Wat te doen met kerst 2023? Kerstvakantie-tips voor kinderen.

.
Een feestelijke artikel voor onvergetelijke momenten! Thuis en buiten genieten.

De feestdagen naderen snel, en het is tijd om plannen te maken voor een betoverende kerstvakantie! De kerstvakantie van 2023 valt voor heel Nederland hetzelfde: van maandag 25 december 2023 tot en met vrijdag 5 januari 2024.

In dit blog delen we allerlei leuke en creatieve activiteiten die je met je kinderen kunt ondernemen, zowel thuis als buitenshuis. Laten we samen zorgen voor onvergetelijke momenten tijdens deze speciale tijd van het jaar.
.

Activiteiten Kerstvakantie 2023: Thuis


.
Nederlandse kerstliedjes zingen

Breng de kerstsfeer in huis door samen met je kinderen Nederlandse kerstliedjes te zingen. Het creëert niet alleen een gezellige sfeer, maar het is ook een leuke manier om de Nederlandse taal te oefenen. Zie hiervoor ook zeker de gratis les (nummer 2) in 3 keer taal met kerst.
.

Knutselen

Laat de creativiteit van je kinderen de vrije loop met leuke kerst-knutselprojecten. Denk aan het maken van kerstkaarten, kerstversieringen of zelfs een unieke kerstboom. Zo hebben ze niet alleen plezier, maar ontwikkelen ze ook hun fijne motoriek.

Veel leuke ideeën te vinden. Hierbij een top 3:

 1. Kidsproof schreef dit leuke blog met 10 kerstknutsels voor kinderen.
 2. En ook Kekmama heeft erg leuke ideeën.
 3. Tenslotte heeft Natuurmomenten deze leuke pagina: kerst knutselen met Oerrr.

.

Kerstverhalen (voor)lezen

Duik samen in betoverende kerstverhalen. Of het nu gaat om klassieke verhalen of eigentijdse kinderboeken, het voorlezen van kerstverhalen versterkt niet alleen de taalvaardigheid, maar brengt ook een magische sfeer in huis.

Vind je inspiratie bij verschillende bronnen:

.

Kerst Leesbingo

Maak lezen nog leuker met een kersteditie van leesbingo. Stel een lijst op met diverse boeken en laat je kinderen genieten van leesplezier tijdens de vakantie. Een leuke manier om de liefde voor boeken te bevorderen. Drie op een rij:

.

Kerstkoekjes bakken met kinderen

Ga de keuken in en bak samen heerlijke kerstkoekjes. Laat je kinderen meehelpen met het kneden van het deeg, het uitsteken van vormpjes en natuurlijk het versieren van de koekjes. Een smakelijke en gezellige activiteit!
.

Kerstfilms kijken

Creëer een knusse bioscoopsfeer thuis door samen naar kerstfilms te kijken en je woon-of slaapkamer knus in te richten. Popcorn erbij of zelfgebakken koekjes, leuke kerstfilm op en genieten van een gezellige filmavond. Heb je geen inspiratie, lees dan eens hoe mama Lies dat aanpakt.

Tien leuke familiefilms zijn:
 1. Festive Wonder. Ervaar het betoverende avontuur vol vreugdevolle verrassingen en meeslepende melodieën, perfect om de kleintjes te verbazen.
 2. Arctic Journey:
  Een intrigerende animatie neemt je mee op een betoverende reis naar de Noordpool, waar de magie van kerst tot leven komt.
 3. The Grumpy Creature’s Tale:
  Ontdek het vermakelijke verhaal van een eigenaardig wezen dat probeert de kerstsfeer te verstoren voor de levendige bewoners van Whoville, een unieke draai aan het geliefde Dr. Seuss-boek.
 4. Muppet Magic at Christmas:
  Beleef de betovering van The Muppet Christmas Carol, een unieke samensmelting van het tijdloze Dickens-sprookje met de onweerstaanbare humor van de Muppets, een must-see voor het hele gezin.
 5. A Magical Christmas Quest:
  Ga mee op een betoverende reis voor de kleinsten. Dit magische avontuur volgt Nikolas op zijn zoektocht naar zijn vader, die op ontdekkingsreis gaat naar Elfhelm, het mysterieuze dorp van de elfen.
 6. Home Alone:
  Een tijdloos avontuur vol humor dat zowel kinderen als volwassenen boeit. Beleef opnieuw de komische streken van de jonge Kevin McCallister.
 7. Heartwarming Expedition:
  Een hartverwarmend verhaal over een jongen die op een magische treinreis naar de Noordpool ons leert over de kracht van vriendschap en de essentie van kerst.
 8. A Yuletide Tale:
  Laat je betoveren door dit verhaal, geïnspireerd op de tijdloze roman van Charles Dickens, dat de betekenis van vriendelijkheid en de vreugde van het geven benadrukt.
 9. Buddy’s Quest:
  Duik in het humoristische avontuur met Buddy de Elf terwijl hij op zoek gaat naar zijn ware identiteit, een reis vol lachwekkende wendingen.\
 10. The Grinch’s Christmas Revelation:
  Ontdek de diepere betekenis van kerst met de Grinch in dit meeslepende verhaal over de magie die de feestdagen verlicht.

.

Kerstpuzzels maken

Kies een aantal kerstpuzzels van verschillende moeilijkheidsgraden en ga samen aan de slag. Het is zowel vermakelijk als stimulerend. Je kunt echt puzzels in het thema verzamelen of je kunt online puzzelen.

.

Een avond met familie bordspellen

Organiseer een speciale avond met favoriete bordspellen voor het hele gezin. Zet wat lekkernijen klaar en geniet van elkaars gezelschap. Gebruik de bordspellen die jullie thuis hebben, of ga op zoek naar nieuwe ideeën. Talige familiespellen zijn onder anderen: galgje, boggle, scrabble, het woordenspel, abc-spel, etc.

Lees hier verder voor nog15 leuke familiespellen en gezinsspellen!
.

Kerstkaarten knutselen

Laat de creativiteit stromen door samen kerstkaarten te knutselen. Gebruik glitter, stickers en kleurpotloden om unieke kaarten te maken voor vrienden en familie. En voor het schrijven, kun je deze gratis les (nummer 1) gebruiken. Schrijfles kerst: schrijf een Nederlandse kerstkaart.

Een leuk alternatief is om je eigen pratende kerstkaart te maken. Juf Renske doet dit al jaren en deelt nu haar stappenplan en een uitlegvideo met ons, zodat iedereen ook zo’n kaart kan (laten) maken!
.

Kerst-karaoke

Zet een karaoke-feestje op met kerstliedjes. Laat de kinderen hun favoriete nummers zingen en maak er een vrolijke en muzikale middag of avond van. Je kunt YouTube gebruiken met ondertiteling, of googlen op ‘karaoke met kinderen thuis’. Je kunt pollepels als microfoon gebruiken of er eerst samen een knutselen. Bijvoorbeeld zoals hier van een keukenrol.
.

Kerstfotohoekje

Creëer een speciale hoek in huis met kerstversieringen waar de kinderen foto’s kunnen maken. Het is een leuke manier om herinneringen vast te leggen en te delen.
.

Kerstverkleedpartij

Laat de kinderen zich verkleden als hun favoriete kerstpersonages. Organiseer een kleine modeshow en maak foto’s om de creatieve outfits vast te leggen.

.

Kerstvakantie tips buitenshuis

.
.
Naar een kerstmarkt gaan

Bezoek een lokale kerstmarkt en laat je kinderen genieten van de feestelijke sfeer, ambachtelijke kraampjes en wellicht een ritje in het reuzenrad. Een paar voorbeelden van kerstmarkten in een aantal steden in Nederland zijn:

.

Kerstfilm in de bioscoop

Maak van een middagje bioscoop een speciale belevenis door een kerstfilm te bekijken op het grote scherm. Een magische ervaring voor jong en oud. Via deze website vind je een overzicht van alle bioscoopfilms in december 2023.
.

In de natuur wandelen

Trek de warme winterjassen aan en maak een winterse wandeling in de natuur. Verzamel dennenappels, geniet van de frisse lucht en maak samen mooie herinneringen.

Staatsbosbeheer organiseert avondwandelingen. Ga nachtdieren spotten met de boswachter, sluip samen door het donkere bos of maak een nachtwandeling bij het licht van de volle maan. Lees hier hoe je je kunt aanmelden.

Via de wandeldate vind je meer georganiseerde wandelingen overdag in december 2023.
.

Een kerk bezoeken

Breng een bezoek aan een lokale kerk waar mogelijk. Kerken zijn vaak prachtig versierd tijdens de kerstperiode, en het kan een mooie gelegenheid zijn om meer te leren over de Nederlandse kersttradities.
.

Een museum bezoeken

Ontdek de kunst en cultuur van Nederland door een museum te bezoeken. Sommige musea organiseren speciale kerstactiviteiten voor kinderen, wat het bezoek extra bijzonder maakt.

Er zijn tal van leuke musea in Nederland. Een greep hieruit van tijdelijke tentoonstellingen in december 2023:

.

Schaatsen

Zoek een ijsbaan in de buurt en ga samen schaatsen. Het is een leuke en actieve manier om in de winterse sfeer te komen. Er zijn verschillenden ijsbanen in vele steden. Deze website geeft een overzicht. Je kunt op de kaart zoeken naar jullie (dichtsbijzijnde) stad.
.

Kerstboomwandeling

Verken een lokaal park, bos of jullie wijk versierd met kerstbomen. Maak er een wandeling van en bewonder de verschillende versieringen en lichtjes.
.

Lichtjesroute met de fiets

Stap samen op de fiets en verken de buurt of stad terwijl je geniet van de prachtige kerstverlichting. Sommige plaatsen hebben speciale routes langs mooi verlichte straten.

Er zijn ook georganiseerde lichtjesavonden, zoals bijvoorbeeld:

.

Winterpicknick

Pak wat lekkers in, kleed je warm aan en organiseer een winterpicknick in een park. Sommige parken hebben misschien zelfs vuurkorven waar je je aan kunt opwarmen.
.

IJsbeeldenfestival

Check of er een ijsbeeldenfestival in de buurt is. Het bewonderen van kunstige ijs- en sneeuwsculpturen kan een unieke en fascinerende ervaring zijn voor kinderen. Deze 3 zijn in ieder geval open:

 1. Putten. Winterfeest Putten. Van 16-12-2023 t/m 16-12-2023
 2. Zwolle. IJsbeelden Festival Zwolle. Van 16-12-2023 t/m 25-02-2024
 3. Scheveningen. Open tot en met februari 2024.

.

Kerstspeurtocht

Maak een kerstspeurtocht in de stad of in een park. Bedenk leuke opdrachten en vragen die met kerstthema te maken hebben. Het wordt niet alleen een avontuur, maar ook een educatieve activiteit. Je kunt de speurtocht zelf maken of er een gebruiken van het internet.

Een leuke gratis speurtocht is van mama Scrapelle. Deze kerst speurtocht is vormgegeven als een bingo. Je gaat op pad en probeert zoveel mogelijk dingen van je bingokaart af te strepen. ommige dingen zijn gemakkelijk te vinden, zoals een kerstboom. Andere dingen zijn wat moeilijker. Lukt het je bijvoorbeeld om een ijsbeer of pinguïn te vinden? Hier mag je natuurlijk je eigen creatieve draai aan geven. Kijk vooraf goed in de wijk bij de mensen in de tuinen en voor het raam. Hier vind je de speurtocht.

Natuurmonumenten geeft ook leuke ideeën. Met een boswachter-diploma. Hoe leuk! Zie de website.
.

You can find the English version of this article via this link.
.
.

Fijne kerst 2023

Met deze diverse activiteiten hopen we dat jullie kerstvakantie gevuld zal zijn met vreugde, verbondenheid en onvergetelijke momenten.
Fijne feestdagen!

Hartelijke groeten,

Wendy van Dalen
Leerkracht en oprichter van Dutch for Children