Schrijven is blijven. Die uitspraak kennen de meeste Nederlandse ouders wel, maar hoe gaat dat in de praktijk wanneer je in het buitenland woont? ‘’Mijn kind schrijft nauwelijks in het Nederlands. Ik zou het wel leuk vinden als ze dat meer deed.’’ “Laatst las ik een appje in het Nederlands van hem en schrok me een hoedje. Wat een spelfouten!”

Herkenbaar?

Je moet een taal regelmatig (be)oefenen als je een taal goed wil blijven beheersen. Spelling en grammatica ontwikkel je als kind niet vanzelf. Je leert al schrijvend. Op de basisschool leren Nederlandse kinderen vanaf groep 3 ieder jaar meer spellingsregels en de toepassing hiervan. Ook de grammatica wordt een steeds groter onderdeel van de taallessen.

Het is logisch dat je kind in het buitenland uit zichzelf minder of geen Nederlands schrijft. Misschien spreken jullie wel volledig Nederlands thuis, maar is de schriftelijke communicatie op school in een andere taal. Bovendien zullen je kinderen vaak sociaal en op school in een andere taal communiceren.

Kortom, wanneer schrijft je kind dan nog in het Nederlands? Hieronder 7 handige tips om dit meer in je dagelijks leven van je kind te laten terugkomen. Gevolgd door twee hele mooie schrijfacties van Amnesty International en het Ouderenfonds.

7 simpele tips om het oefenen van spelling en grammatica te stimuleren

Voor de ouders die het schrijven van hun kinderen graag willen blijven stimuleren, hier 7 simpele tips:

1. zelf veel schrijven; bijvoorbeeld briefjes aan je kind, eigen dagboek, gezinsplanner, etc.
2. (mee) laten schrijven met boodschappenlijstjes
3. je kind af en toe een kaartje laten schrijven aan bijvoorbeeld oma of een nichtje
4. een reisdagboek bij laten houden in het Nederlands tijdens vakantie
5. voor de jongsten is schrijven in zand, met scheerschuim, of met stoepkrijt erg leuk
6. een dagboek geven en iedere dag of week een keer ‘schrijftijd’ inlassen
7. maak een familie-groepsapp aan in het Nederlands en schrijf dus onderling alleen nog maar in het Nederlands.

Schrijven is blijven, de spelling en grammatica in de praktijk

Als je een taal goed wil blijven beheersen, moet je dus regels leren en oefenen. Omdat schooltaal en sociaal taalgebruik altijd anders zijn, is het belangrijk om spelling en ook grammatica echt goed bij te houden.

Onze kinderen spraken bijvoorbeeld veel Engels op school en met vrienden. In de andere directe omgeving hoorden ze Spaans. Thuis spreken we Nederlands. Het enige dat onze kinderen dus regelmatig uit zichzelf oefenen is spreekvaardigheid.

Schrijven doen ze alleen maar in het Engels voor school. Ze lezen af en toe in het Nederlands, maar grammatica, spelling, actieve uitbreiding van woordenschat en andere taalvaardigheden komen verder niet aan bod.

Onze jongste zoon leest uit zichzelf weinig en leest voor school in het Engels. Door zijn Nederlandse lessen leest hij nu samen met zijn Nederlandse leerkracht Nederlands boeken. Verder komen grammatica en spelling in de lessen wel actief aan bod en worden die onderdelen tijdens de les en door het huiswerk verder geoefend.

Ook hebben we onze familieapp waarin we alleen maar Nederlands typen. Verder laten we de kinderen met de verjaardagen en feestdagen altijd online kaarten schrijven aan familie en vrienden in Nederland. Deze zaken zorgen voor iets meer oefening. Wat kun je nog meer doen?

Twee waardevolle links om te schrijven met je kind

Waardevol in deze tijd, op weg naar kerstmis om ook andere mensen in de wereld te denken. Zo kan je (samen met) je kind schrijven voor Amnesty International. Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Stuur online een brief naar de autoriteiten of een kaartje aan een gevangene.

Op deze pagina vind je al het lesmateriaal wat hiervoor berschikbaar is. Wil je kind graag mee doen, stuur me dan een e-mail met ”Amnesty” en hij ontvangt digitaal de kaarten die hij aan een of meer gevangenen kan schrijven.

Een andere mooie mogelijkheid om meer te schrijven is om een of meer kerstkaarten aan oudere mensen in Nederland, of in je land waar je nu woont, te sturen. Wil je kind dit graag voor de ouderen in Nederland doen, is er een mooie actie van het Ouderenfonds. De Grote Kerskaartenactie! Ook hierbij geldt, dat als je kind mee wil doen, maar jullie te ver wonen, mail mij (Wendy van Dalen) en ik zorg dat de tekst op een of meer kerstkaarten komt!

Nog meer informatie over schrijven is blijven

Ben je op zoek naar meer gratis lesmateriaal voor het beoefenen van de Nederlandse taal? Lees dan ook vooral ons artikel ‘Gratis Nederlands lesmateriaal’.

Wil je meer lezen over ‘Het leren lezen en schrijven in meer talen tegelijk’, lees dan hier onze blog hierover.

Vragen

Voor vragen of opmerkingen kun je altijd terecht bij mij via dutchforchildren@gmail.com

Ik hoor graag van jullie! Schrijf-ze!

Met vriendelijke groet, Wendy van Dalen