Waarom is Nederlandse les in het buitenland belangrijk voor je kind? Nederlandse les in het buitenland volgen, is belangrijk voor je kind om verschillende redenen. Begrijp me niet verkeerd. We hebben in verschillende landen in het buitenland gewoond en óveral, ook nu in de Dominicaanse Republiek, hebben onze kinderen op zich al meer dan genoeg te doen. School, huiswerk, andere talen en buitenschoolse activiteiten. Nederlandse les is dan niet altijd het eerste waar je aan denkt.

We hebben dit toch gedaan en nu enkele jaren verder, zijn we erg blij met de investering in de Nederlandse lessen. Simpelweg omdat dit onze kinderen veel voordelen oplevert, nu en in de toekomst.

De belangrijkste redenen waarom Nederlandse les in het buitenland belangrijk is voor je kind

Contact met familie

Waar je ook woont; de Nederlandse taal blijft belangrijk om in contact te blijven met je familie. Onze ouders spreken weinig Engels en ik zou er niet aan moeten denken dat mijn kinderen niet goed met hun opa en oma zouden kunnen communiceren.

Een ouder vertelde me een keer, bij aanvang van de online Nederlandse lessen bij ons, dat het juist vaak gaat om de finesses in de taal wanneer haar kinderen iets aan opa en oma willen vertellen. Dat er door het gebrekkige Engels van grootouders en het niet goed beheersen van de Nederlandse taal van haar kinderen zo belangrijke verhalen en details verloren gaan.

Verbinding met cultuur en Nederland

Een andere reden is verbinding houden met de cultuur en het land waar je vandaan komt. Door het echt leren beheersen van de Nederlandse taal leer je veel over je Nederlandse identiteit. Het houdt de deur naar Nederland open. Nederlandse feesten en gebruiken worden in het buitenland bijgehouden en maken het gat tussen Nederland en buitenland minder groot.

Studie in Nederland

Kinderen krijgen door Nederlandse les een kans om in Nederland te gaan studeren en ze hoeven zich niet te beperken tot Engelstalige studies. Kinderen die Nederlandse les hebben gevolgd, zijn over het algemeen goed bekend met de Nederlandse cultuur en kunnen zo makkelijker integreren. Bovendien maakt het hun studentenervaring zoveel rijker.

Dit is voor ons nu erg actueel. Onze oudste dochter gaat volgend jaar in Nederland studeren en is erg blij met haar goede kennis van het Nederlands en inmiddels ook van het Engels. Het cadeau van meertaligheid.

Goede taalbeheersing

Je moet een taal regelmatig (be)oefenen als je een taal goed wilt blijven beheersen. Een belangrijke reden. Dit is namelijk lastig wanneer de schooltaal en sociale taal in de directe omgeving anders is. Onze kinderen bijvoorbeeld spreken heel veel Engels: op school, met vrienden en regelmatig ook automatisch onderling. In de directe omgeving horen ze Spaans. Thuis spreken we Nederlands.

Het enige wat de kinderen dus regelmatig spontaan oefenen is spreekvaardigheid. Lezen af en toe, maar grammatica, spelling, actieve uitbreiding woordenschat en andere taalvaardigheden komen niet spontaan aan bod en worden al helemaal niet geoefend.

Onze jongste zoon leest uit zichzelf weinig en alleen Engels, maar door zijn Nederlandse lessen leest hij nu samen met zijn Nederlandse leerkracht een Nederlands boek. Verder komen grammatica en spelling in de lessen wel actief aan bod en worden die onderdelen tijdens de les en door het huiswerk verder ingeoefend.

Op niveau instromen op Nederlandse school

Sommige ouders weten dat ze teruggaan naar Nederland of weten dat die kans altijd bestaat. Dan is het zeker belangrijk om de kinderen met de Nederlandse taal op niveau te houden, zodat ze gemakkelijk weer op hun niveau in kunnen stromen in het Nederlandse schoolsysteem.

De investering in Nederlandse les

In het begin van deze blog schreef ik al even dat het soms gemakkelijker lijkt om het Nederlands niet met les te onderhouden. Als ouder in het buitenland herken je dit misschien wel. De kinderen hebben hun lokale of internationale school waar ze hun handen aan vol hebben. Daarnaast, in hoeverre de omstandigheden dat nu toelaten, hun sociale leven en naschoolse activiteiten.

Bij Dutch for Children hebben we inmiddels jaren ervaring met ouders en kinderen in het buitenland die voor de overweging staan en zich druk maken om met name de tijdsinvestering.

Tijdsinvestering

Het is en blijft een investering in tijd en uiteraard ook geld. Die investering in tijd is wel in goede banen te leiden. Zeker als je de Nederlandse les online volgt. Je roostert een uur in de week in voor de Nederlandse les en een moment voor het Nederlandse huiswerk of opdracht. Deze momenten zijn puur voor het Nederlands. Dit is duidelijk en geeft ritme, Het geeft ouders ook rust.

“Ik weet nu zeker dat er met regelmatig professioneel aandacht aan het leren en beoefenen van de taal wordt besteed. Het motiveert mij ook weer om er wat meer aandacht aan te geven.’’ Aldus een vader toen ik hem vroeg hoe hij de lessen vond gaan en wat hij van de tijdsbesteding vond.

In tegenstelling tot het naar een fysieke school gaan voor Nederlandse lessen, zijn er geen extra reistijden en leert je kind vanuit de comfort van zijn eigen kamer.

Bovendien houden we bij Dutch for Children rekening met de drukke agenda’s van jullie leven en overleggen we regelmatig over de werkdruk. Huiswerk wordt bij ons vaak met plezier gedaan; het zijn vaker opdrachten om het geleerde in de praktijk te brengen, dan het traditionele huiswerk.

‘’Echt de beste beslissing ooit om met Nederlandse lessen te beginnen op deze manier, op maat, en niet dat enorm schoolse met weektaken e.d. ‘’ is een quote van een andere tevreden ouder bij Dutch for Children.

Investering in geld

Om alle bovengenoemde redenen is het de investering in geld waard. Bij Dutch for Children krijgt je kind bovendien alleen maar les van gediplomeerde professionele leerkrachten met veel ervaring. Veel van de leerkrachten hebben daarnaast ook ervaring met het leven en/of leren in het buitenland.

Ja, ik wil ook online Nederlandse les voor mijn kind

Ben je overtuigd van de voordelen van Nederlandse les voor jouw kind? En spreekt de manier van werken van Dutch for Children je aan of wil je daar graag nog meer over weten?

Neem dan nu contact met ons op, dan kunnen we onze werkwijze en mogelijkheden voor jouw kind bespreken. Online en geheel vrijblijvend. Mailen kan uiteraard ook.

Nu een mooi cadeau bij onze Nederlandse lessen!

Om het jaar 2021 goed te beginnen bieden we je de mogelijkheid om eenmalig een geweldig cadeau te ontvangen, wanneer je je kind aanmeldt voor dit (resterende) schooljaar! Bij de betaling ontvang je namelijk een digitale cadeaubon, die je kunt besteden naar wens.

Deze aanbieding geldt tot en met 17 januari 2021 dus aarzel niet langer en stuur me een mail via dutchforchildren@gmail.com

Ik hoor graag van jullie!

Met vriendelijke groet,
Wendy van Dalen
Directeur en leerkracht van Dutch for Children