Wat is Prinsjesdag: Uitleg voor kinderen, omdat het al bijna Prinsjesdag 2023 is. Daarom deze blog over een hele bijzondere dag in Nederland! Prinsjesdag is namelijk een dag waarop veel belangrijke dingen gebeuren. Ook is het een feestelijke dag waarbij er veel te zien is. Dus laten we snel ontdekken wat Prinsjesdag is en wat er allemaal gepland staat op deze dag.

Voor Engelstalig kinderen die Nederlands aan het leren zijn, hier ook de Engelse versie van dit blog.

Het laatste nieuws vind je onderaan dit blog.

.

Wat is Prinsjesdag?

Prinsjesdag is een dag waarop de koning of koningin van Nederland een belangrijke toespraak houdt in de Ridderzaal in Den Haag. De Ridderzaal is een hele mooie oude zaal waarin belangrijke mensen samenkomen. Op Prinsjesdag is de zaal versierd en zijn er heel veel mensen die komen kijken, ook kinderen zoals jullie!

.

De geschiedenis van Prinsjesdag

Prinsjesdag bestaat al meer dan tweehonderd jaar. De eerste was in 1814. In deze video wordt kort de geschiedenis van Prinsjesdag verteld. De video is geschikt voor kinderen van 9-12 jaar. Voor de kinderen die graag meer willen leren, kunnen ze het werkblad maken die bij de video te vinden is.

.

De gouden en glazen koets en de troon

Op Prinsjesdag rijdt de koning of koningin in een speciale koets, de glazen koets. De gouden koets werd gerestaureerd en wacht nu op wanneer ze weer met deze koets gaan rijden. Hier vertelt de koning meer.

De koning of koningin gaat samen met andere belangrijke mensen naar de Ridderzaal. Daar gaat de koning of koningin op de troon zitten. De troon is een hele hoge stoel die speciaal is voor de koning of koningin.

In deze video kunnen kinderen vanaf 7 jaar meer zien en leren over de gouden koets, de troonrede, de miljoenennota en het koffertje.

.

De troonrede

Prinsjesdag vindt vanwege de renovatie van het Binnenhof niet in de Ridderzaal plaats, maar in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Koning Willem-Alexander zal daar de troonrede voorlezen. Als iedereen in deKoninklijke Schouwburg is, begint de koning of koningin met de Ttroonrede. Dat is een belangrijke speech waarin wordt verteld wat de plannen zijn voor het komende jaar. De koning of koningin vertelt over wat de regering wil doen om het land fijn en veilig te houden. Dat kunnen plannen zijn over de gezondheid, de school, de natuur en nog veel meer.

.

De koffer van de minister van financiën

Na de troonrede gaat de minister van financiën iets heel spannends doen. Hij komt aan met een speciale koffer, de Miljoenennota. In die koffer zitten allemaal plannen over geld. De minister vertelt hoeveel geld er is en hoe het verdeeld wordt over de verschillende dingen in het land, zoals scholen, ziekenhuizen en wegen.

In deze video ontdekt de verslaggever van Schooltv wat er in het koffertje zit. De video is geschikt voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar.
.

De rit met de gouden koets

Na de toespraak en het bekijken van de koffer gaan de koning of koningin en de belangrijke mensen weer terug naar het paleis. En dit doen ze in de gouden koets! De koets rijdt dan door de straten van Den Haag. Heel veel mensen staan langs de weg om te zwaaien naar de koning of koningin en de belangrijke mensen.

.

Prinsjesdag in 2022

Op deze Prinsjesdag reed koning Willem-Alexander in de gouden koets naar de Ridderzaal. Koning Willem-Alexander is de koning van Nederland. Hij droeg een mooie hoed en een pak. Koningin Máxima, zijn vrouw, was ook bij hem. Ze zag er prachtig uit in een mooie jurk.

In de troonrede vertelde koning Willem-Alexander over plannen om goed voor elkaar en voor de natuur te zorgen. Hij vertelde over dingen zoals gezond eten, schone lucht en dat kinderen fijn naar school kunnen gaan. Ook zei hij dat de regering geld wilde geven aan mensen die het moeilijk hebben.

Daarna kwam de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, met de miljoenennota. Hij vertelde over het geld van het land. Er was geld voor betere wegen, voor ziekenhuizen en voor scholen. Ook zei hij dat het belangrijk was om goed op het geld te letten, zodat het land niet te veel uitgeeft.

In de kranten wordt er veel aandacht besteed aan wat er in de troonrede aan plannen wordt verteld. Hier kun je de plannen van 2022 in de krant teruglezen.

Na de toespraak ging koning Willem-Alexander met de gouden koets weer terug naar het paleis. Mensen stonden langs de straten en riepen: “Hoera!” en “Lang leve de koning!”

.

Prinsjesdag 2023 bij Dutch for Children

Bij Dutch for Children besteden we aandacht aan taal én cultuur. Zo is deze dag een uitkomst om met beide zaken aan de slag te zijn. Een greep uit de praktijk:

  • Prinsjesdag is een goed moment om het nieuws in de les te halen. De les wordt betekenisvoller als zaken als de Rijksbegroting, de troonrede, de rol van koning en kabinet besproken worden. Dit kan uiteraard ook in de les, maar ook thuis. Via het Jeugdjournaal zijn deze items goed bij te houden in deze periode.
  • Met de jonge kinderen concentreren we ons op een item die past bij de leerling en zijn niveau zoals op de koning en de koningin, of de prinsessen, bij een ander op de kleding en weer bij een ander op het vervoermiddel, de koets.

Wil je meer lezen over hoe we taal en cultuur in onze lessen verwerken, lees dan zeker dit artikel ook.

.

Feesten jullie mee op Prinsjesdag 2023?

Prinsjesdag is niet alleen maar praten over plannen en geld. Het is ook een dag vol feest en plezier. Mensen dragen mooie kleren, er zijn optochten en er wordt gezwaaid naar de koning en koningin. Het is echt een bijzondere dag in Nederland!

Nu weten jullie wat Prinsjesdag is en wat er op het programma staat voor 2023. Het is een dag waarop de koning belangrijke dingen vertelt en waarop er veel te zien en te beleven is.

 

Prinsjesdag 2023: laatste nieuws

Voor de fans van het koninklijk huis was vandaag de Prinsjesdag een echte feestdag vol tradities. Wie kon kon vandaag de koning, koningin en prinsessen Amalia en Alexia van dichtbij zien. Via deze pagina kun je op de video de eerste fans al heel vroeg zien wachten.

De troonrede kun je hier teruglezen op de website van de overheid.