Het allerbelangrijkste is: Wat werkt voor jouw kind!

Hoe krijg je je kind aan het lezen in het Nederlands? Luisterboeken, strips, instructie volgen, poëzie, geschiedenis, of het kijken van een film van een Nederlands boek. Het maakt niet uit! Als hij maar gaat lezen en daarover enthousiast is. Het is zo verrijkend!

Twee belangrijke feiten

Dat lezen in de moedertaal verrijkend is voor het kind, voor zijn taal, voor zijn culture awareness en eventuele schoolcarrières in Nederland is duidelijk. Maar, kennen jullie de volgende weetjes?

 • Ten eerste: Uit het Internationale onderzoek PISA blijkt dat kinderen die dagelijks 15 minuten (stil) lezen, een miljoen woorden per jaar lezen en daarmee hun woordenschat vergroten.
 • Ten tweede : Als kinderen zelf hun boeken mogen kiezen, vergroot dat de kans dat ze positieve leeservaringen opdoen en blijven lezen.

Dit is allebei belangrijk.

De meest voorkomende achterstand bij kinderen die in het buitenland wonen is de verminderde woordenschat. En die is nu juist gemakkelijk en vrijwel kosteloos bij te houden en te ontwikkelen.

Verder is net zo belangrijk dat kinderen deze ontwikkeling voor een deel in eigen handen nemen. Wij als ouders en opvoeders kunnen hen hierbij helpen en stimuleren! Lees samen samenvattingen en recensies van boeken, zoek samen actief naar boeken die passen binnen de belevingswereld van je kind: het is de moeite waard! In het Nederlands is zoveel leuks te lezen.

Over willen lezen en intrinsieke motivatie – een anekdote

Al sinds ik moeder ben, nu zo’n 17 jaren, begrijp ik dat kinderen het beste leren vanuit zichzelf. Vanuit hun zogenaamde intrinsieke motivatie. Ook begrijp ik goed, zeker nu ik ook al een tijd leerkracht ben, dat dát meestal niet heel het leven kan. Toch pas ik deze gedachte zoveel mogelijk toe in mijn lessen en adviezen. Zeker als het over lezen gaat.

Als je wilt dat kinderen (blijven) lezen en ook dat ze begrijpend leren lezen, is het belangrijk dat ze lezen wat ze ze leuk en/of interessant vinden. Leesmotivatie is het allerbelangrijkste!

Een kleine anekdote van ruim 7 jaar geleden, toen mijn jongste leerde lezen en er met iedere klank een wereld voor hem openging. Toen het leesproces vorderde, hadden we het er vaak over wat hij las, wat er stond, waar het verhaal over ging.  Rijtjes met woorden moest hij ook lezen op school. En heel veel herhalingsoefeningen maken. Allemaal volgens de methode. Hij vond dat verschrikkelijk en ik merkte dat hij langzaam zijn interesse leek te verliezen in het lezen. ‘’Not on my watch’’. Dus ging ik aan de slag. Denkend: ‘’Wat vindt hij leuk? Waar gaat hij helemaal voor?’’ En dat was Pokemon. 

Vanaf dat moment wist ik wat ik moest doen en was het relatief simpel. We maakten samen op de computer een boek over Pokemon. Hij vertelde over wie het ging, wat er gebeurde en zocht de juiste figuren en poppetjes erbij. En: hij schreef, hij las én wij waren heerlijk samen bezig. Toen het boek af was, nam hij het trots mee naar school. Ouders kwamen later naar me toe en vroegen hoe ik hieraan kwam. Toen ik vertelde dat we dat samen zelf hadden gemaakt, was het mooiste compliment: “Zo wil mijn zoon ook wel leren lezen’’. Deze gedachte pas ik kortom nog steeds in de praktijk binnen Dutch for Children toe: Hoe zou mijn kind het willen doen? Zo doe ik het ook voor mijn leerlingen.

Pokemon hielp mijn zoon te lezen

Tips om je kind aan het lezen te krijgen en houden in het Nederlands

15 tips om het Nederlands lezen te (blijven) stimuleren!

 1. Zien lezen doet lezen. Lees zelf regelmatig in het Nederlands, van boek, krant tot tijdschrift. Deel ook regelmatig met je kinderen wat je leest. Kan heel kort zijn zoals: “Weet je dat er vandaag in de Nederlandse krant staat dat…” en dan het liefst over iets wat hen interesseert.
 2. Voorlezen in het Nederlands. Kan vanaf jongs af aan en tot oudere leeftijd aan toe. Hoe eerder hoe beter. Eerst spelenderwijs met prenten- en voelboeken. Daarna met kinderboeken en vervolgens met jeugdboeken. Je kunt gelukkig nog lang blijven voorlezen. Zolang jouw kind het leuk vindt! Lees bijvoorbeeld je oudere kind nog elke dag minimaal 10 minuten voor: samen een boek lezen door om en om een bladzijde of hoofdstuk te doen, kan echt erg leuk zijn.
 3. Laat je kind jou voorlezen (dit kunnen ook kleine stukjes zijn uit nieuws, van een website, etc.).
 4. Samen koken en recepten lezen. Extra leuk is het als je dan ook nog iets typischs Nederlands bakt of kookt.
 5. Poëzie vinden veel kinderen leuk. Mijn favoriete boek voor basisschoolkinderen is “Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is”. In dit boek staan 365 gedichten van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Sommige zijn voor kinderen geschreven, andere voor volwassenen. Maar iedereen kan ze lezen. Annie M.G. Schmidt en K. Schippers, Willem Wilmink en Paul van Ostaijen, Ted van Lieshout en Judith Herzberg, ze zijn hier allemaal voor alle leeftijden. In deze klassiek geworden bloemlezing zijn de gedichten ook nog eens geïllustreerd door eenentwintig tekenaars.
 6. ‘Vak’literatuur zoals Geschiedenis of Aardrijkskunde. Kinderen interesseren zich in de loop van de basisschool vaak voor dit soort vakken. Je kunt kijken bij informatie- of weetjesboeken, maar ook bijvoorbeeld naar methodeboeken via de website gebruikte schoolboeken.com
 7. Wordt er veel gegamed dan zijn boeken over gamen een uitkomst. Zoek vooral op herkenbare en enthousiasmerende thema’s voor je kind.
 8. Als je kind gevoelig is voor beloningen of resultaat zichtbaar maken, kun je met leesbingo-kaarten werken. Er zijn er veel te vinden via Google.
 9. Napraten over het verhaal of boek verhoogt de beleving. Stel vragen. Dit kan ook als kinderen tijdschriften of strips lezen. In Donald Duck komen vaak kwesties als goed-kwaad, onrechtvaardigheid, arm-rijk naar voren: stof genoeg om over te praten. Denk ook eens aan “Hoe maken ze strips?’’ “Wie heeft Donald bedacht?” Of “Waarom is het eigenlijk grappig?’’
 10. Samen boeken in de online bibliotheek zoeken, recensies lezen, een e-boek uitzoeken op een van de websites* en in de vakantie echte boeken kopen.
 11. Enthousiasmeer en stimuleer dat je kind ’s avonds in bed nog een tijdje leest, in plaats van tot het laatste moment achter de computer of op de tablet te zitten.
 12. Verzin samen verhalen. Als ze jong zijn met in de hoofdrol je eigen kind, gezinsleden en misschien belangrijke knuffeldieren. Als ze ouder zijn bijvoorbeeld met behulp van verhaalkaartjes óf laat iedereen zijn fantasie werken en bedenk ieder een deel en rijg het verhaal zo aan elkaar.
 13. Maak samen een boek: Je kunt dit op de computer doen, maar ook schrijven en knippen & plakken. Kinderen vinden het geweldig om hun eigen boek te maken.
 14. Theaterlezen. Je leest een boek met twee of meer personen. Het lijkt erg op de rollen in een toneelstuk, alleen lees je om de beurt voor. Door de tekst vaker te oefenen, kunnen kinderen zich inleven in de rol die ze spelen en eventueel gebruik maken van intonatie en stemmetjes. Een goed voorbeeld is dit boek: https://www.kinderboekenjuf.nl/ideeen-mini-leesles/koe-kip-en-kat-zat/
 15. Volg a.s. oktober de Kinderboekenweek voor inspiratie en leesmotivatie: https://www.kinderboekenweek.nl/

Lezen is leuk!

Waardevolle links

cadeautje

Cadeautje om je kind aan het lezen te krijgen in het Nederlands

Waar vinden jullie de (luister)boeken van jullie kinderen? Iedere nieuwe link wordt toegevoegd aan de lijst, zodat we allemaal kunnen profiteren van deze schat aan leeswerk. Hebben jullie nog andere tips en/of links om toe te voegen?

Laat hieronder een bericht achter, via de contactpagina of op onze FB pagina onder de blog. De origineelste inzending krijgt een cadeautje van ons.

Meer tips

Wil je verder op de hoogte blijven van leestips in het Nederlands, abonneer je dan op onze nieuwsbrief die ongeveer een keer in de twee weken uitkomt.