Hoe vieren jullie Sinterklaas in het buitenland? Vier je het alleen met je gezin, of misschien met Nederlandse vrienden of weet je niet hoe het te vieren?

Sinterklaas is zo leuk om te vieren, ook in het buitenland. Het is een echt Nederlands kinderfeest waarin de Nederlandse taal en cultuur helemaal tot zijn recht komen. Denk aan de Nederlandse liedjes, Sinterklaasgedichten, maar ook die spanning die bij kinderen voorafgaand aan 5 december opbouwt.

De uitzendingen van het Sinterklaasjournaal beginnen al op maandag 13 november 2023 en zijnntot 5 december elke dag om 18.00 uur op NPO Zapp te zien. En, de intocht van Sinterklaas is dit jaar op zaterdag 17 november en vindt plaats in Gorinchem. De NTR doet rechtstreeks verslag van de intocht vanaf 12.00 uur op NPO Zapp (NPO 3).

zak van Sinterklaas met cadeaus ervoor

Sinterklaasfeest 2023: Hoe pak je dit aan?

In sommige landen is er een Nederlandse vereniging die dit feest meestal aangrijpt om dit op zijn Nederlands te vieren. Ook organiseren veel Nederlandse ambassades ieder jaar weer een Sinterklaasfeest.

Voor een overzicht van de Nederlandse ambassades in het buitenland, kijk je op deze website.
Vul dan het land waar je woont bij ‘’Vertegenwoordigingen per land of gebied’’ in.

Voor een overzicht van Nederlandse verenigingen in Europa, kun je hier terecht. Buiten Europa kun je de Nederlandse vereniging van het land waarin je woont vinden door in Google “Nederlandse Vereniging in @de naam van je land@” in te typen.

Uiteraard kun je Sinterklaas ook zelf vieren, alleen binnen je gezin, of met vrienden. Ken je geen Nederlanders in de buurt, maar ken je wel gezinnen die openstaan voor een andere cultuur, is dat natuurlijk net zo leuk. Het enige is dat je ze wel even ‘op vlieghoogte’ moet brengen van de achtergrond en tradities van dit feest.

Sinterklaas activiteiten, de opbouw naar het vieren

Een mooie start is het Sinterklaasjournaal: Het programma is dan dagelijks, tot 5 december 2022 te zien op NPO Zapp (NPO 3) om 18.00 uur, of via de website van het Sinterklaasjournaal zelf.

Kinderen vinden een aftelkalender voor Sinterklaas geweldig. Voor kinderen die leren lezen in het Nederlands is de kalender van veilig leren lezen erg leuk. Voor de jongere kinderen is die van Schatkist of Puk & Co erg leuk. Deze kalenders vind je allemaal op de website van Zwijssen.

Het verhaal van Sinterklaas vertellen, lezen of luisteren warmt iedereen op voor dit feest. Er zijn heel veel leuke (prenten)boeken te vinden, maar uiteraard kun je ook je eigen verhaal aan je kinderen vertellen. Geen inspiratie? Kijk dan eens op de volgende websites:

Sinterklaas activiteiten in het buitenland: het vieren van Sinterklaas

Het lezen, voorlezen en vertellen van verhalen over Sinterklaas is al een erg leuke activiteit die je zelf kan doen. Hier besteed ik in een aparte paragraaf verder uitgebreid aandacht aan.

De intocht van Sinterklaas in Nederland kun je samen kijken op zaterdag 17 november en die wordt uitgezonden door de NTR. Te bekijken met VPN of anders ook via BVN of terug te kijken via de website van het Sinterklaasjournaal, of via YouTube. Sommige ouders kiezen om die reden de Sint pas zondag te laten aankomen ;-), omdat de uitzending dan ook voor hen beschikbaar is.

Op pakjesavond kun je de volgende talige activiteiten voorbereiden. Uiteraard zijn dit maar een paar ideeën, de mogelijkheden zijn eindeloos.

  1. Lekkere dingen zelf maken. Zoek Nederlandse recepten, maak samen een boodschappenlijstje en het allerleukste: bak samen de lekkerste dingen voor deze avond.
  1. Sinterkklaasliedjes zingen. Zingen is een geweldig leuke manier om met de Nederlandse taal bezig te zijn. Kinderen leren teksten meestal snel en zingen graag met leuke muziek en/of video’s mee. Nederlandse Sinterklaasliedjes vind je volop in Google of op YouTube. Een compilatie van alle bekende liedjes kan ook leuk zijn, of luisteren naar de Sinterklaasradio.
  1. Spellen spelen! Je kunt de Nederlandse spellen die je thuis hebt gebruiken, maar je kunt ook Sinterklaas spelletjes samen spelen. Zoals bijvoorbeeld deze 18 spellen door Lady Lemonade op een rij gezet.

kruidnoten op een hoop met in het midden een chocoladeletter S

Sinterklaas en taal

Lezen en Sinterklaas: een perfecte combinatie.

Ik heb 5 online prentenboeken voor jullie op een rij gezet, om samen met jullie kleuters te lezen, maar ook met wat oudere kinderen is dit nog steeds leuk:

  1. Prentenboek ‘Het geheim van de gouden pepernoot’.
  2. Prentenboek ‘Alles gekregen’.
  3. Prentenboek ‘Piet is verliefd’.
  4. Prentenboek ‘Sinterklaas en het geheim van de verdwenen wortels’.
  5. Prentenboek ‘Sinterklaas en de tijdmachine’.

Dutch for Children gebruikt vaak het Letterboek kleuters van Eduboek in dit thema. Mocht je interesse hebben, kun je een mail naar ons sturen en dan schrijf je je direct in voor onze nieuwsbrief, en dan sturen we je de pdf toe.

De methode ‘Veilig Leren Lezen’ heeft allerlei leuke materialen in het thema Sinterklaas, zoals bingo’s, kleurplaten en woordzoekers. Kijk bijvoorbeeld voor Sinterklaas Bingo’s hier en voor woordzoekers van juf Krista hier.

Theaterlezen is een motiverende vorm van samenlezen. Twee lezers nemen de rol van een persoon op zich en lezen de teksten hardop voor. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen. Erg leuk om samen met je kind te doen. En natuurlijk hebben we hier Sinterklaasteksten voor die ik graag met jullie deel. Bijvoorbeeld: Verhaal 1: De boot van Sinterklaas. Door: R. Visser uit Daar komt de fanfare, Boris en Katinka. Stuur me een e-mail met de leeftijd van je kind en ik stuur de verhalen toe.

Begrijpend lezen vanaf beginnende lezers met allerlei leuke verhalen over Sinterklaas van Juf Maike doen het tijdens onze lessen altijd erg goed. Je kunt ze op de website van Juf Maike vinden.

Voor de oudere kinderen zijn er ook erg veel leuke dingen zoals tekstdetectives, woordzoekers en begrijpend lezen teksten.

Online Sinterklaas vieren in het buitenland

Online Sinterklaas vieren in het buitenland doet Dutch for Children online op veel van de bovenstaande manieren. Onze leerkrachten bakken zelfs samen met de leerlingen kruidnootjes. Uiteraard met wat voorbereidende hulp van de ouders. Ieder jaar een groot succes!

Ook volgen wij actief het Sinterklaasjournaal met onze leerlingen. We sluiten met onze lessen aan op de verhaallijn en gebruiken hiervoor ook het bijhorende lessenpakket dat speciaal voor Nederlandse basisschoolleerlingen is samengesteld.

Wil jij van begin november tot en met de verjaardag van Sinterklaas weer lekker actief meedoen met het Sinterklaasjournaal? Meld je kind dan nu aan voor onze online lessen in deze periode.

Nederlands Taal en Cultuuronderwijs online

NTC online

Wil jij dit of volgend jaar ook voor jouw kind: zo Sinterklaas vieren in het buitenland?

De opbrengsten van je kind Nederlandse les te laten volgen, zijn talrijk. De Nederlandse taal en cultuur vasthouden, de mogelijkheid openhouden om in Nederland te studeren, Nederlands kunnen blijven praten met familie en natuurlijk het enorme cadeau voor de rest van zijn leven om meertalig te zijn opgegroeid.

Extra leuk is dan dat hij lessen kan volgen die goed bij hem passen. Bij zijn interesses, niveau en manier van leren. En dat is nu precies de kracht van Dutch for Children: we geven alleen professioneel les op maat, op een motiverende manier.

Wil jij dit ook voor jouw kind? Maak dan een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden voor je kind te bespreken. Ik neem graag de tijd voor je. Wendy van Dalen – directeur van Dutch for Children.