Online leerkracht Linda van Dutch for Children is de eerste in het nieuwe jaar!

In 2024 is één van de goede voornemens van Dutch for Children (DfC) om de focus op betrokkenheid te verbreden. Een leuke manier om de betrokkenheid van én tot ons team en onze leerkrachten verder te vergroten is en interview. Zo leren jullie onze leerkrachten net weer wat beter of anders kennen.

In 2021 en 2022 interviewde ik juf Anja en Muriel. Je vindt hun verhalen onderaan deze blog.

En nu in januari 2024 pakken we dit weer op en trappen we af met Linda Rozema! Zij is een betrokken en lieve leerkracht die sinds februari 2023 bij DfC werkt. Haar behoefte om leerlingen meer aandacht te kunnen geven, kon ze helemaal kwijt in het een op een lesgeven bij ons.
.

De vragen aan online Nederlandse leerkracht Linda
.

.
Hoe ben je in het onderwijs terecht gekomen?

Toen het tijd was om te gaan studeren waren er veel richtingen die ik interessant vond: talen, sociaal cultureel, pedagogiek. Ik koos voor culturele en maatschappelijke vorming in Utrecht en stopte daar na een jaar mee, het gaf me te weinig richting. De drang om naar het buitenland te gaan en een nieuwe taal te gaan leren, was groot. Daarom vertrok ik naar Alcala de Henares (bij Madrid) en volgde daar een intensieve Spaanse cursus. Een geweldige tijd waarin ik veel leuke mensen heb ontmoet.
.

Au-pair in Spanje

Via internet zocht ik in Nederland naar au-pair bureaus en ik meldde me aan als au-pair in Spanje. Met een grote koffer vertrok ik naar een gezin met drie kinderen, woonachtig in Mataró (bij Barcelona). Een jaar lang zorgde ik voor het huishouden en de drie kinderen. Daarnaast gaf ik Engelse les aan kinderen op een taalschool. De moeder van het gezin was eigenaresse van deze taalschool.

International Business and Languages in Amsterdam

Terug in Nederland heb ik uiteindelijk gekozen voor de opleiding International Business and Languages in Amsterdam. In het derde jaar van deze opleiding vertrok ik naar Ecuador, als verplicht onderdeel, om daar vakken te gaan volgen aan de universiteit van Quito. Ik genoot zo veel van het cultuurverschil en de Spaanse taal. Ik wilde weer werken met kinderen en meldde me aan bij Stichting Kinderen van Ecuador. Kinderen van ouders die op de markt werkten, konden niet naar school. Ik liep een rondje over de markt, verzamelde een groep kinderen en nam ze mee naar een klein schooltje. Daar kregen ze onderwijs en we speelden buiten. De blije gezichtjes van de kinderen zal ik nooit meer vergeten.

Pabo

Toen ik weer In Nederland was heb ik de opleiding International Business and Languages afgerond. De Pabo zou een betere keus zijn. Werken met kinderen was de rode draad. In 2015 rondde ik de Pabo af. De stages in midden- en bovenbouw vond ik het leukst om te doen. Ik wilde gaan werken op een school met veel culturele diversiteit.

Wat vind je het leukste aan online Nederlandse leerkracht zijn?
.

Alle aandacht die ik het kind kan geven en de band die daardoor ontstaat. Meer vrijheid om in te spelen op interesses van een kind. In een klas is dit lastiger te realiseren. De vrijheid die online lesgeven met zich meebrengt is ook prettig én handig. Het is locatie onafhankelijk werk en ik heb al op meerdere interessante plekken online lesgegeven aan kinderen. Bijvoorbeeld vanuit een camper.

.

Je vindt specifiek Nederlands als tweede taal een heel boeiend vakgebied. Kun je uitleggen wat je zo boeit?
.

Tijdens mijn reizen zag ik door alle cultuurverschillen heen dat wij mensen allemaal dezelfde behoeftes en verlangens hebben. Elk kind verdient een kans op onderwijs. Vanuit dit gedachtegoed wilde ik mij inzetten voor vluchteling-kinderen en expat-kinderen.

Destijds hoorde ik in Nederland over het vluchtelingenkamp Heumensoord wat eraan zat te komen in Nijmegen. Ik mocht daar lesgeven aan de kinderen van 12 tot 18 jaar. Dit was mijn eerste ervaring met het NT2 onderwijs. Dit werk heb ik jarenlang voortgezet op verschillende scholen.

In 2022 besloot ik om een pauze te nemen van fysiek lesgeven. Ik wilde graag met meer rust en aandacht lesgeven en had al vaker een oog laten vallen op Dutch for Children. In 2023 mocht ik voor Dutch for Children gaan werken en dat bevalt tot op heden heel goed!

.

Je woont nu in Nederland met je gezin. Zou je als gezin nog een keer elders willen wonen? En zo ja, waar en waarom?
.

Ja! Ik woon heel erg fijn in Nijmegen, we hebben het afgelopen jaar veel verbouwd aan ons huis en het is helemaal onze plek. Toch zou ik zo weer kunnen verhuizen. Ik hou van het gevoel om ieder moment te kunnen vertrekken naar een nieuwe plek. Dat geeft mij echt het gevoel dat ik leef. Als het gaat om ons hele gezin, is dat een ander verhaal. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen een vaste basis hebben, waarin ze zich ontwikkelen tussen hun vrienden en vriendinnen. Wel hoop ik dat ik het reisvirus op ze over kan brengen. We hebben nu een reis van drie weken naar Borneo, Thailand en Maleisië gepland in april van dit jaar.
.

Wat is het leukste/ gekste/ opvallendste wat je tijdens een les hebt meegemaakt?
.

De inkijkjes in de levens van kinderen. Bijvoorbeeld een spontane rondleiding door de kamer van een kind. Of ze hebben iets gekregen wat ze ontzettend graag willen laten zien. Het mooie aan een online privéles is ook wederzijdse interesse. Kinderen voelen ruimte om dingen terug te vragen een een leerkracht. Dat zorgt voor leuke gesprekken. Ik heb ook weleens meegemaakt dat meerdere familieleden even zwaaiden naar de juf!

.
Je geeft bij DfC kinderen les, maar je geeft ook nog volwassenen NT2-les. Welke leeftijd vind je het leukste? En waarom?
.

Ik vind de leeftijd van 8 tot 15 jaar het leukste. Kinderen verbreden dan hun blik op de wereld. Ze zijn wel nog speels maar hebben ook vele interesses. Dat biedt veel mogelijkheden voor het onderwijs.
.

Wat vind je leuk aan het werken bij DfC?
.

Het ontmoeten van collega’s en kinderen over de hele wereld! De internationale sfeer in dit werk voelt heel fijn.

.

Eerdere interviews met online leerkrachten van DfC
.

.

Les van een online leerkracht bij DfC?

Wil je kind een les van een van onze online leerkrachten proberen, kan dat altijd. Kijk op onze teampagina om over iedere leerkracht wat meer te weten te komen. Je kunt contact opnemen via onze contactpagina of e-mail.