Middelbaar onderwijs: Mogelijkheden voor de toekomst in Nederland van je (expat)kind.

Als ouder is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de toekomst van je kind na het afronden van de middelbare school. In Nederland biedt het onderwijssysteem verschillende typen middelbare scholen, elk met unieke kenmerken en mogelijkheden voor vervolgopleidingen en beroepen. Laten we een kijkje nemen naar wat je kind kan verwachten op basis van het type middelbare school dat ze hebben doorlopen.

.

1. Havo: Praktijkgericht en breed georiënteerd

.
Voor kinderen die de havo hebben afgerond, opent zich een breed scala aan mogelijkheden. De nadruk ligt op een praktijkgerichte benadering, wat betekent dat ze goed voorbereid zijn op hoger beroepsonderwijs (hbo). Populaire vervolgopleidingen zijn onder andere economie, gezondheidszorg, en maatschappelijke studies.

Verschillende websites geven meer informatie wat je na de havo kunt doen:

.

2. Vwo: Voorbereiding op wetenschappelijk onderwijs

.
Vwo-leerlingen hebben de mogelijkheid om door te stromen naar universitair onderwijs. Dit opent de deur naar diverse studierichtingen, waaronder natuurwetenschappen, technologie, kunst, en geesteswetenschappen. Een solide basis voor een academische toekomst.

Dit zijn enkele websites die meer informatie geven over wat je na het vwo kunt doen:

.

3. Vmbo: Diverse profielen voor diverse trajecten

.
Het vmbo biedt verschillende profielen aan, zoals techniek, zorg & welzijn, economie, en landbouw. Lees meer over de verschillende profielen in dit artikel via deze link onder schoolsoorten.  Deze profielen bereiden leerlingen voor op specifieke beroepsopleidingen of de overstap naar het mbo. Het is een praktische en directe route naar het beroepsleven.

Leerlingen met een vmbo-t of vmbo-g diploma hebben de mogelijkheid om door te stromen naar het mbo op niveau 3 of 4, of om de overstap te maken naar het havo. In het laatste geval is het wel vereist dat ze een extra vak toevoegen aan hun eindexamen.

Voor leerlingen met een vmbo-k diploma is inschrijven voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 een optie. Daarentegen kunnen leerlingen met een vmbo-b diploma kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 2.

Indien leerlingen het praktijkonderwijs succesvol afronden, hebben ze de mogelijkheid om te starten met een entree-opleiding aan het mbo, of ze kunnen direct aan het werk gaan.

Twee websites die meer informatie geven over wat je na het vmbo kunt doen:

.

4. Mbo: Praktijkgericht beroepsonderwijs

.

Mbo-opleidingen zijn sterk gericht op de praktijk en bereiden studenten voor op specifieke beroepen. Met tal van vakgebieden beschikbaar, variërend van techniek en ICT tot zorg en hospitality, biedt het mbo een directe weg naar een carrière. Via deze link vind je de verschillende mbo-opleidingen.

Interessante links met informatie over wat je na het mbo kunt doen:

.

5. Internationaal onderwijs: Wereldwijde mogelijkheden

.
Voor kinderen in het internationale onderwijs in Nederland opent zich een wereld van mogelijkheden. Met een multiculturele achtergrond zijn ze goed voorbereid op internationale vervolgopleidingen en carrières. Meertaligheid en interculturele vaardigheden zijn hierbij van onschatbare waarde. Het is afhankelijk van het curriculum wat de vervolgmogelijkheden zijn.

Een overzicht van scholen vind je bijvoorbeeld op:

.

6. Middelbaar onderwijs: hulp nodig bij de toekomst

.
Je kunt terecht bij de IB-er, counselor of mentor van je kind, om samen te kijken naar passende toekomstmogelijkheden. Ook kun je zelf aan de hand van tips je kind helpen. Jacqueline Naaborg, studiekeuze-adviseur en zelf teruggekeerde expat, heeft een gratis e-book gemaakt waarin je 7 tips vindt om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze. Mocht dat onvoldoende zijn, kun je ook een studiekeuze-of beroepskeuze-adviseur raadplegen.
.

Het middelbaar onderwijs in Nederland biedt veel wegen naar de toekomst

.
Het Nederlandse onderwijssysteem biedt diverse paden voor de toekomst van je kind. Het is essentieel om samen met je kind de juiste keuzes te maken op basis van hun interesses, vaardigheden en toekomstvisie. Hiermee is niet gezegd, dat als je eenmaal gekozen hebt, je hieraan vast zit. Je kind kan altijd nog van pad wisselen.

Meer lezen over het Nederlandse onderwijssysteem

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief met regelmatig meer informatie over het Nederlandse onderwijssysteem en andere bruikbare tips bij het leren van Nederlands. Meld je aan via deze link en ontvang direct een gratis e-book over de Nederlandse lidwoorden.