Hoe wordt Pasen gevierd met natuurlijk tips voor kinderen. Maar, allereerst: Wat is Pasen ook alweer?

Voor de mensen met een katholieke opvoeding is dat misschien heel duidelijk. Voor andere mensen heeft het bijvoorbeeld vooral te maken met de lente en alles wat daaruit voortkomt. Het komt voor een deel best overeen met elkaar: Het voorjaar is een tijd van betere tijden, beter weer en hoop. Pasen is ook een feest van hoop, licht door de wederopstanding van Jezus in het Christelijke geloof.

Via this link in English.

Pasen: hoe wordt het gevierd

Binnenkort is het weer Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen. Dagen die elk jaar terugkomen. Mensen die qua geloof met Pasen zijn opgevoed kennen de dagen, betekenissen en vieringen. Voor (hun) kinderen ligt dit vaak al wat lastiger, omdat het bijvoorbeeld in het gezin niet meer wordt gevierd. Soms komt het dan weer terug via school, jeugdjournaal of online Nederlandse lessen.

Hieronder bespreek ik kort per dag zo simpel mogelijk wat er gebeurt en hoe dit herdacht of gevierd wordt. Dit maakt het voor jullie lezende kinderen ook toegankelijk, als jullie dat zouden willen.

Witte Donderdag: de dag van Jezus zijn laatste avondeten

Op Witte Donderdag herdenken mensen het laatste avondeten van Jezus. Tijdens dit eten werd Jezus verraden door een van zijn vrienden. Hij heette Judas. Door dit verraad konden de Romeinen Jezus oppakken en aan het kruis hangen.

Wat betekent het wit? Wit staat symbool voor ‘de stille blijdschap’. Het verraad was niet iets om blij van te worden, maar het laatste avondmaal wel. Want Jezus beloofde tijdens het eten dat hij ze niet in de steek zou laten, ook niet na zijn dood. Vandaar dat mensen die hierin geloven op deze dag stilletjes blij kunnen zijn.

Witte donderdag is op 28 maart 2024. Als je kind zelf meer wil lezen, kan hij op Wikikids verder lezen over deze dag.

Goede Vrijdag: Jezus aan het kruis

Goede Vrijdag gaat over dat Jezus aan het kruis werd gehangen en daaraan dood ging. In rooms-katholieke kerken wordt tijdens de kerkdienst de kruisweg behandeld. De weg die Jezus liep met het kruis op zijn rug, het aan het kruis slaan en zijn sterven. In de kerk zijn het vaak platen of posters die deze weg uitbeelden.

Waarom heet deze dag Goede Vrijdag? Het christelijke verhaal vertelt dat Jezus overleed om anderen mensen naar de hemel te kunnen laten gaan. Dat is natuurlijk mooi en een goed iets.

Goede vrijdag valt op 29 maart 2024. Wil je ideeën over hoe je dit thuis met je kinderen kan vieren of bedenken? Deze tips passen bij de kleinste kinderen.

Stille Zaterdag: Jezus in zijn graf

Op Stille Zaterdag wordt herdacht dat Jezus in zijn graf werd gelegd. ’s Avonds wordt in veel kerken gebeden. Dit noemen ze paaswake. Tijdens de wake is het aansteken van de speciale paaskaars erg belangrijk. Dit ritueel beeldt uit dat Jezus, het ‘Licht van de wereld’, weer tot leven is gewekt. Met de paaskaars zegent men ook het water waarmee kinderen en volwassenen worden gedoopt.

Stil houdt in dat de kerken hun kerkklokken niet luiden op deze dag: Het is en blijft stil. Stille zaterdag is op 30 maart 2024. Je kunt het thuis hebben over ‘stil zijn’ en wat dat voor jullie inhoudt, wanneer je dat doet en hoe het precies voelt.

Pasen: het opstaan van Jezus vanuit de dood

Deze dag gaat erover dat Jezus is opgestaan uit zijn graf en leeft. Dit is een feest voor christenen. Eigenlijk nog groter dan kerstmis. Jezus en zijn gedachtengang leeft. Het bewijst dat God vergeeft. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt.

De data van Pasen op een rij:

  • Eerste en tweede Paasdag: zondag 31 maart 2024 en maandag 1 april 2024
  • De originele Paasvakantie kent Nederland niet meer, maar wel de meivakantie. Noord: 27 april t/m 5 mei 2024 en Zuid: 27 april t/m 5 mei 2024

Pasen kun je op verschillende manieren vieren: in de kerk, thuis of op school. Hieronder vind je allerlei ideeën en tips op de manier hoe we wij het in onze lessen bij Dutch for Children behandelen.

chocolade-eitjes in mandje op tafel

Tips Pasen kinderen: Hoe wordt Pasen en de lente gevierd in de online lessen?

Hoe wordt Pasen en de lente in de online lessen gevierd? Deze thema’s spreken veel kinderen aan.

In onze online Nederlandse taal- en cultuurlessen spelen we hier zeker op in. Qua tijdstip van de lente in Nederland, wat dat allemaal voor leuke zaken met zich mee brengt zoals live webcams van de vogel- en natuurbescherming, maar ook thema’s als ‘hoop’, ‘jonge dieren’, ‘geboorte’, komen in onze lessen voor. Hieronder geven we een kleine opsomming van zaken die jullie thuis ook kunnen doen.

Lente met kleuters
  • Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de lente. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis te vinden of er gewoon over te praten. Van kleuteridee!
  • Juf Sanne heeft heel veel talige activiteiten voor kinderen die al lekker met de letters bezig zijn. Echt een aanrader! 
Lente met kinderen die dit jaar zijn gaan lezen
Kinderen die al even lezen
  • juf Milou heeft leuke teksten vanaf ongeveer 11 jaar, over onder andere de bloemetjes en de bijtjes
  • Kidsweek heeft een leuk Paasboekje gemaakt vorige jaar; mocht je interesse hebben, stuur me een mail met de naam en leeftijd van je kind en ik stuur hem naar je op!
Voor alle kinderen in het thema Pasen of de lente
Meer video’s

buitentafel met Paasdecoratie en bloemen

Tips Pasen kinderen voor de paasvakantie

Naast alle bovenstaande activiteiten en tips, hierbij nog wat algemene ideeën.
Lezen

Gebruik een van de vele leesbingo’s die je kunt vinden via Google: “leesbingo Pasen’’ of ‘’leesbingo vakantie’’. Leesbingo is een leuke manier om kinderen aan het lezen te krijgen. Het leuke is dat je het ook zelf kan maken, eventueel met je kind samen. De bedoeling is dat je allerlei situaties bedenkt waarin je kind kan lezen. Hoe gekker, hoe beter!

.

Taalspellen

Speurtocht met lente- of paaswoorden door de tuin of park. Voor de jongere kinderen kun je naast de woorden plaatjes of foto’s gebruiken of een letterspeurtocht. Ook erg leuk om te combineren met een eierenzoektocht. Kijk hier voor allerlei ideeën en een gratis e-book.

Online gebruiken wij de volgende spellen graag:

.

Gratis taalactiviteit in het thema Pasen en lente

Vind je het leuk om met jouw kind in het Nederlands met deze thema’s bezig te houden, schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en stuur vervolgens een mail via info@dutchforchildren.nl en krijg direct een leuke tip en activiteit in je inbox!