Voor de ouders die in de vakantie graag door willen gaan met school deze blog met vakantietips met schoolactiviteiten.

De vakantie! Het is aan de ene kant heel lekker om nu echt vrij te zijn en aan de andere kant is het wel lastig: Wat ga je doen met nog meer tijd? Hoe hou je de kinderen bezig?

Misschien denk je erover om nog wat meer aan school te doen ter voorbereiding op het volgende schooljaar of voor de extra inoefening van het afgelopen jaar.

Wat kun je dan doen? Daar zijn deze waardevolle tips voor. wanneer je kiest om voor (een deel) toch wat schoolactiviteiten te doen. De vakantietips voor diegenen die helemaal vrij willen zijn, vind je in de blog van vorige week!

Vakantietips met schoolactiviteiten

Je kind is thuis en je wilt aan de slag. De vrije tijd heeft lang geduurd en gaat zo in de vakantie nog wel even door. Jij en je kind vinden het leuk om wat meer aan school te doen. Waar kun je dan leuk en goed materiaal vinden?

Gratis online Nederlands lesmateriaal

Er is op het internet heel veel materiaal te vinden. Hierbij is het belangrijk het goede materiaal te onderscheiden, zodat je kind niet de verkeerde dingen aanleert. Ik heb er hier enkele voor jullie uitgezocht, die jullie deze vakantie misschien goed kunnen gebruiken. Heb je vragen, neem dan vooral contact met ons op. We helpen graag!

Leren lezen

Veel kinderen leren op Nederlandse (online) scholen lezen met de methode Veilig Leren Lezen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van Veilig leren lezen:

 • Dankzij de automatiseerlijn gaan leerlingen vlotter lezen en maken ze sneller de stap naar het lezen van zinnen en teksten;
 • De klank en de letter staan centraal in verschillende woordcombinaties;
 • Letters leren door te luisteren, voelen, kijken, schrijven en ordenen;
 • Geïntegreerde leerlijn voor spelling en woordenschat

De letters, klanken en woorden die kinderen leren lezen als ze de methode Veilig Leren Lezen volgen, vind je hier in beeld op een rij! Aantrekkelijke, korte video’s waarin ook het hakken en plakken wordt behandeld zoals kinderen dat op school lezen.

Leesdas Lettervos is een serie verhalen die hier volledig bij aansluit en kinderen erg aanspreekt. De woorden die in de methode en video’s aan bod komen, komen in de verhaallijn terug.

Online oefenen met leren lezen vanaf niveau Start wordt meestal gebruikt als de kinderen leren lezen met Veilig leren Lezen. Niveau Start is het beginnersniveau. Per niveau (kern) worden er verschillende oefeningen gegeven.

Lezen

Een overzicht van websites waar jij en je kind naar hartelust kunnen lezen mag natuurlijk niet ontbreken!

 • De online Nederlandse bibliotheek met luisterboeken en e-boeken. Denk ook aan de vakantiebieb-app.
 • Booxalive is een mooie website met voor alle leeftijden (voor)leesplezier; een literaire kinderverhalen en voorleeswebsite!
 • Hier vind je digitale prentenboeken van de jeugdbibliotheek.
 • Op Gratis Kinderboek.nl kun je gratis boeken downloaden.
 • Dé uitkomst als jullie kinderen niet weten wat ze moeten lezen is de boekenzoeker! Hierop kunnen ze in hun eigen leeftijdscategorie op zoek gaan naar een boek wat bij ze past.
 • Lees en luister naar allerlei verhalen voor verschillende leeftijden op verhaaltjes.net.

Zeker ook interessant voor meer tips: over hoe je je kind in het Nederlands aan het lezen krijgt!

Begrijpend lezen

In groep 2 en 3 start je kind met leren lezen. Dit gaat vooral over technisch lezen, maar als het goed is, worden dan al de eerste basisstukjes gelegd voor begrijpend lezen. Je kunt vragen stellen zoals: ”Wat betekent het woord dat je leest? En daarna “wat betekent de zin?” En daarna “wat gebeurt er in het verhaal? Wat vind je leuk? Wat niet?” Etc.

Je kind moet in de eerste groepen vanaf groep 4 eenvoudige teksten kunnen lezen en begrijpen. Het is belangrijk om samen veel aandacht te besteden aan het leggen van verbanden. Je kind moet leren om conclusies te trekken uit de tekst en voorspellingen te doen over het verdere verloop.

Als ze ouder worden, horen de teksten en de gebruikte woorden steeds moeilijker te worden. Het mooiste is het wanneer je je kind steeds net een niveau hoger kan aanbieden. Je kind moet steeds meer de samenhang gaan zien tussen de zinnen en de alinea’s, verbanden kunnen leggen en kritisch kunnen nadenken over de teksten. In deze fase is het ook belangrijk dat je kind leert om kritisch naar zichzelf te kijken als lezer: heb ik wel met voldoende aandacht gelezen, snap ik alles wat ik gelezen heb, en zo niet, hoe komt dat en hoe los ik het op?

Hoe leer je (beter) begrijpend lezen?

 • Door regelmatig (samen) kritisch te lezen
 • Door het aanleren en oefenen van leesstrategieën
 • Het volgen van een stappenplan helpt veel kinderen
 • Oefen met verschillende soorten teksten, die je kind(eren) aanspreken
 • Veel lezen

Junior Einstein heeft een apart gedeelte voor het belangrijke onderdeel begrijpend lezen. Deze website biedt een aantal gratis en een aantal betaalde oefeningen. Als extra les en oefening is het gratis materiaal ruim voldoende.

Deze website van juf Jolien biedt een ander soort teksten, die kinderen ook erg leuk vinden. Via deze website surf je naar allerlei andere websites waarmee je kan oefenen op begrijpend lezen. Er zijn oefeningen op het niveau van jouw leerjaar, maar ook met lagere en hogere moeilijkheid.

Spelling

Spelling start in groep 3 en daarna worden de verschillende spellingscategorieën stap voor stap uitgelegd en geoefend. Juf Melis en Junior Einstein volgen deze categorieën.

De website van Juf Melis biedt een aantal gratis en betaalde oefeningen. Juf Melis geeft Nederlandse les en remedial teaching op een school voor voortgezet onderwijs. Ze wil graag de Nederlandse taal makkelijker maken voor iedereen. Op haar website kun je uitleg lezen en oefeningen maken die direct worden nagekeken. Er staan allerlei verschillende oefeningen voor grammatica, spelling, werkwoordspelling en woordenschat. Voor extra mogelijkheden kun je een abonnement bestellen.

Junior Einstein biedt een online leer-en oefenomgeving voor alle vakken van de basisschool. Het aanbod bevat honderdduizenden opgaven voor de groep 2 tot en met 8. Bovendien is er heel veel uitleg met video’s en uitlegartikelen. Zo kunnen kinderen serieus oefenen op hun eigen niveau en grote vooruitgang boeken in hun kennis en vaardigheden. Dit gedeelte van Junior Einstein biedt oefeningen voor het leren van spelling en grammatica. Via het startmenu kun je de groep kiezen en het onderdeel van taal zoals spelling.

Werkwoordspelling

Schrijf je het werkwoord nu met een -t of een -d? Of met -dde of -de? Bekende vragen en een onderwerp die veel kinderen, maar ook volwassenen, lastig vinden. Werkwoordspelling is een groot onderdeel van het Nederlands leren of verder ontwikkelen. Ze leren dat iedere zin tenminste één werkwoord bevat. Bij het uitleggen van de werkwoordspelling is het van groot belang dat je de basis goed uitlegt.

Juf Melis biedt overzichtelijke instructie en oefeningen per onderdeel. Dit is echt een uitkomst.

NB: Hier vind je een korte opfriscursus voor oudere leerlingen.

Grammatica

Grammatica gaat over zinsvorming, zinsontleding en woordsoorten. Een deel van Junior Einstein biedt uitleg en oefening over spelling en grammatica. Via het startmenu kun je de groep kiezen en het onderdeel van taal zoals grammatica.
Via dit deel van Juf Melis kan je kind meer over zinsontleding leren.

Overige waardevolle vakantietips met schoolactiviteiten

 • Schooltv biedt educatieve en informatieve video’s per leeftijdscategorie! Een apart onderdeel van Schooltv is de Schooltv Beeldbank. Dit is een database met ruim 2500 gratis korte educatieve clips, variërend in onderwerp van het paringsgedrag van bladluizen tot de werking van de Nederlandse democratie.
 • Het jeugdjournaal biedt korte items, artikelen en uitzending gemist. Je vind er nieuws voor de jeugd.
 • Het klokhuis heeft erg leuke video’s waar Dutch for Children vaak gebruik van maakt.
 • Ontdek hoe de wereld werkt bij NEMO. Zeer waardevol, zeker als je kind van ‘weetjes’ houdt.
 • Een andere mooie bron van Nederlandse documentaires zijn de themakanalen 2Doc, Wetenschap24 en Geschiedenis24, voor de wat oudere kinderen.
 • En vergeet natuurlijk niet het YouTube-kanaal van Dutch for Children met gratis online Nederlandse lessen.
 • En als laatste maar niet minste: spelen met taal. Al onze leerlingen vinden deze taalspellen geweldig!

Ook kun je in deze blog lezen hoe je meer met taal en lezen aan de slag kunt, waarin ook weer erg waardevolle links in te vinden zijn!

Na al deze waardevolle tips kunnen jullie deze vakantie lekker aan de slag!

Mocht je toch graag ook nog wat meer begeleiding krijgen van een derde kun je natuurlijk ook (een deel) van jullie vakantie gebruiken om extra online Nederlandse lessen te nemen. De kinderen hebben de rust en inmiddels ook de bekendheid met het online les krijgen.

Onze leerkrachten staan speciaal deze zomervakantie voor jullie klaar. Heb je interesse, neem dan vrijblijvend contact met me op en we plannen een kennismakingsgesprek in waarin ik je alles kan vertellen over onze werkwijze. Op onze website vind je eerste informatie en de kosten. Bijvoorbeeld voor basisschoolleerlingen hier en voor kleuters hier. Ook hebben we aanbod voor kinderen uit het voorgezet onderwijs.