Online leerkracht Mirjam uit Oeganda doet graag mee met onze reeks aan interviews in ons team. Mirjam is een gepassioneerde leerkracht die vanuit Oeganda voor Dutch for Children werkt. Ze woont samen met haar man en hun twee dochters. Naast Dutch for Children (DfC) werkt ze voor de Nederlandse school in Kampala.
.

Vragen aan onze Nederlandse leerkracht Mirjam uit Oeganda

.
Mirjam, je werkt nu sinds augustus 2022 voor DfC. Hoe bevalt het? En: Heb je vooral leerlingen in het basisonderwijs?

.
Ik vind het erg leuk! Ik vind het leuk dat je met leerlingen over de hele wereld contact kunt hebben en door de online lessen een band op kunt bouwen met de kinderen. Doordat het individuele lessen zijn, kun je heel concreet aan de leerling zijn doelen werken. Ik geef op het moment alleen leerlingen in het basisonderwijs les. In het verleden heb ik ook wel leerlingen in het voortgezet onderwijs les gegeven. Ik heb geen specifieke voorkeur en vind de afwisseling juist erg leuk. Je hebt toch weer hele andere gesprekken met de kleuter dan met een vo-leerling.
.

Je hebt in Nederland ook in het voortgezet onderwijs gewerkt. Hoe vond je dat?

.
Ik had vantevoren nooit gedacht dat ik in het vo les zou geven. Ik kwam terecht op een school waar leerlingen zaten, die wat extra ondersteuning nodig hadden. Sommige leerlingen die leerproblemen hadden, maar andere leerlingen die meer hulp nodig hadden op het gebied van gedrag. Het was een erg leerzame periode en had het niet willen missen.

Ik gaf verschillende vakken; rekenen, natuur en zorg, economie. Het was een vo-school in een stad, waardoor je ook weer meerdere culturen in de klas had zitten en dit vond ik ook erg interessant. Met de leerlingen heb ik ook diverse gesprekken gehad rondom mijn verhuizing naar Oeganda. Het was erg leuk om dat met de leerlingen te kunnen delen.
.

Welke doelgroep qua leeftijd spreekt je het meeste aan?
En: welke leerdoelen? NT2, basisschool, speciaal onderwijs, of voortgezet onderwijs.

.
Toen ik nog studeerde had ik een duidelijke voorkeur voor de midden en bovenbouw van het basisonderwijs. Na de opleiding kreeg ik direct een baan in het vo-onderwijs en vond ik dat ook erg leuk. Later toen ik zelf kinderen kreeg, kwam ook mijn interesse in het jongere kind en geef ik nu sinds twee jaar ook een kleutergroep les op de Nederlandse school hier in Oeganda.

Online lessen aan kleuters leek mij eerst een uitdaging, maar ook dat vind ik ontzettend leuk. Het zijn hele andere lessen met vaak een doe-opdracht en veel afwisseling. Het NT2-onderwijs heeft steeds meer mijn interesse. De combinatie van de groepen op de Nederlandse school en de online individuele lessen zijn voor mij perfect!
.

Hoe ben jij, Mirjam, in Oeganda terechtgekomen?

.
In het laatste jaar van de opleiding leerkracht basisonderwijs konden we kiezen om gedeeltelijk een stage en onderzoek te doen in het buitenland. Een vriendin kende een organisatie in Oeganda en ik besloot om met haar mee te gaan. We deden onderzoek naar de verschillende onderwijssystemen.

Mijn man werkte op de school waar wij onderzoek deden en er ontstond een leuk contact. Toen ik weer terug ging naar Nederland hebben we contact gehouden en na 1,5 jaar ben ik nog eens teruggegaan en dat beviel goed. Na meer dan een jaar een lange afstandsrelatie te hebben gehad met steeds heen en weer te reizen, besloten we om samen ons leven op te gaan bouwen in Oeganda. Inmiddels woon ik nu alweer 6,5 jaar in Oeganda.

Mirjam kijkt over waterval in Oeganda uit met in haar armen haar zoontje en naast haar haar dochtertje
.

Wat is het verschil tussen het Nederlands onderwijs in Oeganda en het Nederlands onderwijs in Nederland?

.
Het Nederlands onderwijs wat wij geven, geven we aan de hand van de methodes die in Nederland ook gebruikt worden. We hebben dus dezelfde lesdoelen, maar de invulling is wat anders. De leerlingen gaan naar internationale scholen en de lessen vinden na schooltijd plaats. We hebben geen eigen lokaal of gebouw, omdat het verkeer in Oeganda erg chaotisch is. Wij als leerkrachten reizen naar de internationale scholen. Doordat kinderen bepaalde dingen al in het Engels hebben geleerd, zoals bijvoorbeeld woordsoorten of de hoofdletters, besteden we daar minder tijd aan. Woordenschat en spelling is dan belangrijker om meer tijd aan te besteden.
.

Hoe groot is de Nederlandse school in Kampala?

.
Toen ik in 2017 begon met het werken bij de Nederlandse school hadden we rond de 70 leerlingen. Dit is in de loop van de tijd afgenomen en op het moment hebben we rond de 45 leerlingen. We zien dat de expat-wereld hier wat verandert en dat heeft ook gevolgen voor ons als Nederlandse school.
.

Wonen er veel Nederlandse gezinnen in Oeganda, zover jij weet?

.
Er wonen best wel veel Nederlandse gezinnen in Oeganda. Het verbaasde mij eerlijk gezegd wel toen ik hier kwam wonen. Nederlandse gezinnen wonen niet alleen in Kampala (de hoofdstad), maar ook in andere gebieden van het land.
.

Wat is het leukste wat je mee hebt gemaakt tijdens een online les?

.
Ik vind het ontzettend leuk om dingen uit te wisselen van de cultuur en het land waar we wonen. Met de oudere leerlingen heb ik hier best wat gesprekken over. Met de jongere kinderen ben ik ook vaak aan het bouwen of knutselen in de les. Het is geweldig om te zien dat ze door activiteiten te doen hun leerdoelen behalen!
.

Neem je wat mee van de Oegandese cultuur in je online lessen, of is het 100% Nederlands?

.
Goede vraag! Ik denk dat ik wel dingen meeneem in gesprekken die ik met leerlingen heb, maar vind het moeilijk om iets specifieks te noemen.
.

Noem eens iets wat je denkt dat je leerlingen nog niet van jou weten?

.
Dat ik zelf eerder best wat moeite had met de Nederlandse spelling. Dus: oefening baart kunst.

Ben je door Mirjam nieuwsgierig geworden naar de wereldse lessen van DfC?

.
Neem dan zeker een kijkje op een van de volgende pagina’s:

  1. Hoe Dutch for Children werkt: Op maat, passen bij jouw kind!
  2. Kleuterlessen: hoe houdt mijn kind zijn aandacht erbij?
  3. Basisonderwijslessen
  4. Voortgezet onderwijslessen
  5. NT2 onderwijs: Wanneer Nederlands de tweede of derde taal is voor je kind.