Is je kind er ook klaar mee? Heeft hij een korter lontje, of geen enkele motivatie meer voor een les of lesdag? De laatste schoolweken goed doorkomen kan een opgave zijn.

Het einde van het schooljaar

Het einde van het schooljaar is in zicht. En die laatste schoolweken zijn vaak ook nog eens één van de drukste periodes van het jaar. Toetsen, verslagen, uitjes, feestjes, etc. De kinderen zijn moe, de leerkrachten zijn moe én de ouders zijn moe. Als leerkracht, moeder, ondernemer en expat-ouder vlak voor een verhuizing, kan ik er dit jaar helemaal over meepraten. Een afscheid hier en een afscheid daar. Hoe kom je deze periode nu een beetje goed door?

Hoe kom je de laatste schoolweken door?

Het is niet afgezaagd bedoeld, maar hier thuis werken de ouderwetse 3 R’s (rust, ritme, regelmaat) nog steeds het beste. Dit geldt voor onze kinderen én voor ons als ouders. Het zo veel mogelijk creëren van rust thuis en vasthouden aan een ritme is belangrijk. Goed slapen en gezond eten helpen ook.

Tijdens mijn lessen aan de jongere kinderen merk ik dat de rek er een beetje uit is. Dit is één van de redenen dat ik in deze periode in de lessen meer spel-elementen gebruik. Dit kan bij het lezen zijn: lezen met een normale stem, rare stem, lage en hoge stem, etc. Of we dobbelen om wie welke zin moet lezen bij oefeningen zoals “zoek het juiste plaatje bij de zin’’ en opdrachten als: ’’kruip onder je stoel als je een korte klank hoort” en “sta achter je stoel als je een lange klank hoort.’’

Afwisseling is belangrijk tijdens de laatste schoolweken

Afwisseling werkt altijd, maar het is handig om in deze laatste schoolweken meerdere werkvormen achter de hand te hebben. Bij de oudere kinderen laat ik hen nog meer mee beslissen over hoe we de lessen vorm geven, of over welke teksten we gebruiken om iets in te oefenen. De verwerkingsopdrachten zijn creatiever en vragen een vrijere concentratie dan een invuloefening.

Lijstjes maken helpt

Zelf zorg ik dat ik voldoende slaap en zoveel mogelijke ‘to-do’ lijstjes maak, in plaats van er in mijn hoofd mee te gaan slapen. Voor de lessen zoek ik naar werkvormen die ik zelf ook leuk vind en waar ik enthousiast over ben.

Als expat-ouder probeer ik er voor mijn kinderen te zijn en het huis zo rustig en stabiel mogelijk te houden, ondanks dat dit een onzekere periode is. Zij moeten namelijk 15 augustus op hun nieuwe school beginnen, de verhuizer staat hier zeer binnenkort voor de deur en we hebben nog geen tijdelijk huis. Bovendien hebben beide kinderen volgende week proefwerkweek en heeft de oudste begin juli nog examen in Bonaire.

“Adem in, adem uit…’’, is mijn persoonlijk mantra op deze dagen.

Als niets meer werkt…

Als niets meer werkt pakt deze juf een voorleesboek, vraagt ze haar leerlingen om lekker rustig achterover te gaan zitten en leest zo die laatste schoolweken helemaal uit 😉 of was dat nu eerder iets met een olifant en een snuit?

Deel je ervaringen met ons over deze laatste weken: grappige, wanhopige of  gewone verhalen! We publiceren ze binnenkort hier op onze website en op Facebook!