“Hoe lang duurt het om Nederlands te leren?” Dit is een veelgestelde vraag van de ouders van onze (toekomstige) leerlingen die Nederlands als tweede of derde taal leren.

Een nieuwe taal leren is een verrijkende ervaring. Het helpt je kind om contacten te leggen met Nederlandse kinderen en mensen, zijn school- en carrièremogelijkheden te vergroten en zijn horizon te verbreden.

Nederlands is om verschillende redenen interessant om te leren. Het is de officiële taal van Nederland, België en Suriname. Het wordt ook gesproken op Aruba en Curaçao. In dit blog bekijken we verder  hoe lang het duurt om Nederlands als tweede taal te leren.

De moeilijkheidsgraad van Nederlands leren

Nederlands wordt beschouwd als een matig complexe taal om te leren voor Engelstalige kinderen. Hoewel het een aantal overeenkomsten heeft met het Engels, zoals een vergelijkbare woordenschat en zinsbouw, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Deze verschillen betreffen vooral de uitspraak en de grammatica. Het Nederlands heeft verschillende unieke klanken, waaronder de keelklank “g” en de rollende “r,”. Het kan enige tijd duren om deze klanken onder de knie te krijgen. De grammatica kan ook vrij complex zijn, met een breed scala aan werkwoordstijden en woordvolgorden om te leren.

Factoren die de benodigde tijd om Nederlands te leren beïnvloeden

De tijd die nodig is om Nederlands als tweede taal te leren, hangt af van verschillende factoren. Deze omvatten het motivatieniveau, eerdere ervaring met het leren van talen, de hoeveelheid tijd die je kind aan studeren kan besteden en de kwaliteit van de instructie die je kind krijgt.

  • Motivatie is een essentiële factor bij het leren van een taal. Als je kind enthousiast is over het leren van Nederlands, is de kans groter dat het gemotiveerd blijft en vooruitgang boekt.
  • Eerdere ervaring met het leren van talen kan ook nuttig zijn. Als hij eerder andere talen heeft gestudeerd, is hij meer vertrouwd met het taalleerproces.
  • De hoeveelheid tijd die je kind aan studeren kan besteden is ook belangrijk. Regelmatig oefenen is essentieel voor het leren van een taal.
  • Ten slotte zijn de achtergrond van de leerling en eerdere ervaringen met het leren van talen belangrijk. Iemand die een andere Germaanse taal, zoals Duits of Engels, vloeiend beheerst, kan gemakkelijker Nederlands leren vanwege de gemeenschappelijke woordenschat en grammaticastructuren.

Hoe lang duurt het om Nederlands te leren: hoeveel tijd heb je nodig om je doel te bereiken? Gezien deze factoren is het een uitdaging om definitief aan te geven hoe lang het duurt om Nederlands te leren. Het Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) biedt echter een nuttige richtlijn. Deze richtlijn omvat taalvaardigheidsniveaus en de geschatte uren die nodig zijn om elk niveau te bereiken.

Hoeveel tijd heeft je kind nodig om jullie doel te bereiken? Er is geen sluitend antwoord. Deze berekening is een algemeen model en moet worden aangepast aan de context:

  • Als je kind geen individuele uren maakt – d.w.z. geen zelfstudie doet – dan heeft dit gevolgen voor het aantal uren met de leraar.
  • het belang van blootstelling neemt toe naarmate het  niveau stijgt
  • contact met moedertaalsprekers wordt ook belangrijker; ook hier geldt: minder blootstelling en meer uren les met de docent.

Het model voor hoe lang het duurt om Nederlands te leren

Deze schattingen zijn gebaseerd op intensieve studie en onderdompeling van lerende volwassenen. Individuele leerlingen kunnen sneller of langzamer vooruitgang boeken, afhankelijk van hun omstandigheden.  Bovendien zijn de CEFR-vaardigheidsniveaus slechts één maatstaf voor taalvaardigheid, en lerenden kunnen verschillende doelen of prioriteiten hebben voor hun taalverwerving.

tabel taaalniveaus uren te besteden

Hoe lang duurt het nu om Nederlands te leren?

Kortom, Nederlands leren als tweede taal kan een uitdagend maar lonend proces zijn. De tijd die nodig is om vaardig te worden hangt af van verschillende factoren, waaronder de achtergrond van je kind, de blootstelling aan de taal, de motivatie en de toewijding. Door realistische doelen te stellen, een regelmatig studieschema op te stellen en mogelijkheden voor taaloefeningen en onderdompeling te zoeken, kunnen kinderen hun kansen op succes maximaliseren en het gewenste niveau van Nederlandse taalbeheersing bereiken. Wij van Dutch for Children zijn er om jullie zo goed mogelijk en passend hierbij te begeleiden met professionele Nederlandse lessen op maat.

Tips om Nederlands als tweede taal te leren met Dutch for Children

Wil je je kinderen gemakkelijker laten integreren in Nederland, ze naar Nederlandse scholen laten gaan, of wil je dat ze sociale contacten kunnen leggen? Neem dan contact met ons op via deze link, dan spreken we gratis en vrijblijvend online af om de mogelijkheden verder te bespreken.