Nederlandse taal en cultuur: activiteit ten top is samen koken.

Een Nederlandse taal en cultuuractiviteit ten top is samen koken. Wist je dat?

Denk aan de volgende activiteiten die je samen met je kind moet doen om het voor elkaar te krijgen: Het recept lezen, ingrediënten kopen (boodschappenlijstje maken, lezen, vinden en afrekenen), in de keuken de nodige producten vinden en benoemen, idem voor alle keukenspullen die je nodig hebt. En, dan hebben jullie nog niets gemaakt.

Het lezen van de verschillende stappen in het recept en deze opvolgen. Maten, tijden en kookopdrachten komen allemaal aan bod. Wat een rijkdom aan taal.

Uiteraard gaan jullie typische Nederlandse gerechten maken! En daar komt het stuk cultuur om de hoek kijken. Kies je (groot)moeders favoriete gerecht, of een voor jou ander succesnummer uit Nederland.

Om te inspireren hebben we voor jullie 3 eenvoudige maar typische Nederlandse gerechten verzameld. Bij ieder gerecht beginnen we met een klein stukjes geschiedenis, daarna de benodigdheden en en vervolgens hoe het gerecht te maken.

Onze leerkrachten koken regelmatig met onze leerlingen. Ja, online, met hulp van ouders maar altijd met veel plezier en succes. Het team van Dutch for Children wenst jullie dan ook heel veel kookplezier en voor straks: “Eet smakelijk!”

Please click this link if you like to read this article in English.

.

Typisch Nederlandse gerechten

.

1. Nederlands origineel recept van poffertjes

.
Geschiedenis van de poffertjes

Hoewel iedereen er vanuit gaat dan de oud Hollandse poffertjes uit Holland komen ligt hun oorsprong echter in Frankrijk. Aan het einde van de 18de eeuw werden ze daar gemaakt in een klooster waar ook Hosties voor de kerk werden gemaakt. Door een tekort aan tarwebloem zijn de monniken gaan experimenteren en zo is de basis voor de oud Hollandse poffertjes gelegd.

Er zijn verschillende versies van poffertjes-recepten te vinden. Sommige gebruiken bloem en bakpoeder of zelfrijzend bakmeel. Persoonlijk maken we ze graag op de traditionele manier; met gist en boekweitmeel.

Nodig voor 90 poffertjes: 
  • ! een poffertjespan !
  • 150 g bloem
  • 100 g boekweitmeel
  •  zout
  • 1 theelepel suiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 400 ml lauwwarme melk
  • 2 medium eieren
Hoe te maken:
  1. Doe bloem, boekweitmeel, zout en suiker in een kom. Meng het kort met een garde.
  2. Voeg de gist toe. Voeg vervolgens al roerende de melk langzaam toe. Dit totdat alle melk is toegevoegd. Meng het geheel tot de melk volledig is opgenomen.
  3. Voeg de eieren toe. Meng tot je een glad beslag hebt zonder klontjes. Je kan hier eventueel een staafmixer voor gebruiken.
  4. Dek de kom met het beslag af met huishoudfolie. Laat het ongeveer anderhalf uur op kamertemperatuur staan. Als het beslag heeft gestaan, kan je het overschenken in een doseerfles of bidon. Als je geen van beiden hebt, kan je eventueel rustig het beslag in de poffertjes pan schenken, of een kleine juslepel gebruiken.
  5. Zet de poffertjespan op het vuur en zorg dat deze goed heet is. Doe boter in alle rondjes. Bak de poffertjes tot de onderkant bruin begint te worden en het beslag ‘droog’ begint te worden van boven. Draai ze dan om. Je kan hier een satéprikker of vork voor gebruiken. Als de poffertjes te snel bakken, doe het vuur dan wat lager. Als de poffertjes aan beide kanten goudbruin zijn, zijn ze klaar. Haal de poffertjes uit de pan en plaats ze op een bord.
  6. Bestrooi de poffertjes volop met poedersuiker en doe er een klontje boter bij. Poffertjes zijn het lekkerst als ze nog warm zijn. Hier kun je samen zien hoe de poedersuiker wordt gemaakt.
    .

poedersuiker uit een zeef op tafel gestrooid

.

2. Uit Leiden de Hutspot

.
Geschiedenis

Hutspot als allereerste stamppot. De stamppot is een typisch Nederlands gerecht en samen te stellen met verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld in de vorm van hutspot dat tegenwoordig bestaat uit een combinatie van aardappelen, wortelen, ui en klapstuk (rundvlees met vetrandjes).

Hutspot bestaat nu uit deze ingrediënten, maar tijdens het Leidens Ontzet in 1574 was het meer een algemene benaming voor een samengesteld prutje, maar zonder aardappelen. In die periode kregen eenpansmaaltijden deze naam toebedeeld net als andere benamingen, zoals ketelkost. Het waren de Spaanse troepen die hun eten op deze manier bereidden. Zij moesten alleen op stel en sprong het kamp verlaten en lieten het eten achter.

Het bleek dat de maaltijd bestond uit een combinatie van wortelen, uien en pastinaak die gestampt waren. De inwoners van Leiden aten het op en noemden het gerecht hutspot.

Deze video van NPO start laat het ook in beeld zien. Leuk om samen te kijken!

Nodig voor 4 personen:
  • 1.2 kg kruimige aardappel
  • 400 g middelgrote uien
  • 600 g winterpenen
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 1.5 l water
  • 375 g rookworsten
  • 100 ml halfvolle melk
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • Pureestamper

In een rondje op tafel ui en peen met groen

Hoe te maken:

1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de uien in halve ringen. Schil de peen en snijd in plakjes van 1 cm. Verhit de helft van de boter in een ruime pan of soeppan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de winterpeen toe en bak 2 min. mee. Voeg de aardappelen, het water en een snuf zout toe en breng aan de kook. Laat 20 min. koken tot de groenten en aardappelen gaar zijn. Giet af.

2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de melk op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen en hutspotgroenten met de pureestamper tot puree. Voeg de melk, de rest van de boter en nootmuskaat toe en roer door de hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

.

.

3. Een typisch Nederlands gerecht wat niet mag ontbreken is erwtensoep of snert

.
De geschiedenis van de snert

Erwtensoep is een van de andere typisch Nederlandse gerechten dat in de winter populair is om te eten. In Nederland staat het gerecht ook wel bekend als snert. Het is door de dikke samenstelling niet echt een vloeibare soep, want in echte snert staat de lepel rechtop. Spliterwten vormen de basis voor deze maaltijdsoep, die overigens een oorsprong buiten Nederland kent. Soep van erwten voert al terug naar de tijd voor de start van de christelijke jaartelling.

In Nederland dateert het eerste bekende recept voor erwtensoep uit het begin van de zestiende eeuw. Naast spliterwten vormen ook wortel, prei, ui en aardappel de ingrediënten voor deze soep. De aardappelen zorgen ervoor dat de snert dik wordt, want deze vallen tijdens het kookproces uit elkaar. Het is gebruikelijk om ook vlees of rookworst toe te voegen aan de soep. Verder is er vaak sprake van een bijgerecht in de vorm van roggebrood met daarop katenspek of kaas. Er zijn ook Nederlanders die de traditie hebben om na de erwtensoep pannenkoeken met stroop te eten.

Kijk ook zeker samen met je kind deze video van Schooltv over waar de erwtensoep vandaan komt.

gevulde erwtensoep in kom

Nodig voor 6 personen soep:
  • 500 gr spliterwten
  • 1 prei
  • 2 liter water
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 250 gr knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 aardappel (250 gr )
  • 1 rookworst (275 gr)
  • 300 gr schouder karbonade
  • 1 laurierblaadje
  • Paar takjes selderij (25 gr)
  • 1 ui
Hoe te maken:

1. Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Voeg de schouder karbonade in zijn heel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken, roer af en toe door.

2. Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in blokjes van ca 1 cm. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij grof.

3. Na ongeveer 1 uur koken zul je merken dat de de spliterwten uit elkaar te vallen beginnen te vallen en er een groene massa ontstaat. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen.

4. Haal de schouder karbonades uit de pan, snijd in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer ½ uur zachtjes doorkoken tot de groente n en aardappel gaar is en wat geslonken is. Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door. Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout.

Extra tips bij het maken van erwtensoep:

  • Gebruik de gedroogde spliterwten van het merk Valle del solle. Deze heb ik niet van te voren geweekt maar wel een keertje afgespoeld onder de koude kraan.
  • Je kunt ook nog speklappen toevoegen samen met de schouderkarbonades.
  • De soep is vaak de volgende dag dikker van structuur en nog lekkerder. Bewaar hem in de koelkast.
  • Je kunt erwtensoep heel goed invriezen, doe dit in goed afgesloten bakjes maximaal 3 maanden.
  • Serveer de erwtensoep met wat brood, roggebrood met met katenspek of op Indische wijze met rijst en sambal.

.

Ben je op zoek naar meer Nederlandse taal en cultuur?

Lees dan zeker dit artikel over hoe wij onder andere de Nederlandse cultuur in onze lessen verweven. Als je lesgeeft in een taal, is dit namelijk niet los te koppelen van de cultuur. Cultuur en taal zijn onderling zo verweven, dat je het één niet kan onderwijzen zonder het ander. Via deze link over de Nederlandse Taal en Cultuur uit de praktijk lees je meer.