Spreekvaardigheid oefenen: Waarom is het belangrijk om te blijven (of leren) spreken in het Nederlands?
.

Spreekvaardigheid bestaat uit drie belangrijke delen
.

  • .De uitspraak én de zinsmelodie in het Nederlands.
  • De grammatica en de woordenschat: Beheersing van de taalregels.
  • Kennis van de wereld en communicatie: Spreken is op anderen gericht. Het vraagt inzicht in de sociale rol die je vervult in de Nederlandse cultuur.

Mondelinge vaardigheden zijn nodig om bezig te kunnen zijn in Nederland. Misschien (voor een deel)  thuis, zeker op school, onderweg, in een groep, een winkel, tijdens het sporten, etc. Door spreekvaardigheid te leren en oefenen legt je kind ook de basis voor de schriftelijke taalvaardigheid.
.

Spreekvaardigheid oefenen

.
Uitdagingen bij het oefenen

  • Perfectionisme
  • Stille periode
  • Noodzaak verminderd
  • Tekort aan onderdompeling

 

Perfectionisme

.
Heel veel mensen en dus ook kinderen willen eerst erg zeker van hun taalkennis zijn, voordat ze het gaan toepassen. Dit kan er voor zorgen dat het onderdeel spreken langzaam of zelfs niet op gang komt. Bij kinderen kan dit leiden tot een stille periode. In deze periode spreken ze nauwelijks Nederlands. Ouders schrikken hier vaak van, terwijl het ‘gewoon’ tijd nodig heeft. Voor kinderen is het natuurlijk ook best lastig, omdat de taal dat is wat hen sociaal verbindt of gaat verbinden.

.

Stille periode

.
Wist je dat het tot wel zes maanden kan duren voordat kinderen, die thuis geen Nederlands spreken of horen, Nederlands gaan spreken? Het kan zo lang duren voordat ze genoeg Nederlandse taal tot hun beschikking hebben. Maar ook, voordat ze zich zeker genoeg voelen om wat te zeggen.

Gun je kind dus vooral de tijd. Benoem het niet-spreken niet. Vraag niet om een antwoord tijdens sociale situaties. Onze ervaring is dat de drempel dan alleen maar hoger wordt. Kies liever een momentje een-op-een.

Ondersteun alles wat je zegt in het Nederlands met een boek, plaatje of gebaar. Veel gebaren, bijvoorbeeld ‘eten’ en ‘drinken’, beelden een actie uit. Die acties worden in de meeste talen hetzelfde uitgebeeld.

En, erg belangrijk: beloon alle pogingen tot communicatie. Een positieve reactie doet heel veel.

 

Vermindering noodzaak

.
Als er verminderde noodzaak is om Nederlands te gaan spreken, kan het gebeuren dat kinderen niet (meer) Nederlands spreken. Dit komt regelmatig voor en heeft ook een naam, namelijk receptieve meertaligheid. Receptieve meertaligheid is een vorm van meertaligheid waarin een ouder bijvoorbeeld tegen zijn kind spreekt, die dat begrijpt, maar in een andere taal terug spreekt. Dit gebeurt vaak als de kinderen naar een anderstalige school gaan en daar in en omheen een sociaal leven opbouwen. Meestal in het buitenland, maar het gebeurt ook gewoon in Nederlands als het kind naar een internationale school gaan.

Wanneer je kinderen de leeftijd hebben, dat je een (kort) gesprek met ze kan voeren is het belangrijk dat je het belang van het Nederlands voor jullie gezin uitlegt. Ook wat zij er allemaal in de toekomst zelf mee kunnen en dat het altijd het cadeau van meertaligheid oplevert.

Lees hier alles over praktische en receptieve meertaligheid. Met tips wat te doen als je kind weigert Nederlands te spreken.

Tekort aan onderdompeling is dan ook een van de redenen dat een kind (nog) niet spreekt.
.

Kansen spreekvaardigheid oefenen in de lessen

.

Kansen spreekvaardigheid oefenen in de lessen: werken aan de delen een, twee en drie. Een bevoegde leerkracht zoals bij Dutch for Children weet dat hij geduld moet hebben, niet teveel moet pushen en vanuit de leefwereld van de leerling de taal het beste kan ontlokken.

Korte rollenspellen, humor, taalspellen en vele andere methoden helpen in de lessen de leerlingen steeds meer op gemak te laten raken met de taal en in een veilige omgeving het Nederlands te gaan spreken.

Er zijn meerdere voordelen van privé-lessen om de spreekvaardigheid te oefenen. Ik noem hier de belangrijkste:

  • leren in een rustig passend tempo
  • vertrouwde, veilieg omgeving
  • geen peerpressure
  • leerkrachten zijn opgeleid om naast comfort, ook te blijven uitdagen

Nadelen van prive-les om spreken te oefenen zijn:

  • privé-les beperkt het spreken tot praten met twee
  • geen conversaties met leeftijdgenoten
  • beperkte onderdompeling áls dit het enige moment Nederlands in de week is

De lessen zijn thuis goed aan te vullen met: lezen, Nederlandse programma’s kijken, spreekoefeningen van de les doen, met Nederlandse familie/ vrienden praten.

Wil je meer weten over Nederlandse spreekvaardigheid in onze lessen, stuur ons dan een e-mail en we nemen binnen twee dagen contact met je op.

.

Contact met Nederlandse familie of vrienden

.

Door contact met Nederlandse familie of vrienden te leggen, werk je aan deel drie van de spreekvaardigheid. Verschillende manieren om dit te doen zijn:

  • Videobellen: voorbereid en onvoorbereid. Tips voor de  voorbereiding: samen een onderwerp bedenken waar yin graag over wil vertellen, iets laten zien (kamer, project waaraan ze werken, knutsel die ze hebben gemaakt, etc.
  • Let op: verplicht je kind niet om aan te blijven bellen als het gesprek klaar is of niet loopt. Haak even in of sluit af, altijd met een prettig gevoel.
  • Schrijven in het Nederlands. Laat je kind (mee) schrijven met boodschappenlijstjes, schrijf samen met je kind af en toe een kaartje laan bijvoorbeeld oma of een nichtje. Maar, denk ook aan kleine berichten in een familie-app-groep of iets dergelijks.
  • In Nederland kun je samen met je kind kijken waar hij lid van wordt. Bijvoorbeeld een Nederlandse sportvereniging of een scoutinggroep. Dit verzorgt hem niet alleen plezier maar ook een extra onderdompeling in het Nederlands.
  • Probeer als ouder met andere Nederlandstalige ouders in contact te komen om speelafspraken met andere (Nederlandstalige) kinderen te kunnen maken. Bijvoorbeeld in de wijk waarin jullie wonen, via school of via sociale media.

.

Nederlands spreken en de woordenschat

.
Door de woordenschat een actief doel te maken voor je kind, werk je aan deel twee. De beste manier om aan de woordenschat van je kind te werken, is het (voor)lezen van Nederlandse boeken, tijdschriften, teksten etc.

  • voorlezen door Nederlandstalige ouders, opa’s en oma’s, leerkrachten, of een voorlezer via YouTube.
  • In Nederland heb je voor anderstalige ouders de Voorleesexpres. De VoorleesExpress richt zich op kinderen van 2-8 jaar en de DoorleesExpress op kinderen van 8-12 jaar.  Vrijwilligers gaan samen met ouders aan de slag met lezen en taal
  • Een abonnement op de (online) bibliotheek: je kunt het ook op proef nemen: https://www.onlinebibliotheek.nl/proef.html

Wanneer je alles wilt weten wat je voor de woordenschat van je kind kunt doen, lees dan zeker dit artikel.