en plek oppikt daar waar je was, vaak jaren terug. Dit alles maakt dat je ooit ‘vertrouwde omgeving’ niet meer zo vertrouwd is. De wenperiode bij terugkeer is niet te onderschatten. Dit heb ik zelf al een keer bij terugkeer uit Spanje meegemaakt. Dat is natuurlijk niet voor niets.

Kinderen en het expatleven

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer stem ze krijgen; letterlijk en figuurlijk. Afhankelijk van je gezins- en werksituatie hebben kinderen daadwerkelijk een stem. Bij ons in het gezin, hebben we deze stem steeds meer waarde gegeven in die zin dat anno 2019 we meer gezamenlijk beslissen en iedere stem telt. Daar waar dat jaren geleden niet zo was, bijvoorbeeld toen Elise 6 maanden was toen we naar Spanje vertrokken.

Tijd als expats

De tijd zal het leren. We hebben binnenkort als gezin de beslissing te nemen: door of terug naar Nederland. Spannend. Ik stond deze maand eerder voor een andere grote beslissing: groeien met mijn bedrijf of niet. Ik heb gekozen voor groei. Ik denk dat ik dat eigenlijk op alle vlakken in mijn leven altijd zou doen. Mits die groei voor ieder in het gezin of zakelijk voor iedere klant in mijn bedrijf geldt. Mijn zakelijke missie, kun je hier lezen.

Benieuwd naar jouw verhaal (als expat)

Ik ben erg benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen.
 Laat je een berichtje achter onder deze blog?
Mijn verhaal wordt vervolgd.