Het Kinderboekenweek 2022 thema ‘Gi-Ga-Groen’ is een feest voor iedereen! Ieder kind mag zijn avonturen gaan beleven in de natuur. Er zijn veel geweldige boeken die je kind helpen om een echte natuurheld te worden. Een boodschap die we graag aan kinderen meegeven, namelijk om de natuur en het klimaat een handje te helpen.

Speuren in het bos, zandkastelen maken, vogels bekijken in je eigen tuin of een echte boomhut bouwen. Er is zoveel te ontdekken en te doen in de natuur. Ook kun je er zoveel leren bijvoorbeeld over zaken als natuurlijk evenwicht, groei en bloei.

De Kinderboekenweek 2022 ‘Gi-Ga-Groen’ begint over een maand op 5 oktober en duurt tot en met 16 oktober 2022. In deze blog vind je onder andere waardevolle links naar online boeken en taalactiviteiten.

Nederlands lezen op afstand

Hoe vieren wij bij Dutch for Children Kinderboekenweek? Een deel van onze leerlingen woont in het buitenland. Ze volgen online Nederlandse les. Nederlands lezen doen ze dan ook vaker online, dan uit fysieke boeken. Gelukkig is hier alle kans voor. Online boeken lezen is steeds makkelijker geworden. In dit artikel deel ik een aantal manieren.

Zoals de meeste ouders weten is Nederlands lezen of voorlezen één van de mooie manieren om het Nederlands, de Nederlandse cultuur en de woordenschat op peil te houden. Je kind laten meevoeren met Nederlandse verhalen. Of dit nu bijvoorbeeld over dieren gaat, of over het kennen van de Nederlandse natuur; er is binnen dit thema zeker iets wat je kind aanspreekt.

Bijvoorbeeld:

Online Kinderboekenweekgeschenk 2022

Dit jaar maken niemand anders dan Andy Griffiths en Terry Denton, auteur en illustrator van de populaire reeks ‘De waanzinnige boomhut’, het Kinderboekenweekgeschenk! Mis het niet! Dit cadeau is een jaarlijkse uitgave van het CPNB in het kader van de Kinderboekenweek. Je krijgt het cadeau van de boekhandelaar bij een aankoop van €12,50 aan kinderboeken.

Prijzen van de Kinderboekenweek 2022 thema ‘Gi-Ga-Groen’

Bij de Kinderboekenweek horen de Griffels. Verschillende boeken kunnen de Zilveren Griffel winnen. Slecht één daarvan wint de Gouden Griffel. Die prijs kan alleen gewonnen worden door de schrijver van een Nederlands boek. De winnaars worden vlak voor de Kinderboekenweek bekend gemaakt.

De winnaars van de Kinderjury ook online te lezen

Kinderjury is de lezersprijs van de Kinderboekenweek. Dit is de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald. Deze boeken zijn ook als luister- en e-book te verkrijgen! Meer informatie volgt, als de Kinderboekenweek nadert.

Meer online kinderboeken lezen

Er zijn nog veel meer leuke boekentips te vinden en we zetten er enkele voor jullie op een rij. Vooral die boeken die online (voor een deel) voor kinderen in het buitenland te lezen zijn.

  • Een geweldige manier om te kijken of een boek aanspreekt, is om boekbesprekingen te lezen. Deze besprekingen zijn natuurlijk ook erg leuk om te lezen, als je kind het boek al heeft gelezen. Ook zijn er tips op maat. Een link naar ons hart. Je kunt onder andere op leeftijd zoeken. Bijvoorbeeld voor kinderen van 5-7 jaar.
  • Via Yoleo vind je verhalen over hulphonden, olifanten en overleven in het wild. Noem dat laatste maar niet groen…
  • Kinderen ook online boeken lezen via de Nederlandse bibliotheek. In het thema ‘natuur’ vind je vele boeken.
  • Digitale prentenboeken en meeleesboeken bij Boekpakket. De eerste maand gratis. Ook hier zijn dieren absoluut van de partij.

Taalactiviteiten bij de Kinderboekenweek 2022 thema ‘Gi-Ga-Groen‘

Naast het lezen van verhalen en boeken in dit thema, zijn er veel activiteiten die je kind kan doen. Tijdens de online Nederlandse lessen bij ons, gebeurt er tijdens deze week ook veel in het thema ‘Gi-Ga-Groen’. Het is natuurlijk leuk om daar thuis verder mee bezig te zijn. We geloven in onderwijs samen doen. Om die reden hier wat leuke tips. Ook als je nog geen Nederlandse les bij ons volgt, zijn deze activiteiten ook leuk om te doen.

kinderen zijn bezig planten te planten

Past het thema van de Kinderboekenweek 2022 ‘Gi-Ga-Groen’ goed bij jullie?

Wanneer dit Kinderboekenweek thema, het zorgen en ontdekken van de natuur én het Nederlands op deze wijze leren aan kinderen je aanspreekt, kun je je gratis abonneren om vaker tips van ons te ontvangen. Eens in de twee weken (en soms een keer per week), verschijnt namelijk onze nieuwsbrief. Deze staat vol met waardevolle informatie over Nederlands leren, meertaligheid en tips met leuke links.
Lijkt dit je wel wat, meld je dan aan via ons formulier. Voornaam en e-mailadres is voldoende.