Voor iedereen die dit leest en ik hét nog niet toegewenst heb: GELUKKIG 2019!!! Dutch for Children hoopt zoveel mogelijk kinderen in het buitenland te kunnen helpen met het leren en verder ontwikkelen van de Nederlandse taal en cultuur; op maat, professioneel en betrokken.
Voornemen 2019: Kinderen in het buitenland helpen met het leren en verder ontwikkelen van de Nederlandse taal en cultuur.
Het nieuwe jaar is al een goede week onderweg, maar ik wens het ook nog regelmatig aan leerlingen toe die weer de eerste Nederlandse les volgen na de kerstvakantie.

Met de leerlingen kijken we nog even terug op de jaarwisseling en de vakantie. Sommige leerlingen vertellen graag volop over hun vakantie, anderen zijn alweer teveel in het gewone leven opgenomen om daar nog enthousiast van te worden. Het filmpje over de herkomst van de rituelen van oud en nieuw, vinden ze allemaal leuk.

Kinderen & goede voornemens

Uiteraard hebben we het over het vuurwerk, maar ook over het concept ‘goede voornemens’. Het is leuk om samen met hen te kijken naar typische rituelen of gewoonten van de verschillenden landen. Een oliebol wordt typisch Nederlands gevonden, vuurwerk algemener, maar hoe zit het met goede voornemens? Is dit door je cultuur bepaald? In de lessen komen we er niet helemaal uit. Hoe ervaren jullie dat?

De meeste leerlingen hebben geen idee wat ze zich zouden moeten voornemen en waarom zouden ze ook? Als je jong bent, speelt dit minder dan bij ons. Ik heb de definitie van voornemen opgezocht: het voornemen, zelfst.naamw. Uitspraak: [‘vornemə(n)] Verbuigingen: voornemens (meerv.), iets wat je wilt doen. Voorbeeld: `Wat zijn jouw goede voornemens voor volgend jaar?` Synoniem: plan, zich voornemen.

Acht op de tien Nederlanders hebben één of meerdere goede voornemens voor het nieuwe jaar.  De top drie van meest genoemde goede voornemens zijn:

  1. Meer sporten of meer bewegen
  2. Rust
  3. Afvallen.

Zelf heb ik ook goede voornemens, voor Dutch for Children en voor mezelf privé. Ik stel graag haalbare doelen, zoals bijvoorbeeld dat ik wil blijven sporten en gezonder wil leven. Dit heb ik namelijk al in oktober ingezet, dit bevalt me erg goed en hier ga ik in 2019 mee door.

Goede voornemers voor Dutch for Children

Voor Dutch for Children heb ik me vooral voorgenomen onze missie door te zetten: zoveel mogelijk kinderen in het buitenland helpen met het leren en verder ontwikkelen van de Nederlandse taal en cultuur; op maat, professioneel en betrokken.

Als meetbaar doel behoort het voornemen, om het aantal leerlingen die we kunnen helpen te verdubbelen.

Ken jij gezinnen die in het buitenland wonen?

Zonder referenties en contacten kunnen we ons doel moeilijk bereiken. Kortom: Ken jij een gezin in het buitenland waar de kinderen worstelen met het bijhouden van de Nederlandse taal? Zoeken jouw vrienden Nederlandse les voor hun kinderen? Verwijs ze dan naar mij persoonlijk via de mail of naar onze website www.dutchforchildren.nl. Wij helpen ze graag!

Schrijf je goede voornemens op

Met doelen stellen en goede voornemens kun je nog meer bereiken als je het opschrijft. Hiermee verhoogt de kans met 40% dat je deze doelen ook bereikt. Als je deze voornemens bovendien deelt, neemt de kans zelfs met 80% toe.

Einde 2019 laat ik jullie natuurlijk even weten, of dit in het geval van Dutch for Children ook zo is! Heb jij vragen over jouw kind zijn Nederlandse taaldoelen voor komend jaar? Neem dan hier contact met ons op.