Kindertelevisie, kinderradio en podcasts voor kinderen voor een extra onderdompeling in de Nederlandse taal.

.
Wanneer je kind Nederlands leert op school, een (online) taalschool, of met een tutor, is het belangrijkste dat hij de taal direct kan gebruiken. De onderdompeling in het Nederlands zal zijn leerproces aanzienlijk versnellen.

Dit kan op verschillende manieren zoals speelgroepen, hobby- en sportclubs en het deelnemen aan zo veel mogelijk Nederlandse sociale evenementen.

Een van de manieren is ook om de juiste programma’s weten te vinden die je kind kan kijken en/of luisteren in het Nederlands. Wij krijgen binnen onze online Nederlandse school vaak de vraag aan ouders wat geschikte maar natuurlijk ook leuke programma’s zijn.
.

Overzicht van bekende programma’s

.
In dit blog hebben een gevarieerd overzicht gemaakt van de meest bekende programma’s op dit gebied. Uiteraard zijn we niet uitputtend en waarderen we het altijd als je voor ons een tip hebt. 

Hieronder zijn de programma’s op leeftijd geordend. Een disclaimer is wel dat ik iedere ouder adviseer eerst zelf naar de links te kijken. Ieder kind is anders, iedere opvoeding ook. Ik vind het zeer belangrijk dat je zelf checkt of de link past bij jouw kind.

Na dit overzicht volgen nog enkele handige tips hoe je samen interactief kan kijken en luisteren, om deze ervaring nog leerzamer te maken voor je kind of jongere. Mis deze niet!
.

Nederlandse kindertelevisie

.
We hebben een selectie gemaakt van kinder- en jongerenprogramma’s op televisie die je veelal ook online kan kijken.
.

Leeftijd 4-6 jaar:

Zappelin, Zapp, Schooltv hebben vele uitzendingen en video’s die geschikt zijn. Op de eerste twee websites kun je op afleveringen zoeken. Op de derde website kun je ook op leeftijd zoeken: ideaal.

 1. Zappelin
 2. Zapp tv
 3. School tv

 

Van 7-12 jaar:

Ook deze websites hebben meerdere zoekfuncties. Het jeugdjournaal heeft iedere dag een actuele uitzending die je al vrij vlot kan terugkijken.

 1. Zapp
 2. School tv
 3. Het Klokhuis
 4. Willem Wever
 5. Het Jeugdjournaal

 

Vraag hier de lijst aan met Zomervideos voor kinderen in de leeftijd 6 – 10 jaar

.

13-16 jaar:
 1. Zapp
 2. School tv
 3. Het Klokhuis
 4. Willem Wever
 5. Het Jeugdjournaal

 

16-18 jaar:
 1. Willem Wever
 2. Het Jeugdjournaal
 3. School tv
 4. NPO start

.

Kinderradio online luisterenkind luistert Nederlandse kinderradio op straat

.

Leeftijd 4-6 jaar:

Verschillende radiozenders.
.

Van 7-12 jaar:

Verschillende radiozenders.
.

Voor 13-16 jaar:

 

16-18 jaar:

 

KinderpodcastsNederlandse Kinderpodcasts via telefoon luisteren

.
Overzicht van allerlei podcasts.

Geschikt voor 4-6 jaar:

Podcasts voor de jongste kinderen.

Leeftijd 7-12 jaar:

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Van 13-16 jaar:
Voor 16-18 jaar:

 

In principe kun je met jongeren van deze leeftijd veel bekijken en luisteren. Wanneer je kinderen het Nederlands nog niet genoeg beheersen, kun je kijken bij de links van een leeftijd terug, of deze links bekijken voor volwassenen.
.

Volwassenen

.

Taalontwikkeling stimuleren: 7 tips bij kindertelevisie, kinderradio en podcasts

.
Nu heb je een aantal leuke en mooie programma’s om te kijken en luisteren. Wanneer je je kind hier alleen naar laat kijken en luisteren, gebeurt er uiteraard voor het kind best al wat. Maar, je zult zien dat juist in de interactie tijdens het kijken en luisteren veel kan gebeuren.

na het Nederlandse kindertelevisie kijken verwerken; hier met verf.

7 tips voor nog meer onderdompeling en taalontwikkeling

 • Kies een video, verhaal, nieuwsitem etc. dat aansluit bij de interesses van je kind.
 • Kijk zelf (even) vooruit en formuleer een kijk- of luistervraag. Voor de kinderen met weinig woordenschat een simpel te beantwoorden vraag. Hier leent een ja-nee vraag of multichoice vraag (antwoorden) zich goed voor. Hoe gevorderder het Nederlands hoe uitgebreider de vraag mag, zodat het kind meer gaat vertellen.
Teksten beschikbaar
 • Let op dat met name bij items via Schooltv en het Jeugdjournaal soms leuk ‘lesmateriaal’ zit, of tekst wordt aangeboden. Dat kun je als ouder natuurlijk prima gebruiken.
 • Zoek eens in Google op de thema’s die in een verhaal of video aan bod komen met de leeftijd van je kind. Bijvoorbeeld: Bevrijdingsdag kinderen 10 jaar. Of letterlijk: Tekst of vragen bij Bevrijdingsdag voor kinderen van 10 jaar.
Vragen
 • Stel actief vragen over wat jullie zien of horen. Bijvoorbeeld over de personages en de gebeurtenissen. Zoals: Kijkt de hoofdpersoon blij of juist niet? Waarom niet? Waaraan zie je dat? Probeer ook open vragen te stellen: hoe denk je dat het verhaal afloopt? En als het verhaal over is of item klaar is: wat vond je ervan? En waarom?
Woorden
 • Leg moeilijke woorden kort uit, of schrijf ze even op zodat je het er later over kan hebben. Een eigen woordenschrift is een uitkomst. Dit kan je kind altijd gebruiken: tijdens lezen, tijdens tv kijken of verhalen luisteren.
Verwerking
 • Na de video, het item, het verhaal, etc. zorg je voor een verwerking. Denk aan een tekening maken over het verhaal of item. Ook kun je samen iets knutselen. Praat daarna samen over wat er is gemaakt. Welke dingen uit het verhaal of item komen terug? Waarom past deze tekening of knutsel bij het verhaal? Voor de oudere kinderen kun je aan eigen krant denken, waarin ze één artikel maken over wat je hebt gezien of geluisterd. Je kunt het van zeer visueel naar meer tekstueel maken, naarmate het kind gevorderd is in zijn Nederlandse taal.

 

Meer weten over belang van onderdompeling

Wil je meer weten over het belang van onderdompeling in het Nederlands als je kind Nederlands aan het leren is of op peil aan het houden is, zie dan deze link naar ons artikel hierover.