Hoe kun jij als ouder helpen bij het leren van Nederlands als tweede taal? Kinderen leren taal in veilige en interactieve omgevingen waarin veel wordt gepraat, bijvoorbeeld thuis, op school of op een sportvereniging.

Als ouders kun je kind op verschillende manieren helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Ook als jullie zelf nog geen Nederlands spreken. Jullie moedertaal is namelijk erg belangrijk en de basis om een andere taal te kunnen leren.

Samen praten, zingen en lezen is van grote invloed op de taalontwikkeling. In deze blog vind je enkele taalactiviteiten die je thuis met jullie kinderen kunnen doen. In jullie eigen moedertaal. Spreken jullie ook Nederlands, dan kun je natuurlijk het gebruik van de twee talen afwisselen.

  • Gesprekjes voeren over dagelijkse dingen en meegemaakte gebeurtenissen (tijdens het koken, in de supermarkt). Stel hierbij open vragen: “Wat moet ik nu doen? ”Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?”, “Wat kopen we in deze winkel?”, etc.
  • Samen verhaaltjes verzinnen.
  • Samen oefenen met schrijven van bijvoorbeeld de eigen naam, namen van jullie gezinsleden of familie, wat hij vandaag heeft meegemaakt, of een briefje schrijven aan een vriend.
  • Samen praten over een gelezen boek. Vragen stellen over het verhaal.
  • Samen praten over onderwerpen die je kind interesseren. Bijvoorbeeld over auto’s, dieren, school, de zee, etc.
  • Samen kijken naar Nederlandstalige kinderprogramma’s:
    – Op Schooltv kun je op leeftijd en onderwerp zoeken.
    Klokhuis is ook erg leuk.
    – En het Jeugdjournaal met nieuws voor kinderen.
    Juf Roos op YouTube.
    Het zandkasteel voor peuters en kleuters.
    Sesamstraat mag niet ontbreken.
  • Voorlezen is ook een belangrijke manier om taalinteractie te stimuleren. Lees voor in jullie moedertaal.
  • Tip: Word lid van de online bibliotheek (dit is gratis voor kinderen). Vraag aan de leerkracht welk thema op school wordt behandeld en zoek daar samen een boek bij.
  • Op YouTube worden veel boeken in het Nederlands voorgelezen. Vraag bijvoorbeeld aan de leerkracht of ze een boek (link) voor je weten.
  • Tip: YouTube heeft bij veel video’s ondertiteling. Dus kijkt je kind bijvoorbeeld graag naar Paw Patrol, laat het hem dan met ondertiteling in het Nederlands kijken, of in het Nederlands en de ondertiteling in jullie taal.

Hoe meer kinderen met de Nederlandse taal in aanraking komen, hoe sneller zij de taal zullen beheersen. Als jullie in Nederland wonen raden we altijd aan om kinderen bijvoorbeeld naar een sportvereniging, scouting, wijkactiviteiten etc. te laten gaan. Hier worden ze verder ondergedompeld in de taal.

Nederlands leren voor ouders

Wil je zelf ook (nog beter) Nederlands leren? Kijk dan eens op deze websites:

Online helpen bij het leren van Nederlands als tweede taal

Bij Dutch for Children kunnen we je kind verder helpen bij het leren van Nederlands als tweede taal. We geven les op een speelse manier die goed aansluit bij de leeftijd en de achtergrond van je kind.

Om een voorbeeld te geven: Je kind heeft tot nu toe alleen in het Engels geleerd, spreekt Engels op school en in haar dagelijkse leven. Thuis hoort je kind wel Nederlands, maar spreekt het niet. Jullie doel is de overgang naar Nederland te vergemakkelijken door nu met Nederlandse les te starten.

Je kind houdt van tekenen, met vrienden spelen en sport. We ontwerpen de eerste lessen zo dat je kind alles kan begrijpen, daar waar nodig met wat hulp van het Engels. We starten met de basis van kennismaken en vrienden maken en werken veel met plaatjes en voorbeelden op video. Een eerste huiswerkopdracht kan dan het tekenen van een strip zijn, waarin de stripfiguur een nieuwe vriend maakt. Je kind doet wat hij erg leuk vindt, namelijk tekenen en oefent zijn eerste woorden en korte zinnen in het thema ‘vrienden maken’.

Een ander voorbeeld: Jullie peuter spreekt geen Nederlands. Jullie spreken thuis een andere taal (of weinig Nederlands. Jullie willen graag dat hij Nederlands begint te leren, omdat jullie het Nederlands weer terug in jullie gezin willen verwelkomen. Onze leerkrachten werken met handpoppen, thema’s, Nederlandse liedjes en veel beweging. Bij de jongste kinderen werken we samen met de ouders! Deze ouders worden op een leuke manier betrokken bij de Nederlandse online lessen aan hun kinderen. Uiteraard is er dan wel enige kennis van het Nederlands gevraagd.

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze NT2 lessen, of weet je direct dat dit aansluit bij je kind? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak met mij, Wendy van Dalen, om de mogelijkheden online te bespreken.

Wil je eerst nog meer weten, over welke les het beste bij je kind zou passen, lees dan hier op onze website meer over de profielen.

This blog in English