Voor een aantal kinderen is het al vakantie. Dan kun deze vakantietips straks goed gebruiken. Is het vreemd in deze corona-tijd? Moet jij zelf nog werken of ben je ook vrij? Misschien ga je er nog even tussenuit en misschien blijf je gewoon thuis.

Het kan aan de ene kant heel lekker zijn om straks echt vrij te zijn en aan de andere kant is het misschien nu meer dan normaal een klus om de tijd goed besteed te krijgen. Wat ga je doen met nog meer tijd? Hoe hou je de kinderen bezig?

Misschien denk je erover om nog wat meer aan school te doen ter voorbereiding op het volgend jaar en misschien is er juist geen haar op je hoofd die daar aan denkt na de weken thuisscholing.

Wat kun je dan wel doen? Daar zijn deze vakantietips voor. Vandaag voor diegenen die kiezen voor een echte vakantie waarin school echt even niet aan bod komt. Onderaan de link naar het artikel voor diegenen die kiezen voor (een deel) toch wat schoolactiviteiten.

Vakantietips voor de echte vakantiehouders

Cultuur-vakantietips

Theater Tomaat plaatst op hun Facebookpagina op regelmatige basis een onlinevoorstelling met een uitdaging, een knutseltip of een verhaal. Bezoek hun Facebookpagina voor veel plezier.

Verhalen en lezen

De Vertellerij is een belevingsbibliotheek uit Berchem. Zij bieden op hun Facebookpagina twee keer per week (op dinsdag en vrijdag) een verhaaltje aan. Bekijk hier hun video’s!

Beleef een zomer vol verhalen met de VakantieBieb. E-books en luisterboeken voor iedereen. Ook voor niet-leden! De app is beschikbaar tot en met 31 augustus. Download de VakantieBieb hier.

Bewegen

Thuis gym! Leuke bewegingsmomenten om thuis uit te proberen. In beweging blijven. Daag andere gezinsleden uit om deze bewegingstussendoortjes uit te voeren. Wanneer je een tuin hebt, kun je die uiteraard voor een groot deel van deze activiteiten gebruiken.

Korte activiteiten:

 • Wie houdt de hoepel zo lang mogelijk hoog
 • De bal zo lang mogelijk hooghouden; met je handen, voeten, racket, etc.
 • Dansen op *zelfgekozen muziek*
 • Strekoefeningen, kijk bijvoorbeeld hier voor handige tips.
 • Loop, spring of ren als een kikker, paard, panter, etc.
Apenkooien

Apenkooien is een spel dat vaak bij gymnastiek op school gespeeld wordt. Het is tikkertje, maar dan zonder de vloer te raken. Meestal wordt het gespeeld in de gymzaal. De zaal staat vol met kasten, bokken, banken, touwen, hoepels, etc. Je huis kan ook prima dienen als parcours.

Het is de bedoeling om iedereen te tikken. Als je getikt bent moet je het veld uit. De moeilijkheid zit in het feit dat je de grond niet mag raken, en dat is ook meteen het leuke: door alle objecten kan je klimmen, rennen, springen, slingeren (je gedragen als een aap dus) zonder de grond te raken.

Er zijn verschillende variaties: 1 tikker, een team van tikkers, tikken met een bal, etc. Het hoog blijven, weg van de vloer, kan ook een doel op zich zijn. Op de vloer wonen bijvoorbeeld krokodillen en die mogen je natuurlijk niet bijten!

Maak een parcours van zoveel mogelijk materialen uit je huis: stoelen, omgekeerd of recht naast elkaar voor een gang, tafel, bank, kussens, theedoeken; alles kan dienen voor een goed parcours.

Tenten bouwen

Onder de trap, van een tafel, in een hoek. Roep de creatieve kant van jezelf aan of kijk op internet hier of hier met lakens en knijpers.

Rupsje

Doel van het spel:
Probeer zo snel mogelijk samen als groepje een bepaalde afstand af te leggen.

Maak 1 of een aantal gelijkwaardige groepjes en vorm een rij. 
Tussen de spelers wordt een ballon geplaatst die geklemd moet blijven zitten; handen mogen niet gebruikt worden en dienen boven het hoofd gehouden te worden. 
Het groepje of de de groepjes moeten zo snel mogelijk een afstand af te leggen.

Als een ballon losraakt, moet de hele groep opnieuw vanaf de startlijn te beginnen.

Benodigdheden:

 • aantal ballonnen
 • aantal pylonen, blokken of andere markeringen.
Piraterij

Uitleg: 1 of 2 tikkers op een mat (kan een deur- of badmat zijn of wat anders zijn). De mat is het schip en wordt aangevallen door de piraten. De tikker(s) moet de piraten tikken. Als je wordt getikt. De eerste die getikt is, wordt de volgende bewaker (tikker) op het schip.

Uitbreiding: Bommen los. Met een bal stuiterend de piraat passeren.

Wat je nodig hebt:

 • Lange mat (of meerdere kleine matjes)
 • Ballen
Ballonrally

De kinderen werken in tweetallen in een vrije ruimte. Er wordt gespeeld met een ballon. Beide kinderen proberen de ballon met de hand naar elkaar over te slaan.
Je kunt ook de bank, of een tafel, of een rijtjes stoelen tussen ze neerzetten.

Afwisseling: de ballon hoog houden met racket, pollepel, boek, etc.

Nodig:

 • plekje in huis
 • 3 opgeblazen ballonnen
 • bijvoorbeeld een net, bank, tafel of rij stoelen;
 • eventueel rackets, pollepels, boeken, etc.
Dansen op blokken

Proberen je evenwicht te behouden!

Maak een parcours van blokken of kussens o.i.d. Probeer hier overheen te lopen (dansen). Je kunt het moeilijker maken door de blokken verder uit elkaar te leggen. Val je van de blokken af? Weer vooraan beginnen! Wie is het snelst aan de overkant?

Dit kun je gebruiken:
Blokken, kussens of iets anders

Post-it hoogspringen

Zo hoog mogelijk springen langs een muur of lat of boom. Kinderen vinden het geweldig om te proberen steeds hoger te komen. Met post-its maken ze dat ook nog eens echt zichtbaar voor zichzelf. Het leukste met verschillende kleuren.

Dobbelsteen-estafette

De ogen bepalen hoe ver je kind mag lopen, springen als een kikker, hinkelen, etc.

Fopbal

Maak een kringetje. Iemand staat in het midden met de bal. Iedereen in de kring doet de handen op de rug. Degene in het midden gooit de bal echt of nep naar iemand. Wanneer de bal echt gegooid wordt, moet je hem vangen, wanneer de bal voor nep gegooid wordt, moet je je handen op je rug laten.

Komen de handen toch tevoorschijn, dan ben je af en moet je gaan zitten.

Tik tak boem

De kinderen/ jullie zitten in een kring op de grond. Jullie geven een bal de kring rond. De bal moet netjes aan de volgende speler gegeven worden. Buiten de kring staat het kind dat de bom speelt. Hij/zij staat met de rug naar de kring en zegt: tik, tak, tik, tak, tik, tak, tik, tak… Ondertussen gaat de bal de kring rond. Dan roept de bom ineens ‘boem!’.

Het kind dat de bal op dat moment vast heeft is af en verlaat de kring. Het spel gaat weer verder. Je kunt ook bij weinig spelers een keukenwekker gebruiken als bom.

Balansbingo

Zie hier een video om balansbingo te doen. Erg leuk om met je gezin te doen.

Muziektip

Hou een keukenconcert. In een wekelijkse video voor alle leerlingen die thuis zitten wil Kevin graag iets meegeven wat ze thuis kunnen uitvoeren! In aflevering twee bekijk je hoe je met spullen in huis toch lekker muziek kan maken in: Het keukenconcert! De lessen zijn gratis beschikbaar. Zie hier zijn video’s: https://www.youtube.com/watch?v=HatcM8aRAOg&feature=youtu.be

Andere bronnen

In en om het huis. Nog 50 tips om kinderen te vermaken binnen en rondom het huis.

Een andere erg mooie aanvulling is deze leuke tips. Deze moeder stelt het zich als volgt voor: Je kunt een soort activiteitenpot maken, je versiert een lege pot, en stopt daar briefjes in met activiteiten en spelletjes voor de kinderen om te doen. Zodat je die op dat soort momenten tevoorschijn kan toveren. Of je maakt een bucket list voor de zomervakantie waarop je van alles zet en één voor één afstreept. Voor als je je afvraagt wat je nu weer kan gaan doen.

Een online gymmeester, kijk hier!

Een groot feest met deze vakantietips

Na al deze waardevolle tips wordt jullie vakantie vast één groot feest!

Wil je toch in de vakantie graag wat gerichter met de Nederlandse taal bezig zijn? Lees dan zeker ons artikel over vakantie en schoolactiviteiten!