Hoe werkt online leren via Skype?

Wat zijn de voordelen van online leren via Skype en hoe werkt het eigenlijk? In dit blog leg ik dit uit. Online Nederlands leren via Skype is praktisch, qua motivatie en online contact met je leerlingen.

Praktische informatie over het online Nederlands leren via Skype

Online Nederlandse les via Skype, hoe werkt dit eigenlijk bij Dutch for Children? Eerst wordt een afspraak ingepland, vervolgens wordt er ingebeld en kan de les beginnen.


Afspraak via Skype

In overleg met jullie als ouders, spreken we een dag en tijd af voor de online les. Ruim voor die afgesproken tijd ontvangen jullie een bericht via onze digitale leeromgeving. Hierin staat wat er klaar moet liggen voor de les. We vragen de leerling (of jullie als ouders) 5 minuten van tevoren op Skype in te loggen en eventueel al wat links te openen op de computer.

Inbellen

Op de afgesproken tijd belt de leerkracht via Skype in en neemt je kind (met het video-icoon) op. Dan zien en horen je kind en de leerkracht elkaar en kan de les beginnen. Aan het einde van de les neemt je kind afscheid van de leerkracht en wordt er opgehangen door het kind of de leerkracht. Dan is de verbinding verbroken en is de les klaar. Na de les ontvangen jullie via de digitale leeromgeving een bericht met eventueel huiswerk of een opdracht voor de week erop.

Contact maken tijdens het online Nederlands leren via Skype

Het contact met kinderen ontstaat zoals het voor een groot deel in de live wereld gaat: je kind moet de leerkracht eerst een beetje leren kennen. Hiervoor gebruiken we altijd een kennismakingsgesprek of proefles.

De leerkracht kan in de eerste echte les goed afstemmen op wat jouw kind leuk vindt. Hierdoor verloopt zo’n eerste les soepel. We werken bijvoorbeeld bij de jongere kinderen met handpoppen of knuffels. Zelf heb ik bijvoorbeeld ‘aap’; een hele ondeugende aap die door me heen praat. Aap helpt om het ijs te breken. Met de oudere kinderen pakken we vanaf het begin een onderwerp wat hen interesseert, zoals bijvoorbeeld ‘dinosaurussen’, ‘wilde dieren’ of een sport.

Tijdens online leren via Skype bouw je een band op

Geleidelijk bouwt de leerkracht een band op met de kinderen. Dit gaat sneller dan je denkt. Kinderen staan zeer open voor nieuwe contacten. Het is natuurlijk ook heel fijn om een-op-een aandacht te krijgen van een enthousiaste leerkracht. Nieuwe leerkrachten bij Dutch for Children zijn altijd weer verbaasd hoe snel dat gaat en hoe leuk en intens dit kan zijn op het moment dat we afscheid van leerlingen nemen.

Motiveren tijdens online Nederlandse lessen doen we op maat

Wij werken online met lessen op maat. Dit zorgt ervoor dat ieder kind gemotiveerd raakt en blijft!

 Online Nederlandse lessen op maat, hoe werkt het?

Hoe online les via Skype op maat werkt

Online Nederlandse lessen op maat is precies wat het is: lessen op maat gemaakt. Een online Nederlandse les is dus voor ieder kind uniek. Aan de hand van de gestelde doelen en wensen passen we ons proces van lesgeven aan. We kijken goed naar de manier van leren, het product en de middelen die we inzetten. Hierbij kijken we niet alleen naar het doel of de doelen, maar ook naar de leerling die dit doel wil bereiken. Niveau, motivatie en interesses, leerstijl en leefomgeving zijn leidend tijdens de lessen.
Wij ontwerpen onze Nederlandse lessen op maat voor iedere individuele leerling. Dit doen we volgens de leerlijnen die opgesteld zijn in de Wet op het Primair Onderwijs. Ook gebruikt Dutch for Children deels, in zijn geheel of op de achtergrond, de moderne Nederlandse lesmethoden. Hiernaast hebben we een scala aan online mogelijkheden van educatieve leeromgevingen en oefenomgevingen. En dat werkt! Kinderen en ouders zijn enthousiast en de leerresultaten zijn goed!

De voordelen van online Nederlandse lessen volgen via Skype

Online Nederlandse les volgen via Skype kent veel voordelen. Het biedt flexibiliteit en rust, het is comfortabel voor het kind en het is bewezen effectief.


Online Nederlands leren biedt flexibiliteit en rust

Je kunt de online Nederlandse lessen overal volgen. Vanuit jullie eigen huis of, als dat zo eens uitkomt, vanuit je vakantieplek.

Dankzij flexibele tijden kun je zelf het moment uitkiezen wanneer je kind leert. Uiteraard moeten de Skype-lessen wel worden vastgelegd, maar je bent flexibel in wanneer en op welk tijdstip.

Voor expat-ouders is dit een uitkomst omdat je als ouder in het algemeen en, vooral als expat, vaak de hele dag een taxichauffeur bent. Heb je meerdere kinderen dan is het echt een agenda-technische ramp. In veel landen kunnen kinderen namelijk niet zelfstandig naar school, sport en clubs. Maar ook in Nederland rijden ouders zich vaak ongans en dan is een les online volgen een verademing. Er is rust in de tent.

Online leren via Skype is comfortabel

Het volgen van een online Nederlandse les vanuit de eigen vertrouwde kamer van je kind is een uitkomst. Je kind voelt zich lekker op zijn eigen plek en kan na een drukke dag ontspannen de online les volgen. Hij heeft al zijn lesmateriaal makkelijk bij de hand en kan als hij wil ook eens wat achterover hangen, daar waar dat in een klas vaak niet mag, of stoel-technisch 😉 niet kan.

Het kind kan lekker met zijn thee in zijn joggingbroek de online lessen volgen of zijn huiswerk online maken. Van leren in je eigen omgeving worden veel kinderen productief. Ze worden niet afgeleid door andere kinderen en de omgevingsgeluiden van bijvoorbeeld een school.

Online leren via Skype is effectief

Online Nederlandse lessen zijn taaltechnisch erg effectief. De luister- en spreekvaardigheid wordt intens geoefend doordat je een-op-een met elkaar aan de slag bent voor het scherm. De interactie is veel meer dan in een klas of groep met meerdere leerlingen en omgevingsgeluiden.

De nadelen van online leren

Online Nederlands leren via Skype kent natuurlijk ook nadelen. Gelukkig kunnen we die nadelen goed ondervangen.


Afleiding tijdens online Nederlands leren

Wat een voordeel is bij online leren, kan tevens een nadeel zijn. De afleiding van de telefoon, of YouTube die op de computer staat, is natuurlijk aanwezig. Het is echter met zoveel zaken tijdens lesgeven zo, dat je dit voor een groot deel voor kunt zijn door hier duidelijke afspraken met de leerlingen en ouders over te maken.

Op papier lees en leer je gemakkelijker dan online, van een beeldscherm

Kinderen en volwassenen leren gemakkelijker van papier dan van een beeldscherm. Voor het leren gebruiken we daarom papier: uitgeprint door ouders of uit een methode-boek. Met het lezen wisselen we af en proberen we zoveel mogelijk korte teksten online te doen en de langere teksten van papier.

Lees meer op de website van Onderwijs van Morgen de ideale mix van blended learning, online en offline leren.

Meer weten over Online Nederlandse lessen via Skype?

Woon je in het buitenland of ga je emigreren met kinderen? Natuurlijk wil je dan dat jouw kind de Nederlandse taal en cultuur goed blijft volgen. Of heeft je kind misschien extra les nodig en is het basisonderwijs online volgen een optie?

Bij Dutch for Children volgen kinderen het basisonderwijs online, op maat, via Skype of een ander programma. Op deze manier krijgt jouw kind de kwaliteit van het Nederlandse basisonderwijs mee, vanaf iedere plek ter wereld, bij een online basisschool.

Dus wil je dat jouw kind:

  • online Nederlandse les volgt vanuit het buitenland?
  • het Nederlandse basisonderwijs online volgt, vanuit huis?
  • les krijgt op zijn of haar eigen niveau, in de juiste groep van de basisschool?
  • online les volgt op tijdstippen die jou en je kind goed uitkomen?

Neem contact met ons op, dan kunnen we bespreken of het basisonderwijs online volgen voor jouw kind een goede optie is. Een gratis en vrijblijvende proefles is altijd mogelijk!