Nederlands als tweede taal: het belang van onderdompeling. Het is wetenschappelijk aangetoond dat onderdompeling bij het aanleren van een tweede taal de geletterdheid, academische prestaties, de ontwikkeling van denkvaardigheden en zelfs de culturele gevoeligheid verbetert.

Leren van een taal op basis van onderdompeling werkt nog beter, als het verder gaat dan alleen de Nederlandse lessen. Dit houdt namelijk in dat je kind zichzelf in andere delen van zijn leven met de taal omringt, zodat hij het vaak en in context oefent.

Verschillende manieren om onderdompeling te beoefenen

.
Er zijn veel manieren om taal onderdompeling te beoefenen. Ook als je (nog) niet in Nederland woont.

Kinderen brengen gemiddeld 5 uur per dag op hun telefoon door. Dat is veel tijd. Tijd die je kind goed zou kunnen gebruiken om te leren. Wijzig samen de taalinstellingen op zijn telefoon; elke keer dat hij het oppakt om een melding te controleren, ziet hij dingen zoals de datum, het weer of een melding in zijn tweede taal, Nederlands.

Een andere, leuke truc is om je kind regelmatig tv-programma’s in de tweede taal te laten kijken. Eventueel met de ondertiteling aan. Dit betekent dat hij in zijn vrije tijd hoort en ziet hoe mensen de tweede taal gebruiken en hoe ze erop reageren.

Dit is een relatief gemakkelijke en leuke manier om een beter begrip te krijgen van de context waarin woordenschat, uitdrukkingen en zelfs straattaal worden gebruikt.

Door een tweede (of derde) taal te leren op dezelfde manier als je hem daadwerkelijk gaat gebruiken, kun je sneller vloeiend spreken. Dus als ouders moeten we ervoor zorgen dat de tv-programma’s, podcasts en radio-uitzendingen goed passen bij de beeldwereld van je kind.

In dit blog belichten we daarom verschillende media, zoals Nederlandse televisie, podcasts en radio.
.

Nederlands als tweede taal horen en zien: via televisie

.
Enkele bekende Nederlandse zenders zijn: NPO 1, NPO 2, NPO 3, RTL 4, RTL 5, SBS6, RTL 7, RTL 8. Wikipedia geeft een lijst van alle kanalen die actief zijn.

Voor kinderen biedt NPO 3 vaak de leukste Nederlandse programma’s. Via de volgende websites kun je ook programma’s (terug)kijken voor kinderen.
.

De Nederlands Publieke Omroep Zapp

.
NPO Zapp, voorheen Z@pp en Zapp genoemd, is het kinderblok van de NPO. NPO Zapp richt zich vooral op kinderen tussen de 6 en 12 jaar, anders dan het gelieerde NPO Zappelin dat zich richt op kinderen tot 6 jaar.

Bij NPO Zapp worden er jeugdprogramma’s uitgezonden van AVRO-TROS, EO, HUMAN, KRO-NCRV, NOS, BNNVARA, NTR en VPRO.
.

Schooltv

Schooltv.nl is een videodatabase, gevuld met educatieve en informatieve videoclips, filmpjes, fragmenten, liedjes, animaties, lesvideo’s afleveringen, etc.

Schooltv is de naam waaronder de Nederlandse Publieke Omroep programma’s uitzendt die bedoeld zijn voor in het onderwijs. Sinds 2002 is er een online platform waarop video’s on-demand bekeken kunnen worden. Daarnaast werden Schooltv-programma’s van 1963 tot 2014 op televisie uitgezonden. Schooltv is onderdeel van de NTR, de publieke omroep met als wettelijk vastgelegde taken informatie, educatie, kunst & cultuur, jeugd en diversiteit.
.

Jeugdjournaal

Het NOS Jeugdjournaal brengt nieuws en reportages voor kinderen in de leeftijd van circa 9 tot 12 jaar. Op schooldagen zijn er twee uitzendingen per dag: ’s ochtends om 8.45 uur en ’s avonds om 19.00 uur. In het weekend is er één uitzending per dag, ook om 19.00 uur.
.

Klokhuis

Het Klokhuis is een informatief jeugdprogramma van de NTR dat iedere schooldag wordt uitgezonden om 18.40 uur op NPO Zapp (NPO 3). Kinderen tussen de 7 en 12 jaar leren elke dag iets over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.
.

Willem Wever

Willem Wever is een informatief televisieprogramma en idem website van de KRO-NCRV voor kinderen en volwassenen waarin kijkersvragen worden beantwoord. In het programma wordt hiervoor een expert bezocht, die het antwoord zo visueel mogelijk uitlegt. Op de website zijn verder ook themapagina’s te vinden met weetjes en spelletjes rondom één onderwerp, zoals voeding of sport.
.

Hoe kan ik Nederlandse tv vanuit het buitenland bekijken?

Er zijn meerdere manieren om live Nederlandse tv te kijken in het buitenland:

 • Gratis streamingdiensten, zoals NPO Start. Je hebt hiervoor een Nederlands IP-adres nodig
 • Betaalde Nederlandse streamingdiensten, zoals bijvoorbeeld Videoland
 • De app van je tv-provider, zoals bijvoorbeeld Ziggo GO
 • Via satelliet
 • Nederlandse televisie, wereldwijd via BVN
 • Televisie kijken via internet

Geschiedenis van de Nederlandse tv

Voor kinderen die de geschiedenis van dingen leuk vinden om te weten: Vanaf 1948 promoot Philips televisietoestellen in Nederland en rond 1970 heeft vrijwel elk huishouden er een. In de Canon van Nederland wordt de geschiedenis vertelt.
.

Luistervaardigheid Nederlands als tweede taal oefenen via podcasts

.
Het actief luisteren naar podcasts biedt een educatieve ervaring. Het stimuleert de luistervaardigheid in het Nederlands en de verbeeldingskracht van kinderen. Het helpt hen de concentratie te verbeteren en informatie te verwerken door middel van alleen luisteren.

Er komen steeds meer websites en initiatieven speciaal voor kinderen en jeugd. Hier een selectie van de 5 leukste:

 1. Zapp podcasts van de het kinderblok Zapp. Geselecteerde podcasts voor kinderen van 6-12 jaar.
 1. Kinderpodcasts Nederland is ontstaan vanuit de behoefte aan een centraal platform dat de kwaliteit van kinderpodcasts bewaakt met als doel een educatief, veilig en verantwoord aanbod kinderpodcasts te bieden. Diverse partners uit het Netwerk Mediawijsheid werken mee aan dit platform. Ze hebben de podcasts verdeeld in groepen voor: 3-6 jaar, 7-10 jaar en 11-14 jaar.
 1. Jeugdbieb. De jeugdbieb is een verzameling links naar informatieve websites, filmpjes, apps en podcasts voor kinderen.
 1. De Waanzinnige Podcast. Dit is de podcast over kinderboeken, gemaakt door en voor kinderen. In deze afleveringen, van maximaal tien minuten, vertellen kinderen tussen de 6 en 12 jaar over hun lievelingsboeken. Ook wordt er een stukje voorgelezen.
 1. Brugklas de Podcast. De 9-delige podcast “Brugklas: Waarom liegt iedereen?!” is een podcast van NPO Zapp en AVRO-TROS. Het is geproduceerd door Tuvalu Media.

.

De radio als een van de middelen om onder te dompelen

.
Radio biedt een doeltreffende benadering om met taal bezig te zijn. In het huidige onderwijssysteem ligt de nadruk nog voornamelijk op schrijf- en leesvaardigheden, terwijl luisteren en spreken even cruciaal zijn voor taalontwikkeling.

Met radio ben je op een bewuste en gerichte manier bezig met spreken en luisteren. Bij het luisteren naar de radio activeert je kind bijna al hun zintuigen om de verbeelding te prikkelen, met aandacht voor woordkeuze, intonatie, stemgebruik en omgevingsgeluiden.

Via deze website kun je online luisteren naar de meest populaire nationale en regionale radiozenders. Het zijn meer dan 1000 radiozenders uit Nederland. Luister live radio. Extra services:Podcasts van Nederlandse nieuwszenders, kranten en bekende Nederlanders.
.

Onderdompeling in het Nederlands via online lessen

De online Nederlandse privélessen van Dutch for Children worden op maat gegeven. Hiervoor gebruiken we als leidraad voor de lessen de manier van leren, het niveau, de interesse van je kind en de doelen die jullie stellen.

De lessen duren een half uur voor de jonge kinderen en een uur voor de oudere leerlingen. Dit uur is speciaal voor jouw kind, volledig in het Nederlands.

Ben je benieuwd en wil je meer weten? Plan dan vrijblijvend een intake gesprek om de mogelijkheden voor je kind(eren) te bespreken. Je kunt ons mailen via info@dutchforchildren.nl
.