Oud en nieuw vieren met kinderen is erg leuk. Voor de jongste kinderen misschien ook soms spannend. Oudere kinderen zijn zich al bewust van het concept van tijd, vorig jaar en het nieuwe jaar. Een leuke tijd om natuurlijk bezig te zijn met elkaar en de Nederlandse taal.

Oud en nieuw knutsel peuters en kleuters

Hoe maak je oud en nieuw leuk voor je peuter en kleuter? Knutselen vinden de meeste kinderen geweldig en het kost relatief weinig tijd en geld.

Knutselen met peuters

Maak van een closetrolletje een mooie vuurpijl. Het rolletje bekleden met mooi glitterpapier (of aluminiumfolie) zorgt voor de basis. Je kunt er een dakje op maken: een rondje uitknippen, tot het midden inknippen, ietsje overlappend weer vastplakken zodat je een punthoedje krijgt. Met gekleurde lintjes maak je een staart eraan én klaar is de vuurpijl! Als je meerdere van deze vuurpijlen samen maakt, kun je er een mobile van maken. Zo hangt het vuurwerk echt in de lucht.

Nodig:

 • wc rollen
 • glitterpapier of aluminiumfolie
 • gekleurd papier
 • gekleurde lintjes
 • lijm
 • schaar

geknutselde vuurpijlen van wc rollen en karton

Tellen

Met Oud en Nieuw tellen we af. Een leuke manier om met je peuter of kleuter terug te leren tellen van 10 naar 1.

Knip de cijfers uit de kleurplaat die je peuter gekleurd heeft. Plak ze net zoals op een klok op mooi papier of karton. Knip uit een ander stukje karton 2 klokwijzers (1 korte en 1 lange) en bevestig die met een splitpen in het midden van de klok. Je kunt de klok helemaal in de stijl van je kind maken.

Met het concept tijd en klokken kun je veel leuke dinge doen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Juf Janneke voor ideeën.

klok die 5 voor 12 aangeeft

Bewegen

Samen zingen, dansen en gek doen is altijd leuk. Maak een eigen playlist en probeer ook eens een vuurpijl of ander vuurwerk na te doen. Kijk samen met je kind op SchoolTV.

Voorlezen over oud en nieuw

Leuke boeken voor de jonge kinderen:

 • Kikker en het Nieuwjaar. Kikker en zijn vrienden Haas, Beertje, Eend en Rat gaan met de slee naar het jaarlijkse nieuwjaarsdiner bij Varkentje. Maar Varkentje is gevallen. Kan het feest nu wel doorgaan? Rond 4 jaar.
 • Gelukkig Nieuwjaar, Nijntje! Nijntje en Nina nodigen hun vrienden uit om Nieuwjaar te komen vieren. Prentenboek met kleurenfoto’s van scènes met poppen uit de televisieserie. Vanaf 2,5 jaar.

Opblijven of niet met oud en nieuw?

Wat is wijsheid op oudejaarsavond: je kind langer laten opblijven of wakker maken of laten slapen? Lees de verschillend zienswijzen op de website van Ouders van nu.

Spellen oud en nieuw: met oudere kinderen

Oud en nieuw spelletjes

Bordspellen zijn altijd gezellig én er komt veel taal bij te pas. Je kunt de spellen zo uitkiezen dat iedereen jong en oud mee kunnen doen. Enkele suggesties:

Monopoly: Wees strategisch met je aankopen en bouw zo snel mogelijk hotels zodat je waanzinnig rijk wordt en al je vrienden buiten spel zet.

Twister: Met dit spel wordt je lenigheid op de proef gesteld. Van zodra je letterlijk in de knoop ligt met je tegenstander is het lachen gegarandeerd!

Andere spellen en activiteiten oud en nieuw

1. Het spel van de echte valse voornemens

Elke deelnemer schrijft 3 voornemens op een blad papier. 2 van de 3 zijn echte voornemens en eentje is vals. De andere spelers moeten de goede van de valse onderscheiden en 1 voornemen schrappen. Een variant op dit spel is om 1 of meerdere voornemens in een pot te werpen waarbij iedereen moet raden van wie het voornemen komt. 

Een andere mogelijkheid is om er een mime van te maken. Schrijf op een blad papier zo veel goede voornemens als je kan bedenken. Maak teams. In de eerste ronde laat een speler zoveel mogelijk goede voornemens raden aan zijn teamleden aan de hand van een beschrijving. In een tweede ronde aan de hand van 1 woord, en in de laatste ronde aan de hand van mime.

2. Oud en nieuw: blijven en weg ermee

Neem een moment om met z’n allen over 2022 na te denken. Zorg voor notitieblaadjes en pennen. Iedereen mag per blaadje schrijven wat mag blijven en wat mag ‘gaan’ in 2023. Je kunt het voorlezen aan elkaar, maar dat hoeft niet. Maak binnen of buiten een vuur en verband de dingen die weg mogen voor het nieuwe jaar.

3. De weckpot gevuld met waardering

Je kunt dit een heel jaar voorbereiden, maar je kunt het ook nog op oude jaardag doen. Gedurende het jaar of 31 december zet je een grote weckpot of andere mooie vaas of schaal in de woonkamer. Daarnaast leg je een pen en een stapel notitieblaadjes.

Als je bedenkt dat je iets wilt herinneren, als je een mijlpaal hebt bereikt of als je iets liefs tegen een gezinslid wilt zeggen schrijf je dat op het briefje en stop je die in de weckpot.

Op een moment ’s avonds voor twaalf uur mag je om de beurt een blaadje uit de weckpot halen en voorlezen. Zo kun je vol dankbaarheid aan 2023 beginnen.

Tradities oud en nieuw: 9 Nederlandse tradities

 1. Aftellen
 2. Nieuwjaarswens: ‘Gelukkig nieuwjaar!
 3. Vuurwerk
 4. Oliebollen
 5. Proosten op het nieuwe jaar met champagne
 6. Carbid schieten 
 7. Het jaar doornemen tijdens de oudejaarsconference
 8. Nieuwjaarsduik op 1 januari
 9. Naar een nieuwjaarsborrel gaan

Tot slot met oud en nieuw 2022-2023

Wij wensen jullie allemaal een heel mooi, gezond en leerzaam 2023!

Wendy van Dalen, directeur van Dutch for Children.

Namens het team van Dutch for Children.