Schrijven is blijven. Die uitspraak kennen de meeste Nederlandse ouders wel, maar hoe gaat dat in de praktijk wanneer je in het buitenland woont? ‘’Mijn kind schrijft nauwelijks in het Nederlands. Ik zou het wel leuk vinden als ze dat meer deed.’’ “Laatst las ik een appje in het Nederlands van hem en schrok me een hoedje. Wat een spelfouten!”

Herkenbaar?

Je moet een taal regelmatig (be)oefenen als je een taal goed wil blijven beheersen. Spelling en grammatica ontwikkel je als kind niet vanzelf. Je leert al schrijvend. Op de basisschool leren Nederlandse kinderen vanaf groep 3 ieder jaar meer spellingsregels en de toepassing hiervan. Ook de grammatica wordt een steeds groter onderdeel van de taallessen.

Het is logisch dat je kind in het buitenland uit zichzelf minder of geen Nederlands schrijft. Misschien spreken jullie wel volledig Nederlands thuis, maar is de schriftelijke communicatie op school in een andere taal. Bovendien zullen je kinderen vaak sociaal en op school in een andere taal communiceren.

Kortom, wanneer schrijft je kind dan nog in het Nederlands?

10 tips om het oefenen van spelling en grammatica te stimuleren

Voor de ouders die het schrijven van hun kinderen graag willen blijven stimuleren, hier 10 tips:

1. zelf veel schrijven; bijvoorbeeld briefjes aan je kind, eigen dagboek, gezinsplanner, etc.
2. (mee) laten schrijven met boodschappenlijstjes
3. stimuleren om post-it’s te gebruiken om dingen te onthouden
4. je kind af en toe een kaartje laten schrijven aan bijvoorbeeld oma of een nichtje
5. een reisdagboek bij laten houden in het Nederlands tijdens vakantie
6. voor de jongsten is schrijven in zand, met scheerschuim, of met stoepkrijt erg leuk
7. laat het jongere kind veel tekenen in kleurboeken met behulp van verschillend schrijfgerei; leer je kind aan om altijd zijn naam boven een tekening te zetten.
8. een dagboek geven en iedere dag of week een keer ‘schrijftijd’ inlassen
9. stimuleer kinderen om een eigen verhaal of boek te maken; bijvoorbeeld met plaatjes uit tijdschriften, tekeningen of materiaal uit de natuur of op de computer. Je kind kan het zelf doen of samen met jou. Voor de jonge kinderen kan het tekenen van een verhaal met daaronder enkele woorden of een zin voldoende zijn. Dit is natuurlijk iets om supertrots op te zijn. Dit kan ook op de computer!
10. maak een familie-groepsapp aan in het Nederlands en schrijf dus onderling alleen nog maar in het Nederlands.

Schrijven is blijven, de spelling en grammatica in de praktijk

Als je een taal goed wil blijven beheersen, moet je dus regels leren en oefenen. Omdat schooltaal en sociaal taalgebruik altijd anders zijn, is het belangrijk om spelling en ook grammatica echt goed bij te houden.

Onze kinderen spreken bijvoorbeeld veel Engels op school en met vrienden. In de andere directe omgeving horen ze Spaans. Thuis spreken we Nederlands. Het enige dat onze kinderen dus regelmatig uit zichzelf oefenen is spreekvaardigheid.

Schrijven doen ze alleen maar in het Engels voor school. Ze lezen af en toe in het Nederlands, maar grammatica, spelling, actieve uitbreiding van woordenschat en andere taalvaardigheden komen verder niet aan bod.

Onze jongste zoon leest uit zichzelf weinig en leest voor school in het Engels. Door zijn Nederlandse lessen leest hij nu samen met zijn Nederlandse leerkracht een Nederlands boek. Verder komen grammatica en spelling in de lessen wel actief aan bod en worden die onderdelen tijdens de les en door het huiswerk verder geoefend.

Ook hebben we onze familieapp waarin we alleen maar Nederlands typen. Verder laten we de kinderen met de verjaardagen en feestdagen altijd online kaarten schrijven aan familie en vrienden in Nederland. Deze zaken zorgen voor iets meer oefening. Wat kun je nog meer doen?

Twee waardevolle links voor als je echt verhalen met je kind wilt schrijven

De lessenreeks van Talento met schrijver Willem Eekhof “hoe een verhaal te schrijven” is geweldig. Deze gratis lessen helpen je kind stap voor stap, aan de hand van allerlei opdrachten, zijn eigen verhaal te schrijven. Zelf verhalen verzinnen en schrijven is ook heel goed om het lezen te blijven stimuleren. Ga hier naar de lessenreeks.

Jacques Vriens heeft op zijn website ook tien handige schrijftips gegeven. Tips als: ‘Start met een kort verhaal.’ of ‘Als je vastloopt, leg je verhaal even weg.’ Lees hier zijn schrijftips.

Nog meer informatie over schrijven is blijven

Ben je op zoek naar meer gratis lesmateriaal voor het beoefenen van de Nederlandse taal? Lees dan ook vooral ons artikel ‘Gratis Nederlands lesmateriaal’.

Wil je meer lezen over ‘Het leren lezen en schrijven in meer talen tegelijk’, lees dan hier onze blog hierover.

Vragen

Voor vragen of opmerkingen kun je altijd terecht bij mij via dutchforchildren@gmail.com

Ik hoor graag van jullie, met vriendelijke groet, Wendy van Dalen