Het Kinderboekenweek 2021 thema ‘Worden wat je wil’ past zo goed bij de visie van Dutch for Children. Ieder kind mag zijn wie hij is en kan worden wat hij wil. De boodschap die we graag aan kinderen meegeven. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of waar je goed in bent. Hoe leuk is het dat we dat nu deze week ook mogen doen met de extra aanmoediging om Nederlandse boeken te lezen. Boeken en verhalen zijn een geweldige bron om vrij over alle beroepen na te denken. Ook om heerlijk te fantaseren over spannende beroepen als “Wat als ik een astronaut zou zijn…’’

De Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil begint volgende week al op 6 oktober en duurt tot en met 17 oktober. In deze blog vind je onder andere waardevolle links naar online boeken en taalactiviteiten.

Nederlands lezen op afstand

Hoe vieren wij bij Dutch for Children Kinderboekenweek? Een deel van onze leerlingen woont in het buitenland. Ze volgen online Nederlandse les. Nederlands lezen doen ze dan ook vaker online, dan uit fysieke boeken.

Gelukkig is hier alle kans voor. Online boeken lezen is steeds makkelijker geworden. In dit artikel deel ik een aantal manieren.

Zoals de meeste ouders weten is Nederlands lezen of voorlezen één van de mooie manieren om het Nederlands, de Nederlandse cultuur en de woordenschat op peil te houden. Je kind laten meevoeren met Nederlandse verhalen.

plaatje met opengeslagen boek waaruit verhalen komen

Online Kinderboekenweekgeschenk

De Kinderboekenweek heeft ook altijd een Kinderboekenweekgeschenk. Dit cadeau is een jaarlijkse uitgave van het CPNB in het kader van de Kinderboekenweek. Je krijgt het cadeau van de boekhandelaar bij aankoop €12,50 aan kinderboeken.

Online doen aanbieders dit ook, zoals bol.com. Zij doen dit op deze manier.

Prijzen van de Kinderboekenweek 2021 thema ‘Worden wat je wil’

Bij de Kinderboekenweek horen de Griffels. Verschillende boeken kunnen de Zilveren Griffel winnen. Slecht één daarvan wint de Gouden Griffel. Die prijs kan alleen gewonnen worden door de schrijver van een Nederlands boek.

De winnaars van de Kinderjury ook online te lezen

Kinderjury is de lezersprijs van de Kinderboekenweek. Dit is de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald. Deze boeken zijn ook als luister- en e-boek te verkrijgen!

De winnaars van de Kinderjury zijn:
De Zoete Zusjes zoeken een schat van Hanneke de Zoete (6 t/m 9 jaar). Verkrijgbaar als fysiek boek en als luister- en e-boek.
Het leven van een loser: Totaal gesloopt van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor (10 t/m 12 jaar). Ook in alle vormen te verkrijgen.

Meer online kinderboeken lezen

Er zijn nog veel meer leuke boekentips te vinden en we zetten er enkele voor jullie op een rij. Vooral die boeken die online (voor een deel) voor een kinderen in het buitenland te lezen zijn.

  • Een geweldige manier om te kijken of een boek aanspreekt, is om boekbesprekingen te lezen.
  • Deze besprekingen zijn natuurlijk ook erg leuk om te lezen, als je kind het boek al heeft gelezen.
  • Ook zijn er tips op maat. Een link naar ons hart. Je kunt onder andere op leeftijd zoeken. Bijvoorbeeld voor kinderen van 5-7 jaar.
  • Via Yoleo vind je verhalen over voetballers, vloggers, DJ’s, koning en een hulphond. Noem dat laatste maar geen beroep…
  • Zoals de meeste ouders weten, kunnen kinderen ook online boeken lezen via de Nederlandse bibliotheek
  • Digitale prentenboeken en meeleesboeken bij Boekpakket. De eerste maand gratis.

Taalactiviteiten bij de Kinderboekenweek 2021 ‘Worden wat je wil’

Naast het lezen van verhalen en boeken in dit thema, zijn er veel activiteiten die je kind kan doen. Tijdens de online Nederlandse lessen bij ons, gebeurt er deze week ook veel in het thema ‘Worden wat je wil’. Het is natuurlijk leuk om daar thuis verder mee bezig te zijn. We geloven in onderwijs samen doen. Om die reden hier wat leuke tips. Ook als je nog geen Nederlandse les bij ons volgt, zijn deze activiteiten leuk om te doen.

Past het thema van de Kinderboekenweek 2021 ‘Worden wat je wil’ goed bij jullie?

Wanneer dit kinderboekenweek thema en het Nederlands op deze wijze leren aan kinderen je aanspreekt, kun je je gratis abonneren om vaker tips van ons te ontvangen. Eens in de twee weken (en soms een keer per week), verschijnt namelijk onze nieuwsbrief. Deze staat vol met waardevolle informatie over Nederlands leren, meertaligheid en tips met leuke links.

Lijkt dit je wel wat, meld je dan aan via ons formulier. Voornaam en e-mailadres is voldoende.