Schrijven en lezen in de Nederlandse taal zorgen er (mede) voor dat het Nederlands van je kind op peil blijft, wanneer je met je kinderen in het buitenland woont. Het bijhouden van de Nederlandse taal van kinderen in het buitenland is een belangrijk onderwerp. Hier zijn regelmatig vragen over onder de Nederlanders in het buitenland. Op de foto zie je mijn dochter en ik voor haar siësta, toen we in Spanje woonden. Volgende week schrijf ik een uitgebreid artikel over meertaligheid, gevuld met ervaringen van Nederlandse ouders in het buitenland.
Vooruit lopend op dit artikel bespreek ik hieronder twee belangrijke taalvaardigheden in de taalontwikkeling. Schrijven en lezen! Deze vaardigheden zorgen er mede voor dat het Nederlands van je kind op peil blijft en zich verder kan ontwikkelen.
Wie schrijft, die blijft!
‘’Wie schrijft, die blijft!’’, zei mijn juf vroeger al. Ik schreef als kind graag iedere dag in mijn dagboek. De voordelen van schrijven zijn talrijk. Schrijven lijkt steeds meer typen te worden, maar het met de hand schrijven kent wel een paar belangrijke voordelen.
Kinderen onthouden zaken veel beter als ze met de hand schrijven. Bij het leren van een andere taal, vreemd of Nederlands als tweede taal, zorgt het opschrijven van woorden ervoor dat de woorden beter worden opgenomen door de hersenen. Voor jonge kinderen is leren schrijven van belang, omdat ze, door de bewegingen die ze maken als een letter leren schrijven, de letter veel meer eigen maken en de letter daardoor ook beter onthouden. Deze motorische ontwikkeling blijft belangrijk bij het ontwikkelen van een leesbaar handschrift.
10 tips om het schrijven in het Nederlands te blijven stimuleren!
Hierbij 10 tips om het schrijven van je kind in het Nederlands te blijven stimuleren in het buitenland.
- Zelf veel schrijven; bijvoorbeeld briefjes aan je kind, eigen dagboek, gezinsplanner, etc.
- (Mee) laten schrijven met boodschappenlijstjes.
- Stimuleren om post-it’s te gebruiken om dingen te onthouden of lieve dingen aan elkaar te schrijven.
- Je kind af en toe een kaartje laten schrijven aan bijvoorbeeld oma of een tante (die digitaal niet handig zijn).
- Een reisdagboek of scratchbook bij laten houden tijdens het reizen of op vakantie.
- Als je kind het lezen leuk vindt, kun je hem een klein stuk over zijn boek of verhaal laten schrijven; voor de jongste schrijvers kunnen het ook tekeningen met woorden zijn.
- Voor de jongsten is schrijven in zand, met scheerschuim of met stoepkrijt erg leuk en handig voor de motoriek.
- Laat het jongere kind veel tekenen in kleurboeken met behulp van verschillend schrijfgerei; leer je kind aan om altijd zijn naam boven een tekening te zetten.
- Een dagboek geven en iedere dag of week een keer ‘schrijftijd’ inlassen.
- Stimuleer kinderen een eigen verhaal of boek te maken; bijvoorbeeld met plaatjes uit tijdschriften, tekeningen of materiaal uit de natuur zoals een blad of een veer; of op de computer. Je kind kan het zelf doen of samen met jou. Voor de jonge kinderen kan het tekenen van een verhaal met daaronder enkele woorden of een zin voldoende zijn en natuurlijk is dit iets om supertrots op te zijn.
Schrijver in spé
Sommige kinderen vinden zelf verhalen verzinnen en schrijven leuk. Hier vind je handige schrijftips van Jacques Vriens. De lessenreeks van Talento, met schrijver Willem Eekhof, kan ik ook van harte aanbevelen. Zelf verhalen verzinnen is namelijk ook heel goed, om het lezen te blijven stimuleren.
Lezen is beleven. Hoe stimuleer je Nederlands lezen bij kinderen in het buitenland?
Lezen stimuleren bij jouw kind(eren) in het buitenland; hoe doe je dat als ouders? Het kunnen lezen en schrijven is zonder discussie van essentieel belang voor je kind. Dit is van belang in het dagelijks leven, op school, tijdens de studie en later voor werk. Als ouders kunnen jullie helpen bij het leren en blijven ontwikkelen van deze belangrijke vaardigheden.
Acht tips om het lezen te (blijven) stimuleren
- Zien lezen doet lezen. Lees dus zelf regelmatig, van boek en krant tot tijdschrift.
- Deel regelmatig met je kinderen wat je leest. Dit kan heel kort zijn, zoals: “Weet je dat er vandaag in de krant staat dat…” en dan het liefst over een onderwerp dat hen interesseert.
- Lees voor. Dit kan van jongs af aan. Hoe eerder je begint met voorlezen hoe beter. Begin spelenderwijs met prenten- en voelboeken. Je kunt lang blijven voorlezen. Zolang jouw kind het leuk vindt! Lees bijvoorbeeld je oudere kind elke dag minimaal 10 minuten voor. Samen een boek lezen door om en om een bladzijde of hoofdstuk te doen, kan erg leuk zijn.
- Praat na over het verhaal of boek, dit verhoogt de beleving. Stel vragen.
- Ga interactief voorlezen. Hierover schreef ik vorige week deze blog met veel praktische tips.
- Haal samen boeken in de bibliotheek, koop echte boeken of zoek een e-boek uit op één van de websites die ik tot slot geef in de leuke leeslinks.
- Enthousiasmeer en stimuleer dat je kind ’s avonds in bed nog een tijdje leest.
- Verzin samen verhalen. Doe dit als ze jong zijn met je eigen kind, gezinsleden en gebruik belangrijke knuffeldieren in de hoofdrol. Als ze ouder zijn doe je dit bijvoorbeeld met behulp van verhaalkaartjes, óf laat je iedereen zijn fantasie werken bedenk je allemaal een deel en rijgen jullie het verhaal zo aan elkaar.
- Maak samen een boek: je kunt dit op papier of op de computer doen. Kinderen vinden het geweldig om hun eigen boek te maken.
Tot slot: leuke leeslinks om het lezen in het Nederlands te stimuleren
- Booxalive met voor alle leeftijden (voor)leesplezier!
- De Bieb met digitale prentenboeken.
- Op Gratis Kinderboek kun je gratis boeken downloaden.
- Deze website boekenzoeker is een uitkomst als jullie kinderen niet weten wat ze moeten lezen is. Hierop kunnen ze in hun eigen leeftijdscategorie van 0-18 jaar op zoek gaan naar een boek wat bij ze past.
- Als leerkracht en moeder ben ik fan van dit boek over lezen en schrijven met jonge kinderen: “Met jou kan ik lezen en schrijven.’’ Door Harm, Knijpstra, Bea Pompert en Trudy Schiferlie. ISBN: 9789023231196