Het schooljaar start weer of is al gestart voor veel internationale en Amerikaanse scholen. Veel leerlingen van Dutch for Children hebben hun eerste dag op hun fulltime-school erop zitten. Voor mijn eigen kinderen was het de afgelopen twee dagen vooral introductie op hun nieuwe school.

Ze gaan hier in de Dominicaanse Republiek voor het eerst naar een Internationale Amerikaanse school. De jongste start in grade 9 en de oudste in grade 11. Het is spannend, ook voor ons. School garandeert ons dat de kinderen binnen no time het systeem snappen, maar dat ouders er over het algemeen er wat langer over doen. Ik geloof dat direct.

Qua systeem was de diversiteit in vakken toch wel de eerste enorm aangename verassing! Je zou bijna willen dat je zelf nog naar High School kon! Vakken als ‘Robotics’ en Digital marketing’. ‘Marine biology’ of ‘social science’, ga zo maar door. Maar ook vele vakken in kunst, dans en sport. Echt enorm gaaf. Verder zijn we onder de indruk hoe hun counselor (= intern begeleider) alles rondom hun kernvakken gaat inpassen in een persoonlijk rooster. Hoe cool?!

Voor de kinderen was het overweldigend! Ze moesten gisteren direct kiezen uit een aantal keuzevakken. Het is nu al veel voor ze. En het wordt nog veel meer. De terminologie, de tweetaligheid (Engels is hun instructietaal en Spaans de meest gesproken sociale taal op school) en gewoon de gehele overgang naar deze school met 2400 leerlingen.

De verschillen met de Nederlandse school in Curaçao zijn behoorlijk. Denk alleen al aan de hoeveelheid leerlingen. Waar ze in Curaçao naar een school gingen met 120 leerlingen, lopen ze hier dus tussen 2400 leerlingen. De sociale omgeving schijnt helaas niet super sociaal te zijn, omdat de meeste leerlingen rijke Dominicaanse kinderen zijn die blijkbaar -naar we ons hebben laten vertellen door de counselor- niet openstaan voor de internationale kinderen.  En daarbij is het een hele kluif voor ze om hun nieuwe omgeving eigen te maken. Gelukkig zijn er wel internationale leerlingen die dat wel begrijpen. We hopen dat daar snel een connectie mee komt.

Qua werkdruk begon het ermee dat Elise summer assignments kreeg voor de AP exams (examens voor het Amerikaans Advanced Placement programma; een soort studiepunten op VWO-niveau) die ze dit jaar gaat volgen. De eerste shock was er. De opdracht voor de ‘AP World History’ begon met het moeten lezen van een boek 1493: Uncovering the New World Columbus Created. Hier is ze nu volop mee aan de slag. Gelukkig wordt er rekening gehouden met het feit dat onze kinderen geen hele zomer tot hun beschikking hadden om hieraan te werken.

Het terrein is als een universiteitscomplex in Nederland. De sportvelden zijn geweldig en de kantine is zoals een goed buffetrestaurant in de stad. Er is zelfs een Subway-restaurant. De beveiliging is om te zoenen of te ‘killen’, afhankelijk van de haast die je hebt. De ruimte en sfeer zijn geweldig.

Deze week hebben we ook hun ‘uniform’ aangeschaft: dat is hier gelukkig niet meer dan een bordeauxrood T-shirt en met schoollogo. Eronder moeten kaki-broeken worden gedragen, naar eigen stijl. Uiteraard hebben we die inmiddels ook gescoord. Als we de kinderen zover kunnen krijgen, volgen er foto’s. Geen garantie 😉

Gisteren was de introductie tot de digitale wereld van de school en de rondleiding door medeleerlingen voor de kinderen en de informatie voor de ouders. We zijn allemaal overweldigd, maar zeker wel positief. Wat een organisatie, overal is over nagedacht en de kinderen hebben om maar een voorbeeld te noemen al hun leerkrachten persoonlijk ontmoet. Wat voor ons voorop staat: De school is één grote familie. De school ‘voedt’ de leerlingen ‘op’ tot wereldinwoners met alle bijhorende verplichtingen. Buiten school bestaan er vele clubs waar ze lid van kunnen worden en hun extra curriculum mee kunnen opbouwen. Van ‘robotics’ waarmee ze de wereld afreizen om deel te nemen aan internationale compititons tot milieubewegingen of het helpen van kinderen die minder geluk hebben dan de Carol Morgan-kinderen. Ze hebben alle mogelijkheden beschikbaar om dat ook tot een succes te laten zijn.

Wij zijn helaas nog niet gesetteld omdat de douane onze spullen nog niet heeft vrijgegeven, maar de kinderen starten aanstaande maandag. Hier zijn we allemaal enthousiast over!

Bij Dutch for Children starten de leerlingen heel verschillend. Sommige kinderen starten deze week, anderen half september. Uiteraard kunnen kinderen ook op ieder punt tijdens het schooljaar instromen.

Zijn jullie kinderen al gestart op hun dagschool?  Hoe vinden ze het? Leuk als je erbij schrijft waar jullie wonen en naar wat voor soort school jullie kinderen gaan.

Wil je (kind) toch nog graag aan Nederlandse les beginnen, dan kan dat altijd! Neem hier contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak via Skype en/ of gratis proefles voor je kind.

Ben je benieuwd hoe je kind zijn Nederlands het beste bij kan houden? Lees hier hoe verschillende ouders omgaan met het bijhouden van de Nederlandse taal naast de dagschool van hun kinderen.