Wanneer is het Moederdag in 2023? vroeg mijn man, toen ik vertelde dat het me wel leuk leek om te gaan lunchen met elkaar. Ja, hoor! Moederdag komt er weer aan. Word jij als moeder ook gevraagd wanneer het nu ook alweer is? Voor alle vragende vaders en kinderen: In Nederland wordt het op aanstaande zondag 14 mei 2023 gevierd.
Traditioneel wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. Dit is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag in mei is traditie in o.a. Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika.
In katholieke landen worden moeders meestal op 15 augustus (op Maria Tenhemelopneming) in het zonnetje gezet. Ook in Antwerpen en omstreken wordt traditiegetrouw op die datum Moederdag gevierd.
Waarom Moederdag?
Wil je nog meer lezen over de geschiedenis van Moederdag? Neem dan zeker een kijkje op deze websites. De website van beleven.org legt alles uit: de geschiedenis, herkomst en het waarom. Verder bestaat er uiteraard ook een website geheel over Moederdag.
3 tips voor moederdag cadeaus
Als je het nog al niet gedaan hebt, betekent het ook dat het tijd is om na te denken over een mooi cadeau voor de moeders in jullie leven. Waarom niet iets zelfgemaakts? De meeste moeders vinden dat het allerleukste.
Hier zijn 3 talige, leuke en creatieve ideeën om samen met je kinderen te maken voor een echte Nederlandse Moederdag. Ook als je nog niet begonnen bent, lukt dat nog goed voor zondag!
1. Moederdagkaart of brief
Niets is zo leuk als een persoonlijk geschreven bericht van je kind aan hun moeder. Laat je kind een mooie kaart maken met een lieve boodschap. Gebruik gekleurd papier, stickers, glitters of andere versieringen om de kaart extra speciaal te maken.
Het schrijven van kaarten en brieven is bovendien een belangrijke vaardigheid die kinderen kan helpen om hun communicatieve en schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Hier zijn enkele tips over wat je een kind kunt leren over het schrijven van een kaart of een brief:
1. Structuur: Leg aan een kind uit dat er een bepaalde structuur is voor het schrijven van een kaart of een brief. Een brief begint bijvoorbeeld met een aanhef (bijvoorbeeld “Lieve mama …”), gevolgd door een inleiding, een hoofdtekst en een afsluiting. Het is belangrijk om dit te vertellen, zodat het kind weet hoe hij/zij de brief of kaart kan opstellen.
2. Inhoud: Bespreek met het kind wat hij of zij in de kaart of brief wil zetten. Laat het kind nadenken over wat hij of zij wil zeggen en wat de boodschap is. Moedig het kind aan om persoonlijk te zijn en zijn/haar eigen woorden te gebruiken. Ik raad kinderen bij. Belangrijke kaarten altijd aan om de tekst eerst in het klad te schrijven, zodat als alles klopt hij het op zijn gemak netjes over kan schrijven.
3. Spelling en grammatica: Laat je kind zijn brief of kaart voorlezen om te controleren of er geen fouten zijn gemaakt, die voor zijn kunnen niet nodig zijn. Help je kind, maar leg de nadruk niet teveel op het goed moeten doen.
4. Creativiteit: Laat het kind creatief zijn met zijn/haar brief of kaart. Moedig het kind aan om tekeningen, stickers of kleuren te gebruiken om de kaart of brief op te fleuren. Kijk hier eens voor een aantal leuke ideeën (al is het alleen al m.b.t. het materiaal wat je alvast bij elkaar kunt zoeken). Ook hebben we voor jou een leuk stappenplan om een kaart met een bloem te maken van cupcakes. Stuur ons een mail en we sturen je het stappenplan toe.
2. Een gedicht
Een moederdagsgedicht kan ook erg leuk zijn. Zelfgemaakt of gezocht op internet. Je kind of kinderen kan het gedicht eventueel ook oefenen en uit hun hoofd opzeggen. Bijvoorbeeld bij een ontbijtje op bed.
Op de website van Gedachten-gedichten vind je voor alle leeftijden en moeders gedichten. Ter inspiratie, of om te gebruiken. Deze website genereert een gedicht als jij het cadeau aangeeft.
Is je kind al iets ouder en vindt hij rijmen leuk? Ontdek dan samen met hem de verschillende rijmschema’s en ga daar mee aan de slag.
Zoals bijvoorbeeld:
- Slagrijm: AAAA: het laatste woord van de zin rijmt.
- Gekruist rijm: ABAB: met dit schema rijmen de laatste woorden van de zinnen om en om.
- Gepaard rijm: AABBCC: hierbij rijmen steeds de laatste woorden van op elkaar volgende zinnen.
- Omarmend rijm: ABBA: hierbij rijmen steeds de eerste en de vierde zin én de tweede en derde zin in een couplet.
Wanneer het Nederlands van je kind nog niet voldoende is, kun je natuurlijk als je kind wel al kennis heeft van gedichten in eigen taal, hem daar met jou over laten praten in hun eigen taal: welke gedichten zijn er in de eigen taal, hoe zijn die opgebouwd, wat maakt ze mooi of bijzonder? Zo activeer je voorkennis over poëzie en de begrippen die daarbij horen in de eigen taal (dus vakkennis). Daar kun je vervolgens op aansluiten met begrippen uit de poëzie in het Nederlands. Denk aan rijm, beeldspraak, thema.
3. Een moederdagtaart bakken
Bak samen met je kind een speciaal Moederdaggebakje of taart. Maak het extra feestelijk met versieringen zoals slagroom, marsepein of chocolade. Verpak het mooi en voeg een persoonlijk berichtje toe.
Kies eerst de taart uit, schrijf de ingrediënten op, haal ze samen in huis en volg het recept. Taliger wordt dit cadeau niet 😉
Voldoende inspiratie op deze websites:
Wanneer moederdag 2023? Zondag! Fijne moederdag allemaal!
Snel dus al! Hopelijk inspireren deze ideeën jullie om iets leuks en creatiefs te maken voor Moederdag. Veel plezier en een fijne Moederdag!