Hoe vier je kerst 2023 online? In de klas knispert een haardvuur op het digi-bord en de kerstboom staat te schitteren in de hoek van de leeshoek. Kerst is ook in het onderwijs een heerlijk thema. Maar hoe is dit tijdens online lessen?

De leerkrachten van Dutch for Children draaien daar hun hand niet voor om. Sommige leerkrachten hebben in zicht van de camera een kleine kerstboom staan, een engel en zelfs de wijzen met een ster, andere leerkrachten dragen een kerstmuts tijdens de les en draaien zacht Nederlandse kerstmuziek op de achtergrond. Weer een andere leerkracht heeft haar handpop als de kerstman verkleed en de ander heeft het kerstverhaal op maat gemaakt voor zijn leerlingen.

whiteboard met kerstwoorden

Kerst online: spelletjes en andere taalactiviteiten

Een kerstspel en kerstkoekjes bakken ontbreken ook niet. Twee totaal verschillende activiteiten, maar die allebei zo mooi verschillende taaldoelen ‘aanboren’. Het spel: rol lezen en leren, inleven door over het verhaal te praten, woordenschat uitbreiden.

Kerstkoekjes bakken: boodschappenlijstje schrijven, ingrediënten lezen, instructie (van het recept) op volgen.

En meer: Praatplaten, rijmoefeningen, woordenschat rondom kerst, verhaaltjes over kerst en kritisch luisteren en lezen oefeningen, voorleesboeken, liedjes. Zoekplaten, rebus-spelletjes met de titels van kerstliedjes.

“Geweldige tijd van het jaar om te werken, sint en kerst leven ook echt bij de kinderen!” aldus een van onze leerkrachten.

klein kerstboompje

Online kerst ideaal voor Nederlandse taal- en cultuurlessen

De lessen in de kersttijd bestaan uit taal- en cultuurlessen bij Dutch for Children. Veel kerstverhalen lenen zich hier goed voor. Ook actuele verhalen uit het nieuws worden gebruikt om thema’s als verdraagzaamheid, elkaar helpen en ‘de wereld een beter plek willen maken’. Schooltv biedt een breed scala aan mooie en passende video’s.

overzicht kerstvideo's schooltv

Kersttradities wereldwijd

Hoe vieren kinderen overal ter wereld kerst? We hebben een paar kersttradities uit het leven van onze leerlingen in een aantal landen uitgelicht. Leuk om met je kinderen te lezen en beleven.

foto van kerstmarkt

Kersttraditie in Nederland

De belangrijkste traditie lijkt de versierde kerstboom. Deze wordt pas op of na de eerste advent of Sinterklaas (5 december) opgezet. Door de jaren heen is de versiering erg ontwikkeld. Ik heb altijd erg gehouden van de keuze van mijn kinderen toen ze jong waren, maar nu met 20 en 17 jaar kies ik mijn eigen thema.

Ook hadden we thuis altijd een adventkalender met chocolaatjes, maar of dat typisch Nederlands is…

In Nederland noem je kerst: kerst of kerstmis.

kerstkalender

Kersttraditie Spanje

Kerst in Spanje is eigenlijk alleen Nochebuena (24e): het kerstdiner met familie. Echter, kinderen krijgen op 6 januari cadeaus van de Reyes Magos met Driekoningen.

Kerst heet in Spanje: Navidad.

3 koningen

Kersttraditie Engeland

Kinderen schrijven een brief aan de kerstman met hun wensen. Die brieven zetten ze bij de openhaard, waar ze op magische wijze op de Noordpool terechtkomen. Een grappige traditie is om als gezin dezelfde pyjama te dragen op kerstochtend.

In Engeland vieren ze kerst op Christmas Eve (24ste), Christmas Day (25ste) en Boxing Day (26ste).

Engeland noemt kerst: Christmas.

hond en jongen in kerstpyjama

Kersttraditie USA

Een bekende traditie voor ouders en kinderen in de USA is ‘Elf on the shelf.’ Deze elf komt uit een verhaal, waarin aan de kinderen wordt verteld dat de magie begint als ze de elf een naam geven. Ook leren de kinderen dat ze de elf nooit aan mogen raken. De elf is iedere dag op een andere plek in huis te vinden en houdt het gezin tot aan kerst in de gaten. De elf is ook wel eens ondeugend en maakt rommel in huis. Lees meer over deze elf-traditie.

Op kerstavond hangen veel kinderen sokken voor de open haard. Hierin komen de cadeaus. Voor de kerstavond zetten de kinderen koekjes klaar en een peen voor het rendier.

In de USA zeggen ze Christmas of de Holidays.

elf op tenen die iets hangt in de kerstboom

Kersttraditie Peru

Kerstavond is belangrijk. Dan gaan families samen dineren rond een uur of 23.00 uur. Daarna verzamelen ze zich op het Plaza de Armas, waar ze ‘het kindje Jezus’ in zijn kribbe plaatsen. Dit gebeurt om 24.00 uur precies.

In de meeste gemeenschappen gaat kerst door tot Bajada de los Reyes (drie koningen) op 6 januari. Op die dag geeft de bevolking elkaar cadeaus.

In Peru is kerst Navidad in het Spaans.

peruaanse vrouwen vieren feest

Beijing

Kerstmis is geen officiële Chinese feestdag.Toch heeft kerst vooral commercieel zijn intrede gedaan, wordt er met lichtjes enorm uitgepakt en zijn er zelfs slanke Chinezen kerstmannen te zien op straat.

In het Chinees is kerst: Shèngdàn jié

kerstman houdt koekjes vast

Dubai

Officieel wordt in Dubai geen kerst gevierd vanwege het islamtische geloof. Wel zie je kerstversiering in winkelcentra en hotels. Dubai mall is vol met kerstbomen, sneeuw en kerstmannen. En ook de Burj al Aarab, het bekendste hotel van Dubai, pakt het qua versieringen groots aan.

Kerst in het Arabisch is eid almilad.

 

hotel dubai

Online taal- en cultuur niet alleen met kerst

Dutch for Children geeft kinderen overal ter wereld onderwijs: Nederlandse Taal en Cultuuronderwijs online. Ook wel NTC online genaamd. Een bekende term voor expats en mensen die zijn geëmigreerd. Waar staat het Cultuuraspect (C) nu eigenlijk voor? Lees hier meer over onze cultuurlessen.