Veilig internetten voor kinderen staat voorop bij Dutch for Children. Kinderen zijn veel op het internet te vinden: ze gamen, luisteren muziek of bekijken filmpjes. Het internet is ook een plek waar geleerd wordt en huiswerk wordt gemaakt. Wij bij Dutch for Children werken regelmatig met online tools, omdat dit de kinderen aanspreekt en een goede en leuke aanvulling is op onze persoonlijke en papieren lesstof.
Veilige elektronische leeromgeving bij online Nederlandse les aan kinderen
We werken bij Dutch for Children met de kinderen in een goed beveiligde digitale omgeving. Veiligheid staat voorop als we online lesgeven. We werken met Edmodo, een online community die speciaal ontwikkeld is voor gebruik in het onderwijs. Er komt geen reclame of andere onwenselijke communicatie voorbij en als school werk je in een veilige omgeving. Deze digitale omgeving is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook echt gericht op besloten groepen. Deze groepen hebben we als school zelf aangemaakt. Ook komt niemand in de elektronische schoolomgeving in contact met elkaars privé-accounts: Edmodo werkt uitsluitend met educatieve accounts. Dit is geheel veilig voor de kinderen.
Veilig internetten voor kinderen
Hoe leer je je leerlingen of kinderen veilig internetten? Veel problemen op dit vlak zijn te voorkomen door uitleg te geven en te begeleiden. Zoek bijvoorbeeld samen naar een geschikte bron voor een werkstuk. Of leg uit waarom een advertorial website die jullie als eerste in google vinden, soms minder geschikt als bron is dan een website link die een paar links naar beneden te vinden is. Als online school hebben we een positieve houding ten opzichte van mediagebruik. Het is door de wijze waarop wij werken (online) belangrijk om kinderen te begeleiden naar mediawijs, participerend burgerschap. Deze rol nemen we serieus. Lees ook ons artikel over het aanleren van zoekstrategieën op internet.
Thuis veilig internetten voor kinderen
Thuis veilig internetten voor je kinderen begint ook hiermee. Geef uitleg, begeleid en wees zelf goed op de hoogte. Niet alleen van hoe bijvoorbeeld sociale media werken, maar ook van welk spel jouw kind zo graag speelt. Zit af en toe naast je kind, speel mee of vraag door: hele andere werelden kunnen voor je opengaan. Leer je kinderen wat ze kunnen doen, als iemand ze op social media lastigvalt of spamt. Vertel ze over dezelfde zaken zoals je ze hebt verteld over de zaken die op straat kunnen gebeuren. Dit is nu ‘gewoon’ onderdeel van de opvoeding, net als we onze kinderen voorlichten over seks, alcohol en drugs.
Met sociale media leren als kind
Uit onderzoek van Stichting Mijn Kind Online en Kennisnet (2013) is gebleken dat tieners van internet en beeldschermen houden en het ook heerlijk vinden om ermee te werken. Het hoort nu eenmaal bij deze tijd, of zoals een meisje van 10 jaar uit dit onderzoek verwoordt: “Omdat ik meer van de moderne middelen ben; ik leef nu niet in de middeleeuwen”. Een meisje van 17 jaar vertelt: “Sociale media is groot onder de jeugd van nu, hierdoor kan het leren bevorderd worden als ze dit combineren met sociale media”.
Sociale media zijn volgens deze jongeren leuk, grappig en gaaf. Het maakt de lessen interessanter, afwisselend en interactief. Het gebruik is afwisselender dan alleen van papier of mondeling leren. Je kunt er voorbeelden bijhalen en deze bekijken. Veel leerlingen vinden ook de afwisseling van het luisteren en kijken leuk. Door iets te bekijken in plaats van alleen te luisteren, wordt de leerstof duidelijker en je leert er snel door. Bovendien kun je filmpjes thuis nog een keer nakijken. Ook is het internet een geschikte plek voor het stellen van vragen. Je kunt ook de antwoorden nog eens rustig teruglezen op een later tijdstip. Sociale media zijn op deze manier leerzaam.
Nederlands online voor kinderen
Nederlands online werkt! De Nederlandse lessen online bij Dutch for Children voor kinderen bieden veilig leren en internetten via Edmodo, Skype en andere online gecheckte tools. De leerlingen leren naast de Nederlandse taal, verschillende manieren van werken via en met het internet, wat hun leeromgeving vergroot. De intensiviteit van luisteren en spreken, maakt videolessen via Skype zeer geschikt voor het aanleren en ontwikkelen van een taal. Bovendien zorgen tools zoals de chat en share screen voor vele extra mogelijkheden tijdens de les zoals typen, samen naar instructievideo’s kijken of samen een online taalspel doen.
Een video van online Nederlandse les aan kinderen
Wil je weten hoe het online lesgeven in de praktijk werkt, kijk dan eens naar deze uitleg over online les. Of volg een stukje van deze taal-, ontdek-les van een leerling uit groep 3.
Vragen over veilig internetten of online les aan kinderen
Heb je nog vragen, stel ze gerust! Doe dit via dutchforchildren@gmail.com of via onze contactpagina.
Laatste nieuws
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over veilig internetten, veilig online les krijgen, Nederlands en nog veel meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets meer.