AND MORE...

Dutch for Children and more...

Nederlandse online-les, NTC-online, Online les via Skype, Hangouts of videobellen via messenger of WhatsApp.+599 95105171
https://www.dutchforchildren.nl
https://www.facebook.com/dutchforchildrenandmore/
e: dutchforchildren@gmail.com

NU

Verder:

Waarom Dutch for Children and more?

 • op maat gemaakte lessen
 • flexibele lestijden
 • online privéles vanuit huis
 • géén reistijden
 • lesmateriaal inbegrepen
 • een veilige eduactieve online omgeving
 • gemakkelijk en frequent contact
Lees de reviews en bekijk de  tarieven .

Kijk hier online lessen mee en meld je aan voor een gratis proefles!

 

wie schrijft die blijft!

 
N.a.v. het artikel dat de handschriften van kinderen snel achteruit gaan, hierbij 10 tips om het schrijven te blijven stimuleren! De voordelen van schrijven zijn namelijk talrijk.
 
10 tips om het schrijven te (blijven) stimuleren!
 
zelf veel schrijven; bijvoorbeeld briefjes aan je kind, e.v. eigen dagboek, gezinsplanner, etc.
(mee) laten schrijven met boodschappenlijstjes
stimuleren om post-it’s te gebruiken om dingen te onthouden
je kind af en toe een kaartje laten schrijven aan bijvoorbeeld oma of een tante (die digitaal niet handig zijn)
een reisdagboek* of scratchbook bij laten houden tijdens vakantie
als ze het lezen leuk vinden, een klein stuk erover te laten schrijven**. Voor de jongste schrijvers kunnen het ook woorden zijn met tekeningen.
voor de jongsten is schrijven in zand, met scheerschuim, of met stoepkrijt erg leuk en handig voor de motoriek
laat het jongere kind kind veel tekenen in kleurboeken met behulp van verschillend schrijfgerei; leer je kind aan om altijd zijn naam boven een tekening te zetten. 
een dagboek geven en iedere dag of week een keer ‘schrijftijd’ inlassen
stimuleer kinderen een eigen verhaal en/of boek te maken; bijvoorbeeld met plaatjes uit tijdschriften, tekeningen of materiaal uit de natuur zoals een blad of een veer; of op de computer. Je kind kan het zelf doen of samen met jou. Voor de jonge kinderen kan het tekenen van een verhaal met daaronder enkele woorden of een zin voldoende zijn en natuurlijk iets om super trots op te zijn. Dit kan ook op de computer!

*) reisdagboek van mijn zoon (9 jaar)
**) hier is een sjabloon voor zo’n ‘boekverslag’
 
Sommige kinderen vinden zelf verhalen verzinnen en schrijven leuk. Handige tips van Jacques Vriens: https://www.jacquesvriens.nl/schrijftips.htm Zelf verhalen verzinnen is ook goed om het lezen te blijven stimuleren. Hierover de volgende keer meer.
N.a.v. het artikel dat de handschriften van kinderen snel achteruit gaan, hierbij 10 tips om het schrijven te blijven stimuleren! De voordelen van schrijven zijn talrijk. En wie schrijft, die blijft!
 
10 tips om het schrijven te blijven stimuleren
 1. zelf veel schrijven; bijvoorbeeld briefjes aan je kind, eigen dagboek, gezinsplanner, etc.
 2. (mee) laten schrijven met boodschappenlijstjes
 3. stimuleren om post-it’s te gebruiken om dingen te onthouden of lieve dingen aan elkaar te schrijven
 4. je kind af en toe een kaartje laten schrijven aan bijvoorbeeld oma of een tante (die digitaal niet handig zijn)
 5. een reisdagboek* of scratchbook bij laten houden tijdens vakantie
 6. als je kind het lezen leuk vindt, kun je hem er een klein stuk over te laten schrijven**; voor de jongste schrijvers kunnen het ook tekeningen met woorden zijn
 7. voor de jongsten is schrijven in zand, met scheerschuim, of met stoepkrijt erg leuk en handig voor de motoriek
 8. laat het jongere kind kind veel tekenen in kleurboeken met behulp van verschillend schrijfgerei; leer je kind aan om altijd zijn naam boven een tekening te zetten
 9. een dagboek geven en iedere dag of week een keer ‘schrijftijd’ inlassen
 10. stimuleer kinderen een eigen verhaal en/of boek te maken; bijvoorbeeld met plaatjes uit tijdschriften, tekeningen of materiaal uit de natuur zoals een blad of een veer; of op de computer. Je kind kan het zelf doen of samen met jou. Voor de jonge kinderen kan het tekenen van een verhaal met daaronder enkele woorden of een zin voldoende zijn en natuurlijk iets om super trots op te zijn.
*) reisdagboek van mijn zoon (9 jaar)
 
 
 
Sommige kinderen vinden zelf verhalen verzinnen en schrijven leuk. Hier handige tips van Jacques Vriens. Of de lessenreeks van Talento met schrijver Willem Eekhof. Zelf verhalen verzinnen is namelijk ook heel goed om het lezen te blijven stimuleren. Hierover kun je hier meer lezen.
 
Het schrijven van een werkstuk geeft houvast en structuur. Gebruik van een schrijfhulp is erg prettig. Als je meer hier mailt dan stuur ik er een naar je op.
 • Kies een onderwerp
 • Vul de schrijfhulp in. De stappen met * moet je invullen, de rest mag nu of later.
 • Verzamel informatie: zoek antwoorden op je vragen (in boeken, op internet, vraag aan je ouders of de leerkacht); maak aantekeningen; zoek plaatjes of foto’s.
 • Begin met schrijven. Op de computer is het handigste, omdat je dan steeds kunt verbeteren en bewaren. Kijk naar je aantekeningen en de schrijfhulp. Geef duidelijk antwoord op de deelvragen.
 • Klaar? Laat het even liggen en lees het later opnieuw rustig door. Kijk of alles overzichtelijk is en of er spellingsfouten inzitten. Laat het eventueel aan je ouder(s) of vriend lezen. Verbeter of verander wat nodig is en zoek er passende afbeeldingen bij.
KLAAR!