AND MORE...

Dutch for Children and more..

Nederlandse privéles voor kinderen via Skype, Hangouts of videobellen via messenger of WhatsApp.+599 95105171
w: www.dutchforchildren.nl
e: dutchforchildren@gmail.com

Nieuw

Nieuwe blog: Bloopers!

Leuke Paasactiviteiten via FB en hier

Gratis e-book en gratis lessen, kijk hier

Laatste nieuws op Facebook


Waarom Dutch for Children and more?

 • op maat gemaakte lessen
 • flexibele lestijden
 • online privéles vanuit huis
 • géén reistijden
 • lesmateriaal inbegrepen
 • een veilige eduactieve online omgeving
 • gemakkelijk en frequent contact

Kijk hier online lessen mee en meld je aan voor een gratis proefles.

Lees hier wat andere ouders en leerlingen vinden: Reviews van ouders en leerlingen. 

 

Vakantie

10 tips om op een leuke manier het Nederlands bij te houden.
 
Vakantietip 1: samen koken.
Velen van jullie willen graag dat de kinderen bezig blijven met het Nederlands. Hier de eerste tip: Koken :-)
 
Samen het recept in het Nederlands lezen, de ingrediënten kopen en de instructies opvolgen om iets lekkers te maken. Voor de allerjongsten kun je de kinderen alleen de eenvoudige woorden aanwijzen om op te lezen. Deze website is voor en door kinderen. Eet smakelijk! Wat zouden jullie kind(eren) willen maken?
 
Vakantietip 2: talige spellen voor onderweg.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Je kunt deze simpel spelen met alleen ‘en de kleur is…’, maar je kunt hem ook spannender maken. Dit doe je door een omschrijving te geven (over de vorm, het gebruik etc.) De kinderen proberen door middel van vragen het object te raden. Jij mag alleen met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Uiteraard allemaal in het Nederlands.

Ik ga op reis en ik neem mee. Eén van de spelers start het spel door te zeggen: "Ik ga op reis en ik neem mee...." en dan iets te noemen wat hij mee zou nemen op reis, bijvoorbeeld een tandenborstel. De volgende speler neemt het over en wil bijvoorbeeld graag een knuffelbeer meenemen. Hij zegt dan: "Ik ga op reis en ik neem mee... een tandenborstel en een knuffelbeer.” De speler daarna, vervolgt en wil bijvoorbeeld een koffer meenemen. Hij zegt: "Ik ga op reis en ik neem mee: een tandenborstel, een knuffelbeer en een koffer.” Als iedereen geweest is, kun je gewoon met de eerste speler doorgaan. Wie een fout maakt, is af. Je kunt het spel dan stoppen, opnieuw beginnen, of doorgaan zonder de speler die af is, totdat er uiteindelijk nog maar één speler over is.

Je kunt dit spel ook lastiger maken: De spelleider verzint de regel maar noemt die niet. Zo kan de spelleider verzinnen dat het mee te nemen ding moet beginnen met de eerste letter van de naam van de reiziger. Als Suzanne aan de beurt is, dan mag zegt ze bv. "Ik ga op reis en ik neem mee een stoel" dan mag ze mee. Neemt zij echter een tuinstoel mee, dan mag zij niet mee - ze is dan niet af, ze mag alleen maar dat rondje niet mee. Pas als in een rondje alle spelers mee mogen op reis en het dus door lijken te hebben, is het spel afgelopen. Dit kan ook met achternamen, de laatste letter van de naam, de laatste letter van het vorige woord etc. worden gespeeld.

Wie (of wat) ben ik? Eén persoon neemt een persoon of voorwerp in gedachten, de anderen moeten door vragen te stellen raden wie of wat dat is. De vragen mogen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord. Wie na tien vragen het antwoord nog niet weet, is af. Wie het goed weet te raden, mag in de volgende ronde iets in gedachten nemen.

Dierenslang/ boordenslang. De eerste speler noemt een dier, bijvoorbeeld ‘eekhoorn’. De volgende moet dan een dier noemen dat begint met de laatste letter van ‘eekhoorn’, bijvoorbeeld ‘nijlpaard’. De volgende speler moet een dier met een ‘p’ verzinnen, enzovoort. Wie geen dier meer weet te noemen is af. Natuurlijk kun je dit spel ook spelen met plaatsnamen, voetballers, etenswaren, etc.

Lodjos zongen. Zing samen een liedje, maar vervang alle klinkers door één andere klinker, die je van tevoren samen afspreekt. Dan krijg je bijvoorbeeld:

Dokkortjo Dop klom op do trop 

’s morgons vrog om kwort ovor zovon 

om do gorof on klontjo to govon. 

Wie het langst kan blijven zingen zonder te lachen, heeft gewonnen.

Vakantie-abc. De eerste speler zegt: ‘Ik ging op vakantie en zag een albatros’. De volgende speler ging op vakantie en moet iets gezien hebben dat met een B begint, de derde met een C, enzovoort.Bij oudere kinderen kun je proberen om samen een leuk verhaal te verzinnen. De zinnen hoeven dan niet steeds hetzelfde te beginnen, maar de spelregel blijft dat het laatste woord moet beginnen met de volgende letter van het alfabet. Bijvoorbeeld:

‘Ik ging op vakantie en zag een albatros.’

‘Huh, wat is dat een groot best, dacht ik bang.’

‘Toen er ook nog een ooievaar en een vliegende dinosaurus voorbijkwamen, was er nog maar één conclusie.’

‘Volgend jaar ga ik gewoon weer op vakantie naar Duckstad.’

‘Daar heb je nog niet eens vliegende eenden.’

Vakantietip 3: lezen!
Als jullie kinderen graag lezen, maar je ziet er tegenop om al die boeken mee te slepen is online lezen een uitkomst.
 
Mijn favoriet is toch wel Booxalive met voor alle leeftijden (voor)leesplezier!
Nieuw in de collectie voor de jongsten: het verhaal over Wapper een hondje. Voorgelezen door Jannes van 15 jaar! Maar ook voor de oudere kinderen jeugdromans of antieke stripverhalen. Kijk snel op de website en veel lees- en luisterplezier.
 
De Bieb heb ik al eerder genoemd. Misschien ook leuk om eens te kijken bij hun digitale prentenboeken
 
Op Gratis Kinderboek.nl kun je ook gratis boeken downloaden. Bijvoorbeeld “het Kano-weekend’’ voor kinderen van 9-11 jaar. Toepasselijk voor nu start het verhaal met vaderdag.
 
En e-boek-gratis-downloaden.nu mag ook niet ontbreken in dit rijtje. Bijvoorbeeld met een gratis vakantie Doeboek.
 
Ter volledigheid: de vakantiebieb, gratis e-books, makkelijk per app!
 
Als jullie kinderen niet weten, wat ze moeten lezen is deze website een uitkomst: boekenzoeker.org Hierop kunnen ze in hun eigen leeftijdscategorie op zoek gaan naar een boek wat bij ze past.
 
Tip 4 Een reisdagboek
Laat je kinderen een reisdagboek bijhouden. Direct een leuke herinnering aan jullie vakantie of uitstapjes. “Mijn kind doet dat nooit’’……? Lees dan onderaan het bericht de anekdote over mijn jongste, toen 10 jaar oud, op reis in Zuid-Afrika.
 
Schrijf iedere dag kort met ze wat jullie hebben gedaan of gezien, of laat ze er één ding uitkiezen. Sommige kinderen moeten even op verhaal komen. Je kunt ze helpen met erover praten. Sommige kinderen vinden een Scratchbook maken/ bijhouden leuker. Dat kan natuurlijk ook, als ze er ook maar een beetje bij schrijven.
 
Voor de jongsten: laat ze dingen tekenen of dingen plakken die ze ergens aan herinneren. Jij helpt ze met de datum erboven zetten, zodat ze zien en leren hoe het bijhouden van een dagboek of journal werkt. Als ze woorden kennen kun je ze er een woord bij laten schrijven. 
 
Je kunt een schrift gebruiken of een speciaal reisdagboek of Scratchbook kopen. Online en in de meeste boekenwinkels vind je een ruim aanbod.
 
Onze kinderen op reis in Zuid-Afrika.
Voor onze reis hadden we de kinderen een reisdagboek cadeau gegeven. Iedereen was opgewonden over wat we zouden beleven en zien en dat leek ons een mooie kans. Oudste was erg enthousiast, de jongste minder. En juist voor hem hadden we dit ‘projectje’ bedacht. Mede om die reden én het feit dat ik schrijven eigenlijk erg leuk vind, kocht ik voor mijn man en mezelf ook een schrift. Zo gingen we iedere dag even met z’n allen schrijven, tekenen en plakken. Voor de jongste eerst een ‘must’ en daarna werd het een ritueel. Vol trots kwam hij iedere dag laten zien wat hij had geschreven of getekend. Op een avond toen we allemaal erg moe waren van een lange autorit door de bush en blij waren dat we onderuit voor ons eigen gemaakte vuur lagen, kwamen er Kudu’s bij ons ‘op bezoek’. Een liet ons zelf haar aaien. Magisch! Toen het moment voorbij was, rende de jongste naar binnen om zijn reisdagboek te halen en op te schrijven dat hij haar “Mooi bees’’ noemde….
 
Tip 5: Ontdek de wereld met je kinderen!
Hoe kan een insect op het water lopen? Waar is haargel van gemaakt? Wat gebeurt er als je via een spiegel voor je in een andere spiegel kijkt én waarom? 
 
Kijk op https://www.proefjes.nl één van mijn favoriete sites! Vele leuke proefjes en experimenten. Met vragen en uitleg. Ook kun je voor 'weetjes jagers' Willem Wever raadplegen. Hier kun je allerlei vragen en weetjes opzoeken, erover praten of dingen uitproberen.
 
In veel landen heb je ook ontdek- musea. In Nederland zijn dit de leuksten:
- Nederlands Instituut voor Beeld en geluid in Hilversum is een aanrader!
- Nemo Nationaal Science Center in Amsterdam
- Naturalis in Leiden
- Corpus in Leiden
- Nederlands Watermuseum in Arnhem 
Tip 5: Ontdek de wereld met je kinderen!

Hoe kan een insect op het water lopen? Waar is haargel van gemaakt? Wat gebeurt er als je via een spiegel voor je in een andere spiegel kijkt én waarom? 

 Kijk op https://www.proefjes.nl één van mijn favoriete sites! Vele leuke proefjes en experimenten. Met vragen en uitleg. Ook kun je voor 'weetjes jagers' Willem Wever raadplegen. Hier kun je allerlei vragen en weetjes opzoeken, erover praten of dingen uitproberen.

 In veel landen heb je ook ontdek- musea. In Nederland zijn dit de leuksten:

- Nederlands Instituut voor Beeld en geluid in Hilversum is een aanrader!

- Nemo Nationaal Science Center in Amsterdam

- Naturalis in Leiden

- Corpus in Leiden

- Nederlands Watermuseum in Arnhem

Tip 6: websites waarop je kunt herhalen en oefenen. 

Dit kan makkelijker met dit overzicht van een aantal websites die Dutch for Children and more… ook gebruikt. De meeste websites zijn gratis te gebruiken; enkelen hebben een gratis gedeelte en een betaald gedeelte.

 1. “Nederlands is niet moeilijk, gewoon even oefenen” Een favoriete website onder onze leerlingen: https://www.jufmelis.nl Heldere uitleg en een deel gratis oefeningen.

 2. Voor alle groepen en alle onderdelen (niet alleen taal), per groep gesorteerd: https://leestrainer.nl Een tip is om op deze website door te klikken naar ‘’verder oefenen’’. Dat biedt oefenmogelijkheden.

 3. Originele en handige website voor de leuke maar ook beruchte verhaaltjessommen. Voor alle groepen. Is het nu rekenen of lezen? Zie: www.redactiesommen.nl
 4. Een handige website voor het oefenen met het vervoegen van de werkwoorden: https://oefensite.rendierhof.nl
 5. Junior Einstein biedt ook voor alle groepen alle vakken. Helaas waren er vroeger meer gratis oefeningen, maar het blijft de moeite waard: https://www.taal-oefenen.nl/start

 6. Voor het begrijpend lezen: https://oefenplein.nl/begrijpend-lezen
 7. Ook Junior Einstein biedt een gedeelte gratis aan voor het begrijpend lezen: https://www.begrijpend-lezen-oefenen.nl 
De volgende vakantietip komt met nog een aantal aan te bevelen websites met online taalspellen. Want zeg nou zelf: er zijn weinig kinderen die niet van ‘gamen’ houden. Zo creëer je een win-win situatie.
 
Tip 7: Spellen om te spellen: online taalspellen.
Er zijn maar weinig kinderen die niet van ‘gamen’ houden. Hierbij enkele favorieten.
Erg leuke tool om galgje te spelen: https://www.gynzykids.com/
 
Voor groep 5 t/m 8: Lingo! Vind het woord! Je kunt je niveau kiezen: https://www.digipuzzle.net/minigames/lingo/lingo_yurlsnet.htm
 
 
Voor groep 5 t/m 8: in verschillende thema’s: het blokletterspel. Beantwoord de vragen door op het juiste antwoord te klikken. https://www.leerspellen.nl/…/…/Blokletterspel-(arm-rijk).html
 
Op minipret heb je de spellen per groep gesorteerd staan. Twee favorieten bij mijn leerlingen zijn:
Voor de beginnen lezers: een letterdoolhof https://www.minipret.nl/spel/Letter-Doolhof-2.html
Voor de middenbouw, groep 5: een woord wat valt en je op orde moet krijgen
 
Veel speelplezier!
 
Vakantietip 9: ‘Hollandse’ gezelligheid door gezelschapspellen te spelen.
Leuk buiten aan de tafel in de zon of onder de parasol, heerlijk knus binnen bij de verwarming of haardvuur. Hoe ‘taliger’, hoe beter! Heb je het spel niet, geen probleem, dan maak je het zelf.
 
Een top 3:
 
Tik Tak Boem is een razendsnel spel vanaf 8 jaar. Vind de woorden met een opgelegde lettergreep maar wel voordat de bom in je handen ontploft. Kan jij je koelbloedigheid bewaren en ben je bestand tegen het dreigende getik van de bom? Mocht je het spel niet hebben, kun je het ook zelf zo spelen: een bal is de bom, de spelregels vind je in de pdf bijlage hier. Je maakt zelf lettergreepkaartjes of geeft DfC via pm een e-mail adres voor een voorbeeld.
 
Boggle is een woordspel uitgegeven door Parker, waarbij het de bedoeling is zo veel mogelijk woorden te vinden in een bepaald rooster, binnen een bepaalde tijdslimiet. Het spel bestaat zowel als bordspel als in digitale versie.  Als je Boggle zelf wilt maken, dan kun je zelf letterkaartjes maken zoals bijvoorbeeld hier: https://gietjes.blogspot.com/2014/05/toffe-letterkaartjes-voor-boggle.html en hier: https://jufsplace.blogspot.com/2014/09/boggle.html
 
Wie Ben Ik? Het bordspel is gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma. In dit bordspel is het de bedoeling om zo snel mogelijk te raden wat er op het bordje voor je staat. Je speelt het spel in teams van maximaal 3 spelers en speelt drie ronden. Het team dat dan de meeste punten heeft gehaald is de winnaar!  Mocht je dit liever zelf maken, dan kun je het ook zelf zo spelen met een briefje op je rug of een briefje met een stiekje op je hoofd: https://www.spelensite.be/spel/wie-ben-ik-0
 
Maar denk ook bijvoorbeeld aan:
- Memory voor de kleinsten (zoals bijvoorbeeld de zomer-memory van juf Sanne: https://www.jufsanne.com/zomer/memorykleur01.pdf
- Scrabble voor de kinderen die kunnen lezen en ouder en 
- Monopoly waarbij je met de junior versie al vanaf 6 jaar kan spelen.
 
Heel veel spe(e)lplezier!
 
En dat is……..(vakantietip) 10! Een speurtocht.
 
Maak een speurtocht met opdrachten geschikt voor de leeftijd voor je kinderen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn én kinderen vinden het snel geweldig. Je kunt het rond je huis doen, in een park, maar ook rond de camping.
 
De weg kun je aangeven met een lintje, touwtje, krijt of iets anders herkenbaars. De opdrachten kun je nummeren en op één vel schrijven, of je kunt ze per opdracht op een post-it of papiertje op de route bevestigen. 
 
Een geweldige, gratis manier om een speurtocht te maken is met Troovie! Het is super simpel én snel. Kies een van de te gekke avonturen en je bent met Troovie op je mobiel of tablet, binnen 5 minuten samen buiten op pad!
 
Lees verder voor de link, tips en andere kant en klare opdrachten.
 
TIPS
 
Thema is handig
Een speurtocht zet je het makkelijkst op rond een thema. Kies een thema dat past bij de leeftijd en interesse van de kinderen en ga vervolgens op zoek naar spelletjes of opdrachten die passen binnen dit thema en die je kunt inpassen in de speurtocht. Het is handig als je de kinderen een duidelijke opdracht meegeeft. Er is iets weg geraakt of de kinderen proberen punten te scoren door tijdens de route zo veel mogelijk vragen goed  te beantwoorden. Zo krijgt je speurtocht een duidelijk begin, eind en doel.
 
Hoe zet je een route uit?
De meeste mensen denken bij een speurtocht aan de pijlen die met krijt worden getekend op de straat. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je hier van:
 • Hang ballonnen of slierten crèpepapier op. De kinderen volgen dit spoor.
 • Hang routebordjes op waarop een gezichtje staat afgebeeld. De kant waar de ogen naartoe kijken, is de richting die de         kinderen op moeten gaan.
 • Maak voorafgaand foto’s van dingen uit de omgeving. Geef de kinderen een mapje mee met foto’s op volgorde van de route. Ze lopen van foto naar foto.
 • Je kunt een ketting maken met kralen in verschillende kleuren. Iedere kleur symboliseert een actie. Een gele kraal betekent bijvoorbeeld rechtdoor en een rode kraal betekent rechtsaf.
 • Oudere kinderen kun je zonder route op pad laten gaan binnen een van tevoren afgesproken gebied. Hierbinnen moeten ze zoeken naar enveloppen waarin ze bijvoorbeeld stukken van een woord kunnen vinden. Het woord zou natuurlijk een  adres kunnen zijn waar de kinderen hun beloning vinden.
 • Een andere leuke mogelijkheid voor oudere kinderen is ze op pad te sturen met een mobiele telefoon. Hiermee kunnen ze contact houden met het hoofdkantoor (jij). Je geeft ze telkens een locatie op. Hier vinden ze een codewoord. Dit bellen ze door naar het hoofdkantoor waarna ze de volgende locatie te horen krijgen.
 • Kaartlezen is natuurlijk ook heel geschikt. Deze variant is prima in te passen in een piratenspeurtocht. De kinderen krijgen een schatkaart waarop je duidelijk een aantal herkenbare punten hebt getekend. De kinderen lopen de route op weg naar de schat.
 • Een vragenspeurtocht is ten slotte ook bijzondere manier. Bij ieder kruispunt hangt een vragenkaartje. De kinderen moeten het antwoord op de vraag samen bedenken. Ze krijgen telkens drie mogelijkheden, a, b en c. Geven ze antwoord a, moeten ze linksaf. Bij b rechtdoor en bij c rechtsaf. Lopen ze fout? Dat merken ze bij het volgende kruispunt want daar hangt geen kaartje.
 
Verdere tips bij het uitzetten van een speurtocht
 • Houd rekening met het temperament van de kinderen wanneer je beslist hoe lang de route moet worden.
 • Kinderen rennen veel onderweg; ze gaan dus ongeveer twee keer zo snel als jij erover deed om de route uit te zetten.
 • Zet de route zo kort mogelijk vantevoren uit, helaas zijn er vaak genoeg mensen die kaartjes weghalen of attributen voor spelletjes meenemen.
 • Loop eerst een route, maak aantekeningen van bruikbare dingen onderweg zoals spannende sluipsteegjes, denk de speurtocht daarna uit en loop hem dan nog een keer om alle kaartjes, pijlen etc uit te zetten
 • Laat de kinderen onderweg wat lekkers vinden; een boom waar rozijnenkettingen in gehangen zijn of een bloembak vol fruitspiezen.
 • Zet onderweg ook spelletjes klaar als opdracht. Koekhappen hang je gemakkelijk klaar tussen twee bomen, voor een eierrace laat je een doosje eieren met lepels achter.
 • Pauzeer of eindig bij een speeltuin. De kinderen kunnen lekker rennen, vinden misschien wel een mand met drinken en wat te eten of een schat en jij kunt even uitpuffen.
 
WEBSITES
 
Staatsbosbeheer heeft een paar kant-en-klare speurtochten met quizvragen en doe-dingen op www.buitengidsvoorkids.nl staan. Je hoeft ze alleen maar te printen. Op de eerste bladzijde staat wat de kinderen nodig hebben (potlood, stukje touw, glazen potje enz.) en de opdrachten zijn leuk en leerzaam.
 
Natuurmonumenten daagt kinderen uit om zelf een speurtocht te maken. Je kunt er ook Boswachtersdiploma’s downloaden voor elk kind dat de speurtocht heeft afgerond.
 
Pinterest staat vol met ideeën en tips!
 
Het moderne spoorzoeken is geocaching. Het is een avontuurlijk spel voor GPS-gebruikers waarbij je een schat zoekt. De schat is verborgen op een geheime opbergplaats (cache). Als je de schat vindt, teken je het logboek. Vaak mag je de schat meenemen, maar je moet dan wel iets anders in de plaats leggen. Campings met geocaching vind je hier.
 
VEEL SPEURPLEZIER!

Volg andere tips ook op facebook: https://www.facebook.com/dutchforchildrenandmore/