”Die kinderen hebben overvolle agenda’s!”, verzuchtte een vriendin uit Amerika laatst. ”Is Nederlandse les in het buitenland dan niet erg druk?” Iedereen is druk. De meeste ouders onder ons leven bovendien in een prestatiemaatschappij. We leven onze kinderen wat dat betreft ook voor. Veel scholen stellen hoge eisen aan onze kinderen. En als die schooldag voorbij is, dan is er ook nog sport, of clubjes, bijles, vriendjes en vriendinnetjes. ‘Een dag niks’ is een zeldzaamheid buiten de vakanties om.

Onze agenda in Curaçao

Ieder dag gaat bij ons in Curaçao om 6.00 uur de wekker. Kinderen staan op, ontbijten en nemen soms nog wat door voor die schooldag. Om 7.15 uur begint school en ze zijn om 12.40 uur of 14.15 uur vrij. Tijd voor lunch of snack en wat ontspanning. Dan aan het schoolwerk! Beide kinderen volgen tweemaal per week ’s avonds hockeytraining en spelen in het weekeinde allebei een (andere) hockeywedstrijd. De jongste speelt sinds kort eenmaal per week ook rugby in het weekeinde. De oudste speelt naast hockey eenmaal per week beach tennis, heeft tweemaal per week zwemtraining, zit in de leerlingenraad van school en is lid van de milieuorganisatie Youth for Climate Curaçao. Ik heb van andere moeders begrepen dat dit reuze meevalt. Ik vind het voor hen best druk, maar de kinderen zijn er heel blij mee en redden het goed. Mits er sociaal niet teveel bijkomt ;-).

Vrije tijd en Nederlandse les

Scholen hanteren in verschillende landen verschillende vakantieschema’s. In het Nederlandse schoolsysteem is er de luxe van regelmatig vakantie: kort en langer. In de meeste internationale schoolsystemen is er veel minder vakantie tussendoor en een lange zomervakantie. Vrije tijd is belangrijk. In het weekeinde hielden wij de zaterdag vrij voor het gezin. Zondag was namelijk onze enige sportdag. ‘Helaas’ is rugby nu ook op zaterdag, maar wel aan het einde van de middag. De kinderen relaxen door-de-weeks met Netflix, social media of boek het liefste in de airco. In het weekeinde zoekt vooral de oudste haar vrienden op of rond het strand op. Nederlands hoort er bij ons bij. In onze vrije tijd hebben we het over het Nederlandse nieuws, vragen we naar de boeken die onze kinderen lezen en helpen we bij spelling, grammatica of betoog waar nodig.

In balans

We leven in een prestatiemaatschappij of we komen eruit één. Dit geldt ook voor de meeste kinderen. Scholen stellen hoge eisen, geven van jongs af aan huiswerk mee en testen regelmatig. Ook bij de voetbaltraining of een cursus Chinees kan er druk om te presteren zijn. Bovendien worden kinderen, thuis en onderweg op alle media voortdurend geconfronteerd met wat er allemaal gebeurt, kan en moet. Voor jongeren komt er het uitgaan bij wat extra tijdsdruk kan opleveren. Kortom: het leven is snel, intensief en kent weinig rust.

Wat je als ouder kunt doen
Je kunt als ouder de agenda van je kind in de gaten houden of deze niet te druk is. Je kunt samen met je kind praten over het houden van de balans. Hoe voel je nu aan wanneer veel omslaat in teveel? Samen kijken naar wat haalbaar is. Dat doen we thuis ook steeds meer. De kinderen sporten allebei erg graag, maar hebben geleerd om af en toe een training zonder schuldgevoel over te slaan om een proefwerk goed te kunnen leren. De momenten dat ze voor bijles voor de computer zitten, zijn gelukkig rustmomenten: dat uur is er alleen even dat, een-op-een, alle aandacht.

Nederlandse les in het buitenland voor kinderen

Naast al deze drukte ook nog Nederlandse les. Is dat wel te doen? Uiteraard is Nederlandse les voor de kinderen iets wat er qua tijd extra bijkomt. Je bespaart dan wel het heen en weer rijden (van lokale of internationale school naar een fysieke Nederlandse school), omdat Dutch for Children online lesgeeft aan kinderen. Maar het blijft wel dat desbetreffende uur of die twee uren in de week ‘extra’.

Hier houden we bij Dutch for Children rekening mee. We begrijpen de situatie, waarin kinderen leven en bewegen in het buitenland. De meeste klanten geven aan dat het goed te doen is, zodra het ritme er eenmaal inzit. Enkele klanten kiezen voor geen huiswerk, of vragen in bepaalde perioden waarin het druk is om huiswerk-vrij. Dit is geen enkel probleem.

Je kind krijgt in het comfort van eigen huis of kamer op een vast tijdstip tijd voor Nederlands. Er is niets anders; dat uur is er alleen even Nederlands. Een-op-een, alle aandacht, op een prettige en educatieve wijze. Dit levert op andere momenten in de week tijdswinst op. Je hoeft je als ouder er geen zorgen meer over te maken.

Wil jij dit ook: je geen zorgen maken en privé aandacht voor de Nederlandse taal van je kind? Vraag een vrijblijvend gesprek aan of een gratis proefles via onze contactpagina.

Enkele quotes van ouders over de tijdsbelasting

Echt de beste beslissing ooit om met Nederlandse lessen te beginnen op deze manier, op maat, en niet dat enorm schoolse met weektaken e.d. 

Ze pikt het allemaal steeds gemakkelijker op en omdat het ‘huiswerk’ haar aanspreekt hoor ik daar geen klachten over.

Soms hebben ze geen zin, maar als ze jou dan op het beeldscherm zien is het weer  enthousiast: “Juf Wendy!”.

Lees hier meer ervaringen van ouders.