Een terugblik op 2021 en Dutch for Children; wát een jaar! Geen gemakkelijk jaar voor veel mensen. We zijn dankbaar en blij dat wij in ieder geval in dit jaar hebben kunnen leveren waar we het beste in zijn: online lessen op maat die kinderen blijven motiveren.
Team Dutch for Children: Nederlands leren aan kinderen
Trots op ons team! In 2021 hebben 4 nieuwe enthousiaste leerkrachten mogen verwelkomen! Marieke uit de USA, Sjoerd uit Zwitserland, Chantal uit Bonaire en Marlise uit Nederland. Wat een rijkdom aan leerkrachten. Je kunt over iedere leerkracht meer lezen op onze teampagina.
Terugblik 2021 op onze nieuwe leerlingen
We hebben dankzij deze professionele bezetting maar liefst 31 nieuwe leerlingen mogen verwelkomen. Dit sinds eind december 2020. We geven nu online Nederlands aan kinderen in de volgende landen:
- Spanje
- Frankrijk
- Nederland
- Zwitserland
- Abu Dhabi
- Dubai
- Duitsland
- Schotland
- Australië
- Barbados
- Curaçao
- Oostenrijk
- Gambia
- Hong Kong
- UK
- Jordanië
- Zuid-Korea
- USA
- Israël
- Kazakhstan
- Aruba
- China
- Brunei
- Griekenland
- Denemarken
- Dominicaanse Republiek
- Romania
- Canada
”Graag wil ik je even laten weten hoe goed het gaat met zijn Nederlands. We waren voor een paar dagen in Nederland en hij sprak heel veel Nederlands; het ging echt super!’‘, schreef een moeder uit Schotland.
Hoogtepunten in het Nederlands leren aan kinderen
De mooiste hoogtepunten beleven onze leerkrachten met onze leerlingen: kinderen die over de drempel stappen om Nederlands echt te gaan spreken, leerlingen die na een opbouw in de lessen ‘opeens’ sprongen maken in hun leren én de dankbare en leuke reacties van de ouders.
Een van de andere hoogtepunten van het online Nederlands leren aan kinderen was het nieuwe lesmateriaal. Ook een mooie ontwikkeling ís de deelname aan een EU-project over meertaligheid: het PEaCH- project.
Leuk is zeker ook de nieuwe nieuwsbrief en gratis bronnen voor ouders om uit te putten tijdens Sint, Kerstmis en de nieuwe lockdown in sommige landen. En tenslotte leren we steeds meer over meertaligheid en Nederlands als eerste, tweede en derde taal. Hierdoor schrijven we ook steeds vaker een blog in het Engels.
”Wendy heeft vanaf het eerste contactmoment met ons meegedacht en zich flexibel opgesteld om maatwerk oplossing te kunnen bieden in het Nederlandse onderwijs van onze dochter.”, aldus een moeder die in Oostenrijk woonde en nu opnieuw gaat verhuizen naar het buitenland.
Nieuw materiaal terugblik 2021
We hebben de verschillende nieuwe platforms eerst uitgeprobeerd om te kijken en ervaren welke het beste bij onze filosofie en onze manier van lesgeven. We hebben twee belangrijke beweegredenen om voor deze te kiezen:
Ten eerste is voor ons van groot belang dat de leeromgeving de leerlingen aanspreekt en motiveert. Onze online Nederlandse lessen komen voor veel kinderen bovenop hun dagschool en andere lessen of activiteiten. Motivatie is de sleutel om de online Nederlandse lessen te doen slagen.
Ten tweede geloven we in les die gebaseerd is op het niveau, de interesses en de wijze van leren van iedere leerling. Daar moet de online oefenomgeving goed op aansluiten. Klik hier om meer te leren over hoe we werken: les op maat.
De nieuwe leeromgevingen om online Nederlands te leren
1. Junior Einstein gebruiken we vooral voor leerlingen van basisschoolleeftijd (ongeveer van 4,5 tot en met 12 jaar) en ook voor NT2-leerlingen waar NUMO nog te moeilijk is.
2. NUMO gebruiken we met name voor tieners en NT2-leerlingen die (bijna) op groep 8 niveau zitten. Ieder kind is anders, dus we bekijken de situatie van jullie kind altijd individueel.
De nieuwe ervaringen van leerkrachten en ouders.
”Ik vind NUMO fijn om te oefenen wat ik nog niet kan. Ik ben trots als ik een sprongtoets haal!”, vertelde een leerling die net begonnen is te werken in NUMO.
Terugblik 2021 op online Nederlands als tweede en derde taal
Het afgelopen schooljaar hebben we bij Dutch for Children er ook steeds meer nieuwe leerlingen bij gekregen, die Nederlands als tweede en derde taal leren. Dit is erg leuk en ook een hele uitdaging.
Sommige leerlingen zijn zo jong als 3,5 jaar! Sommige leerlingen zijn op een leeftijd dat het lastig kiezen is tussen volwassen onderwijsbronnen of onderwijsbronnen voor kinderen.
Gelukkig hebben we ervaren en creatieve leerkrachten. Om hen extra te ondersteunen, zijn we deze zomer op zoek gegaan naar extra bronnen.
Leuke nieuwe materialen zijn ‘Hotel Hallo’ en ‘Plein 16’. En, voor de peuters en kleuters bijvoorbeeld ‘Praat mee’ en Woord in beeld’. We zijn er erg enthousiast over.
Plein 16 is bijvoorbeeld een woordenschat-pakket voor jongeren van 12 tot 16 jaar die Nederlands leren. De focus ligt op woordenschat en mondelinge communicatie en het gevarieerde aanbod zorgt voor veel afwisseling. Plein 16 is bedoeld voor jongeren die net beginnen met Nederlands leren.
Woord en Beeld is een succesvol beeldwoordenboek nu online uitgebreid met audio van alle woorden en zinnen.
”Met veel enthousiasme heeft mijn dochter de leuke lessen gevolgd, die toespitsen op haar ervaring en interesse zeer vakkundig worden gegeven. Inmiddels kan ik al heel goed met haar een gesprek in het Nederlands voeren en dat is vooral dankzij deze lessen. Ik kan het de lessen dan ook van harte aanbevelen.” Een vader uit Engeland over zijn dochter. Ze sprak in eerste instantie alleen Engels.
Meertaligheid: online Nederlands leren aan kinderen
In 2021 ben ik ambassadeur geworden voor het PEacH project dat meertaligheid van kinderen ondersteunt en versterkt. Hierover kun je verderop meer over lezen. Een van de voordelen hiervan is, dat ik nog meer bronnen en hulpmiddelen met jullie kan en mag delen.
Een van de eerste middelen die ik graag deel, is het PEaCH handboek. Dit is een praktische gids over hoe jij je kind meertalig kan opvoeden. Met bruikbare kant-en-klare activiteiten.
Praktische gids van PEaCH. Deze gids is een aanrader, die je nu kunt downloaden in het Engels of een andere taal.
De gids bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Welkom en uitleg van het project en de gids
2. Voordelen en mythen
3. Taalstrategie kiezen
4. De meertalige reis van je kind (per leeftijd beschreven)
5. Hoe om te gaan met de weerstand van anderen
6. Vragen en antwoorden
Gevolgd door een aantal andere bronnen.
“Last but not least”: onze nieuwe nieuwsbrief over online Nederlands aan kinderen
Meer dan 60% van de ouders gaven in ons mini-onderzoek op social media aan, dat zij onder andere graag Sinterklaas met hun kinderen vieren. Daarna kerst. Daar kwam direct onze goed gevulde nieuwsbrief, met gratis talige activiteiten, achteraan! Onze nieuwsbrief heeft bovendien een nieuwe, frisse ‘look’ gekregen.
Sint en kerst werden helemaal verzorgd door gratis talige activiteiten en links.
“Dat ziet er lekker fris uit! Mooi gedaan.”, aldus een nieuwsbrieflezer.
Dutch for Children kijkt uit naar een mooi, leerzaam en gezond 2022
Hele fijne feestdagen gewenst en een mooi, leerzaam en gezond 2022!
Namens ons hele team,
Wendy van Dalen.