BLOG 12: Help mijn kind is thuis! Een verzameling van de vele goede initiatieven van thuisonderwijs en vakantie-activiteiten
4 april, 17.30 uur Nederlandse tijd. Hieronder een de vele goede initiatieven van thuisonderwijs en vakantie-activiteiten. Deze blog wordt steeds aangevuld.
Boeken en leesopdrachten thuis aanbieden. Met de geschorste lessen zoeken we mee naar materiaal en online tools om je leerlingen te ondersteunen.
En zo het leesplezier te bevorderen tijdens deze periode. Over online bibliotheken en andere mogelijkheden.
Theater Tomaat plaatst op hun Facebookpagina op regelmatige basis een onlinevoorstelling met een uitdaging, een knutseltip of een verhaal. De verschillende tips zijn er om kinderen bezig te houden tijdens de onderbreking van de scholen door het coronavirus. Bezoek hun Facebookpagina voor veel plezier.
De Vertellerij is een belevingsbibliotheek uit Berchem. Zij bieden op hun Facebookpagina twee keer per week (op dinsdag en vrijdag) een verhaaltje aan. Bekijk hier hun video’s.
Gratis afdrukbaar woordspel, speciaal gemaakt voor deze periode van coronamaatregelen : vorm woorden met de tweezijdige letterkaartjes. Er zijn heel veel verschillende spelletjes mogelijk: 1) Als thuisopdracht: laat de leerlingen een kruiswoord maken met alle letterkaartjes en er een foto van doorsturen. 2) De extra opdracht van het laatste blad is natuurlijk een ‘magje’ maar laat de kinderen toe iets leuk te doen voor (bijvoorbeeld) hun grootouders. Kijk op de website voor het pdf om af te drukken.
Thuis gym! Leuke bewegingsmomenten om thuis uit te proberen. In beweging blijven. Daag andere gezinsleden uit om deze bewegingstussendoortjes uit te voeren. Zie hier de video.
Keukenconcert. In een wekelijkse video voor alle leerlingen die thuis zitten wil Kevin graag iets meegeven wat ze thuis kunnen uitvoeren! In aflevering twee bekijk je hoe je met spullen in huis toch lekker muziek kan maken in: Het keukenconcert! De lessen zijn gratis beschikbaar. Zie hier zijn video’s.
Schrijf een brief! Kies je ervoor om tijdens deze coronaperiode een brief te schrijven naar een bewoner van een rusthuis, naar je buur of naar opa en oma?
Djapo geeft je graag een stappenplan hoe je dat kan doen. En als je wil, kan je misschien ook hulp-op-afstand aanbieden met het kaartje Wat kan ik voor jou doen? Download hier het stappenplan.
Wij leren schreef dit artikel met heel veel tips. Hoe kun je de dag op een zinvolle manier invullen, als je kind thuis is? In dit artikel geven we allerlei suggesties, om ouders te ondersteunen. We werken deze pagina doorlopend bij.
In samenwerking met Schooltv (NTR) stelt NPO Zapp/Zappelin vanaf maandag 6 april educatieve programma’s beschikbaar via de tv-zender NPO Zappelin extra. Zo kunnen basisschoolkinderen elke doordeweekse dag Schooltv kijken, zonder dat zij een laptop, tablet of internetverbinding nodig hebben.
Met dank aan Klascement! Met dit liedje oefen je het correct wassen van de handen. Daarnaast oefen je ook het tellen tot 20 (in het Nederlands en eventueel in het Engels) en kan je bewegen en genieten van een stukje muziek. Dit liedje bestaat ook in een Engelse versie!
Dramalessen; het is lente. Voor een extra lentegevoel kun je onze gratis online dramales Lente doen. Gewoon thuis in je woonkamer of buiten in de tuin. Laat de kinderen lekker bewegen op de muziek en veranderen in een stevige boom, fladderende vlinder of groeiende bloem. Het verhaal is ingesproken door één van onze dramadocenten, ondersteund met muziek en nu te vinden op onze website. Niet alleen leuk voor kleuters, maar ook zeker voor de oudere kinderen of zelfs volwassenen! Zie hier voor de dramales.
BLOG 11: Help, mijn kind is thuis! Hoe gaan we om met tegenslagen van de dingen die niet doorgaan?
24 maart 2020 15.00 uur Nederlandse tijd. “Help, mijn kind is thuis. En mijn zoon is best een beetje down, omdat zijn groep 8 feesten zoals kamp e.d. waarschijnlijk niet doorgaan. Hij vindt het virus STOM. Ik snap hem wel. Hoe kan ik hem opvrolijken?”
Even slikken en weer doorgaan, omgaan met teleurstellingen; dat moeten we de laatste tijd heel vaak. Kinder- en opvoedcoach Mariette Dietz schrijft hierover en geeft goede tips.
Naast al het grote leed in de zorg is er ook gewoon het kleine leed thuis. Kinderen in groep 8 die waarschijnlijk geen leuke afscheidsperiode krijgen: musical, kamp, afscheidsavond… Sporttrainingen, competities en toernooien die niet doorgaan. Eindexamenkandidaten die na weken onzekerheid horen dat het Centraal Examen niet doorgaat: tja, dan hang je nu je tas aan de vlag? Wel een anticlimax na jaren hard werken. Of je baalt juist, omdat je er nog niet helemaal goed voorstond. Net als de achtstegroepers die hoopten hun schooladvies nog even op te halen met de eindcito.
Een van haar tips is dat het oke is om je zo te voelen. Je mag boos, verdrietig of teleurgesteld zijn. Lees hier haar blog met alle tips.
BLOG 10: Help, mijn kind is thuis! Mijn kind heeft zoveel energie; wat kan ik doen? Gym in huis!
19 maart 2020, 16.30 uur Nederlandse tijd. “Help, mijn kind is thuis!” Gelukkig kun je ook heel veel leuke gymactiviteiten in huis doen. Wanneer je een tuin hebt, kun je die uiteraard voor een groot deel van deze activiteiten gebruiken.
Leuke bronnen!
50 tips binnen en rondom het huis!
Een online gymmeester, kijk hier!
Aanvullingen
Heb je leuke aanvullingen, laat het ons dan weten via onze pagina. Dan nemen we jouw tip op in dit blog!
BLOG 9: Help mijn kind is thuis! Hoe ontlaad ik? Hoe hou ik sociale contacten aan?
18 maart 2020, 20.30 uur Nederlandse tijd. Help, mijn kind is thuis! Hoe ontlaad ik? Hoe hou ik sociale contacten aan? Hoogleraar Schuengel: „Investeer in een sociaal digitaal netwerk waar iedereen individueel stoom kan afblazen.”
”Mensen gaan om met stress door sociaal contact. Dat is de gezondste manier om bedreiging of stress te verlichten”, zegt hij. Je kunt nu niet meer even naar je vriendin gaan, of bij de buurvrouw aankloppen. Toch moet je ontladen, zeker als je langer op elkaars lip zit.
Zorg voor een digitale hangout met vrienden of collega’s. „Sociale cohesie heeft een belangrijke bufferende werking, zo houd je het langer vol.”, aldus Schuengel.
Zo kun je het ook voor je kinderen regelen. Kijk of je samen met hen op hun favoriete spel of op whatsapp een groep met vrienden kunt oprichten, of dit ze zelf laat oprichten. Moedig ze aan om vrienden en vriendinnen te bellen. Laat ze de mogelijkheden van een groepsgesprek op Skype of Zoom zien. Regel dit zelf een keer met familie en vrienden in Nederland.
Kortom, vergoot digitaal je leefruimte! Dit kan op kritieke momenten zeker schelen.
BLOG 8: Help, mijn kind is thuis! Hoe handel ik het als ouder?
16 maart 2020, 16.00 uur. Help, mijn kind is thuis! Hij heeft al die lessen van school opgekregen. Het is erg veel. Ook heb ik kinderen van andere leeftijden. Hoe handel ik dit als ouder?
Allereerst en vooral: iedere ouder doet wat hij kan binnen de mogelijkheden die er nu zijn. Een school verwacht niet, of kan niet verwachten dat jij of jullie de school thuis verder draaien. Het verschilt bovendien enorm per school. We hebben dit ook van meerdere ouders overal ter wereld gehoord. Maar zelfs ook binnen een land, zoals Nederland, kunnen werkwijzen enorm verschillen. Ons advies is: “Go with the flow’, maar én laat je vooral ook niet gek maken.
Ten tweede, bedenk je hoe je het deed vóór school. Dit is wellicht een gekke gedachte voor ouders met tieners, maar de kern verschilt niet zoveel. Zorg voor regelmaat, een duidelijk dagschema, taken en pauze’s. Het maakt niet uit hoe je schema eruit ziet, als het maar voor jouw gezin werkt!
Als derde: Je hoeft niet op iedere plek tegelijk te zijn. Dat kan een leerkracht ook niet. Je kunt starten met een de instructie te geven of te checken of hij het snapt. Wanneer hij aan het werk is, kun je met de ander op zijn niveau starten. Je kunt je dag hierop indelen.
Ook kun je met je kinderen tekens afspreken, zoals ‘een rood bord’ betekent dat mama of papa niet beschikbaar zijn en je het zelf uit moet zoeken of iets anders gaat doen wat je wel snapt, of gewoonweg kan zoals lezen. Groen betekent dat papa en mama vrij zijn voor extra hulp of uitleg. Er zijn veel variaties te bedenken. Het belangrijkste is, dat je kiest wat voor jou en jouw kinderen werkt.
Bespreek de regels en maak ze zichtbaar, net als in de klas. Bijvoorbeeld: “We praten niet door elkaar!”, “Wanneer ik iets niet snap, roep ik niet direct om hulp, maar kijk ik eerst zelf nog een keer goed. Als ik het dan nog niet snap en mama staat op groen, dan steek ik mijn vinger op, of leg (bijvoorbeeld) een lego-blokje op de hoek van mijn tafel.”, “Ik hou mij aan de tijden die we hebben afgesproken.’, etc.
Ten vierde: als je kan, laat het ook een beetje los. Wil je kind allang leren tekenen? Laat hem dan via You Tube tutorials leren tekenen. Stond het leren gitaar spelen nog op het verlanglijstje, ga dan op zoek naar een online leerkracht. Muziek wordt steeds meer online gegeven. Wilde je kind altijd al een taal erbij leren, laat ze online lessen nemen. Wij staan voor ze klaar! Uiteraard kun je ook in andere talen online cursussen volgen; zo wil mijn zoon graag Japans leren. Wat ook erg leuk is, voor de ontdekkers van jullie, is samen ontdekken en samen proefjes doen. Binnen en buiten. Je kunt ze een proefjes schrift laten bijhouden, waar jullie alle bevindingen noteren. De website proefjes.nl kent heel veel proefjes met bijhorende werkbladen. Een uitkomst.
Hoe we het doen in de Dominicaanse Republiek
Ons gezin bestaat uit mijn werkende man met vele uren boven fulltime, ik als werkende vrouw met eigen bedrijf met werkweken van ongeveer 30 uren, een puberdochter grade 11, 18 jaar en een puberzoon grade 9, 14 jaar. Beide kinderen zijn sinds vorige week vrijdag thuis en de school blijft dicht tot einde april. Mijn man werkt voor een heel groot deel vanaf morgen thuis en ik werk (online) altijd van huis. Dat we hierdoor tot gelukkigen behoren, beseffen we ons goed. Echter, zijn werk en mijn werk moeten wél gedaan worden. Het online werk van onze kinderen ook. Dat dit niet geheel zonder begeleiding kan, is duidelijk. Kortom, we moeten hergroeperen. Om tafel zitten en bespreken hoe we dit gaan aanpakken. Wanneer we dit een tijd willen volhouden en dat is een reëele optie, dan moeten we een goed plan van aanpak hebben.
We houden in ieder geval vanaf het begin een duidelijk dagritme aan. Ze hoeven van ons niet om 6.00 uur, de normale tijd, op, maar wel om 8.00 uur. Niet direct op de computer gamen, maar bijvoorbeeld eerst ontbijten of de honden uitlaten. De honden gaan we om de beurt uitlaten, zodat ik dat niet altijd hoef te doen en dus sommige dagen lekker vroeg kan beginnen. Lunch en avondeten gezamenlijk. Na lunch het liefst er even uit: park om de hoek, sportvelden bij complexen van vrienden of de sportschool zolang dat allemaal mag. Uiteraard met voorzorgsmaatregelen zoals vooraf en achteraf handen wassen, op de sportschool alle apparaten vooraf en achteraf schoonmaken en naar sport met kleine groepjes.
Dit naar buiten gaan is belangrijk voor het luchten, bezig zijn en zoals mijn vriendin hier zo mooi zegt “het bewaren van onze ‘sanity’ nu de kinderen 100% thuis zijn.” Donderdag starten ze met hun online onderwijs en dat is op deze school goed geregeld. Ze hebben namelijk ook orkanen en daardoor lange stops te verduren gehad. Onze kinderen krijgen les in blokken van een half uur online met aanwezigheidsplicht in Google class room en dan zelfstandig werken. Ze eindigen normale tijd om 14.30 uur. We zijn de school erg dankbaar dat het zo goed is geregeld.
BLOG 7: Help, mijn kind thuis! Hij krijgt online les; moet hij handig met de computer zijn?
16 maart 2020, 13.45 uur. Help, mijn kind is thuis! Hij krijgt online les. Moet mijn kind handig zijn met de computer? Het antwoord is simpel: nee, dat hoeft niet. Wij kunnen je kind alles online leren over het gebruik van de computer tijdens de online les. Ook kunnen we hem alles leren over het gebruik van Skype of Zoom en over onze online leeromgeving Edmodo. De lesmaterialen die we gebruiken, versturen we per mail of via onze leeromgeving. Deze kunnen open worden gezet op de computer, of uit worden geprint. In overleg kan ook worden besloten sommig materiaal thuis aan te schaffen zodat je kind uit een (werk)boek werkt.
Uiteraard is het prettig wanneer hij leert hoe de computer aangaat en eventueel wachtwoord kent om binnen te komen. Je kunt deze wachtwoorden er ook afhalen; dat werkt sneller met opstarten. Is hij nog helemaal niet bekend met de computer, laat hem dan alvast samen wat met jou op de computer doen. De computer aanzetten, een tekstprogramma openen, wat typen, met de muis heen en weer zoeken en klikken. Een hele leuke website om bijvoorbeeld een online taalspelletje te doen, waardoor hij direct deze zaken oefent is op het Spelletjesplein.
Wil jij nu al graag meer weten over het gebruik van bijvoorbeeld Skype, lees dan het antwoord op onze FAQ: Hoe werkt Skype? Over onze online leeromgeving kun je hier meer lezen. Daar vind je direct meer informatie over hoe zo een online les nu concreet in zijn werk gaat. Een hele prettige website om op een gemakkelijke manier met simpele uitleg meer te leren over computergebruik is SeniorWeb. Laat je niet misleiden door de naam.
Op zoek naar meer informatie, of wil je graag een gratis proefles inplannen? Dan horen we heel graag van je via onze contactpagina!
BLOG 5: Help, mijn kind is thuis! Waar kan ik online lesmateriaal vinden?
15 maart 2020, 17.00 uur Nederlandse tijd. Je kind is thuis en je wilt aan de slag. Waar kun je dan leuk en goed materiaal vinden. Hierbij een eerste lijst, die zeker nog niet volledig is. De lijst wordt regelmatig aangevuld. Ken je websites die op de lijst horen, stuur ons dan een bericht en dan zetten we de link(s) erbij. Zie ons artikel over gratis lesmateriaal.
BLOG 5: Help, mijn kind is thuis! Hoe werkt een online Nederlandse les?
14 maart, 12.00 uur Nederlandse tijd. Hoe werkt nu zo een online Nederlandse les? Eerst wordt via de e-mail een afspraak voor de online les ingepland. De leerkracht belt op de afgesproken dag en tijd in via een videobelprogramma zoals Skype of Zoom en dan kan de les beginnen.
Afspraak via Skype of Zoom
In overleg met jullie als ouders, spreken we een dag en tijd af voor de online les. Ruim voor die afgesproken tijd ontvangen jullie een bericht via onze digitale leeromgeving. Hierin staat wat er klaar moet liggen voor de les. We vragen de leerling (of jullie als ouders) 5 minuten van tevoren op Skype in te loggen en eventueel al wat links te openen op de computer.
De online les zelf concreet
De meeste leerlingen krijgen bij ons eenmaal per week online les van een uur of twee keer per week een uur. In dit uur behandelen we verschillende onderdelen: luisteren, spreken, (leren) lezen en voor de oudere kinderen ook grammatica en spelling. Mede afhankelijk van de doelen die we gezamenlijk met jullie als ouders stellen. Veel lessen worden in thema’s gegeven. De lessen sluiten goed aan bij de interesses en het niveau van je kind.
Heel concreet start de les met even ‘landen’. Hoe is het met je kind? Wat heeft hij of zij de dag mee gemaakt? De leerkracht vraagt hier naar en speelt op de leerling in. Als ‘het ijs is gebroken’, dan start de les. Vaak met een inleiding op het thema, of een vervolg van de vorige les. Daarna volgt de kern van de les waarin verschillende werk- een speelvormen worden afgewisseld. Halverwege of aan het einde van de les wordt altijd een online taalspelletje gespeeld to groot plezier van de kinderen.
Aan het einde wordt de les nog even nagesproken of vertelt wat er voor het huiswerk wordt verwacht, indien we dit af hebben gesproken dat je kind huiswerk opkrijgt.
Inbellen via een videobelprogramma
Indien jij en je kind nog niet bekend zijn met videobellen, leren we jullie dit eerst aan. Hier kun je ook concreet lezen hoe bijvoorbeeld Skype werkt. De leerkracht belt op de afgesproken tijd via Skype in en je kind neemt (met het video-icoon) op. Je kind en de leerkracht horen en zien elkaar dan en de les kan beginnen.
Aan het einde van de les neemt je kind afscheid van de leerkracht. Er wordt opgehangen door het kind of de leerkracht. Dan is de verbinding verbroken en is de les klaar. Na de les ontvangen jullie via de digitale leeromgeving een bericht met eventueel huiswerk of een opdracht voor de week erop.
De digitale leeromgeving
De digitale leeromgeving is bij Dutch for Children Edmodo. Dit is een afgeschermd platform waar de leraren van Dutch for Children inhoud kunnen delen, quizzen verspreiden, opdrachten geven en uitvoeren en de communicatie beheren met studenten, collega’s en ouders. Je kind krijgt hier een eigen account en wordt virtueel ingedeeld in een klas. Jullie als ouders kunnen een ouderaccount aanmaken en zo alles volgen aan communicatie en bijvoorbeeld huiswerk.
Na de online les
Na de online les krijgt je kind, als dit is afgesproken, via Edmodo huiswerk op. De benodigde materialen heeft je kind daarbij gekregen of hebben jullie zelf thuis. Wanneer je kind geen huiswerk maakt, is het leuk om even na te praten over de les. Vragen kunnen zijn: Heb je iets nieuws geleerd? Wat was dat? Welk onderdeel van de les vond je leuk? Welk spelletje hebben jullie gespeeld? Vertel eens wat meer over het verhaaltje.
Bij vragen aan de leerkracht kun je altijd via Edmodo of de e-mail terecht. Wij proberen z.s.m. te antwoorden.
BLOG 4: Help, mijn kind is thuis! Hoe werkt Skype, het videobelprogramma?
13 maart 2020, 17.00 uur Nederlandse tijd. Help mijn kind is thuis! Hoe werkt Skype?
Het eerste Skypegesprek
Hoe werkt Skype? Wat is Skype? Skype is is een videobelprogramma van Microsoft, waarmee men over het internet kan telefoneren. Het programma is gratis verkrijgbaar voor Windows, macOS, Linux, iOS, Android en Windows Phone. Skype zegt vrij te zijn van spyware. Met de chatfunctie en de functie voor spraak- en videogesprekken kun je gemakkelijk je ervaringen delen en samenwerken. Het is ontworpen voor zowel één-op-één-gesprekken als voor groepsgesprekken.
De consumentenbond legt heel helder uit hoe je Skype installeert en hoe Skype werkt.
Controleer audiovoorzieningen
Heeft de pc een microfoon en luidsprekers? Zo nee, dan moet je deze alsnog aansluiten. Laptops, smartphones en tablets hebben deze geluidsvoorzieningen al. Voor videobellen heb je ook een webcam nodig. Deze sluit je los aan op je pc, als deze er nog niet op zit.
Download Skype
Download Skype gratis via www.skype.com voor de pc of Mac-versie. Voor je tablet of smartphone ga je naar de app store (iOS of Android) om de skype-app te downloaden.
Installeren
Op mobiele apparaten gaat downloaden en installeren tegelijkertijd. Op de pc of Mac klik je dubbel op het bestand SkypeSetup in het Download-venster. Volg de stappen in de Setup Wizard (het installatieprogramma) om de installatie van Skype te voltooien.
App of software starten
Tik op de app of start het Skypeprogramma op de pc of Mac. Heb je Skype nog nooit gebruikt, dan maak je eerst een Skype-account aan. Die heb je nodig om in te loggen. Heb je al een account? Meld je dan aan met je Skypenaam of een Microsoft-account. Dat laatste is bijvoorbeeld je Hotmail- of Outlookadres.
Audio testen
De eerste keer dat je Skype opstart op je pc of Mac krijg je de gelegenheid je audio- en videoapparatuur te testen (je webcam is niet altijd geactiveerd). Vooral de indicatiebalk van het microfoonvolume is handig: zo zie je of je straks te horen bent. In de mobiele app wordt gevraagd of je microfoon en camera gebruikt mogen worden, klik tweemaal op sta toe.
Contact leggen
In Skype op je pc of Mac zoek je nieuwe contactpersonen op voornaam, achternaam en Skypenaam. Je verstuurt een contactverzoek die bevestigd moet worden door de contactpersoon die jij wilt toevoegen. Selecteer hierna zijn of haar naam in het adresboek en kies Videoboodschap of Nummer bellen. Je kunt nu skypen!
In de mobiele app wordt gevraagd of je Skype toegang wil geven tot je contacten. Als je daar op ‘Ok’ klikt, hoef je daarna alleen maar op de zoekbalk te klikken. Je ziet meteen al een lijst met contactpersonen. Hier kun je doorheen scrollen of zoeken op voor-, achter- of Skypenaam. En je bent klaar om te skypen!
Wil je graag weten hoe online les via Skype bij Dutch for Children werkt, lees dan ons artikel hierover of neem vrijblijvend contact met ons op en plan een proefles in.
BLOG 3: Help, mijn kind is thuis! Wat heb ik nodig voor een online les?
13 maart 2020, 16.00 uur Nederlandse tijd. Help mijn kind is thuis! Hij krijgt straks online les van school of een online school. Wat heeft hij nodig?
Die vraag krijgen we vaak: wat heb ik nodig voor online les? Wanneer je kind online Nederlandse les via Skype volgt, heb je niet veel nodig. Een aantal dingen zijn wel van essentieel belang. Deze zaken noem ik hieronder.
Verder vinden kinderen het prettig om hun eigen spullen klaar te hebben liggen voor de les, zoals eigen schrift, pen, potlood, gum, kleurpotloden of stiften, schaar en gum. Waneer er meer zaken nodig zijn, dan mailt de leerkracht dit waarschijnlijk van tevoren of geeft dit aan via een onze digitale leeromgeving, zoals bijvoorbeeld Edmodo, Google Classroom of Moodle.
Wat er iedere les in ieder geval nodig is, is het volgende:
Een goed werkende computer.Dit klinkt voor de hand liggend, maar in de praktijk blijken computers toch af en toe minder goed te werken dan wenselijk is voor een goede les.
Goede internetverbinding. Hierbij is iedereen afhankelijk van de provider en het land waarin ze wonen. Tot op heden, is het bijna altijd gelukt met verbindingen. Maar bij iedereen, ook bij ons gaat wel eens iets fout.
Skype of Zoom. Dit kun je gemakkelijk gratis installeren. Zie ook deze FAQ om te kijken hoe dit programma werkt. Je maakt een naam voor jezelf of je kind aan en daarna kun je met de leerkracht videobellen.
Een koptelefoon (voor jonge kinderen) of oortjes (voor de oudere kinderen). Dit voor als de kinderen veel achtergrondgeluiden om zich heen hebben waar ze les krijgen is dit echt prettig.
Een printer is handig. Zeker wanneer je alleen het digitale lesmateriaal gebruikt. Sommige kinderen vinden het geen probleem alles van het scherm af te doen, maar de meeste kinderen varen het beste bij werken van en op papier.
Lesboeken als dat de wens is. We hebben het lesmateriaal digitaal. En als laatste maar zeker niet minst belangrijk: het liefst een vaste bureaustoel voor de jongere kinderen. Dit is zeer aan te raden, vanwege het verlies aan concentratie door het draaien.
BLOG 2: Help, mijn kind is thuis! Hoe help ik mijn kind bij leren lezen en schrijven als hij nog jong is?
13 maart 2020, 15.30 uur Nederlandse tijd. Help mijn kind is thuis! En het toont interesse in letters en schrijven. Het ene kind is vroeger geïnteresseerd in letters, schrijven en lezen dan de ander. Dat is vrij normaal. Als je merkt dat je kind interesse heeft, kun je leuke dingen doen.
Een kind is gemiddeld rond 6,5 jaar echt leesrijp. Hiervoor heeft de druk erop zetten geen zin, wel kun je met hun interesse plezier maken. Je kind ervaart zo dat boeken, letters en leren lezen leuk zijn!
Kleuters in groep 1 en groep 2 zijn volop bezig met voorbereidend lezen en zoals dat zo mooi heet: hun ontluikende geletterdheid. Ze maken kennis met geschreven taal en letters op een spelende wijze. In groep 2 wordt meestal een begin gemaakt met het leren van letters. Op veel scholen staat er elke week een letter centraal in groep 2: de letter van de week. Jouw kind kan zijn eigen naam schrijven en ‘verklanken’ (de naam in klanken verdelen) en kent hij vaak al 15 letters als hij naar groep 3 gaat.
Taal in groep 2 bestaat uit:
- letterklanken herkennen
- vloeiend en verstaanbaar vertellen
- ‘hakken en plakken’ van korte woorden
- eerste en laatste woord van een zin benoemen
- twintig minuten luisteren
- rijmen
- eigen naam schrijven
- twee of drie lettergrepen samenvoegen tot woord
- een aantal letters kennen en weten welke klank erbij hoort
- woordenschat uitbreiden: 3500 woorden actief en 7000 passief
Wat kun je allemaal doen met letters?
- ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’: zoek de letter. Spreek een letter af die je samen gaat zoeken. Dit kan overal zijn: thuis en buiten. Praat vervolgens over de letter, oefen de uitspraak en praat over hoe de letter eruit ziet. ‘Ken je al een woord met die letter?’ Schrijf hem op, of knip hem uit en neem de letters eens een dagje me. Kijk hoeveel letters jullie tegenkomen. NB: De uitspraak is belangrijk: benoem de klank bij het leren van de letters; dus de à i.p.v. de aa, buh i.p.v. de bee.
- Plak, stempel, schrijf met scheerschuim op de spiegel, schrijf in zand, etc. de letter. Je kunt als je plakt de letters verzamelen in een schrift, met op elke bladzijde een andere letter.
- Maak samen een letterboekje. Doe het zelf zoals hierboven of print letterkaartjes uit van een van de websites. Praat weer over de letter en schrijf hem op. Verzin woorden met de letter. Een letter mag in het groeiboekje als je kind de letter kan aanwijzen op de letterkaart, kan benoemen, schrijven of tekenen en er drie woorden mee kan verzinnen. Letterkaarten vind je hier. Losse letterkaarten per letter vind je hier op Junior Einstein.
- Leg een letter na met klei.
- Bouw een letter met lego of blokken.
- Prik een letter uit.
- Teken de letter met lijm en strooi er glitters of zand overheen
- Schrijf letters met krijt lekker groot op de stoep buiten of op een plein
- Leg een letter na met kraaltjes, knopen, etc.
Help, mijn kind is thuis en wil schrijven
In het begin is het spelenderwijs schrijven en is de vorm nog niet van belang. Echter wanneer je je kind echt wilt laten schrijven, is het verstandig om te kijken welk handschrift de school aanleert, om later verwarring te voorkomen.
Soms zie je namelijk dat ouders met hun kinderen thuis willen oefenen met schrijven, maar bijvoorbeeld de hoofdletter met ze doen, terwijl ze die nog niet krijgen. Of dat ze oefenen met aan elkaar schrijven (verbonden schrift), terwijl ze op school blokletters krijgen, of omgekeerd.
Voor kleuters is het vooral belangrijk dat ze een goede motoriek ontwikkelen, dat legt de basis voor het schrijven. Knippen, plakken, pepernoten bakken, met bestek eten, was ophangen met knijpers en de oefeningen met letters van hierboven zijn allemaal geweldige manier om deze motoriek te oefenen.
Enkele tips voor het schrijven:
- Laat je kind het liefst schrijven met een potlood, maar het is natuurlijk ook erg leuk te variëren met kleurtjes, dikte van (kleur)potloden en stiften (als dat mag).
- Let goed op zijn pengreep. Lees hier meer over de juiste grip en hoe je deze kunt oefenen.
- Vraag aan school schrijf of letterkaarten, zodat je ziet hoe er wordt geschreven op school.
- Benoem iedere ‘streek’ die je kind schrijft. Bijvoorbeeld: Bij de m, volgens de methode Pennenstreken (die hoort bij de methode Veilig Leren Lezen). We gaan eerst een klein stukje omhoog, dan maken we een bocht naar beneden, helemaal recht naar beneden, dan via dezelfde weg weer recht omhoog, een bocht naar rechts en weer helemaal recht naar beneden, via dezelfde weg weer terug, recht omhoog, dan weer een bocht naar rechts en weer helemaal recht naar beneden.
Online: Bekijk samen de letterfilmpjes
- De letters van de bij
- De woorden met klanken van Veilig Leren Lezen Beeldbank
- Online letters oefenen (groep 2)
Leestips
Het Letterwinkeltje van Marianne Busser. Zie ook Bol.com; die verkoopt het boek ook tweedehands!
Opa Brom heeft een letterwinkeltje waar hij allerlei soorten letters verkoopt, en bovendien nogal eens wat uitleg geeft aan zijn klanten.
Dit – zei opa – is een oo
hij deed een s erbij
nu leggen we – zei opa brom
er steeds een letter bij
deed hij de r van rat ervoor
werd het het woordje roos
deed hij de b van bes ervoor
stond er het woordje boos Een boek voor alle kinderen vanaf vier jaar die graag iets over letters willen leren.
Hee, ik lees! Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde speciaal voor kleuters die al kunnen lezen de serie Hee, ik lees! Deze boeken vormen een overgang tussen prentenboeken en leesboeken voor beginnende lezers en ze zijn zelfstandig te lezen. Ze volgen de belevingswereld van kleuters en komen in verschillende soorten zoals strips, versjes en verhalen met kleine letter- en woordgrapjes. Een overzicht van deze boeken vind je hier.
Leren schrijven, Het alfabet. Wanneer je toch je kind een schrift wilt aanleren voor school uit, leer dan het blokschrift aan. Junior Einstein heeft hier een mooi boekje voor. Waarbij je kind alle letters van het alfabet leert schrijven. Stapsgewijs oefent je kind alle vormen en schrijfrichtingen van de verschillende karakters die ons alfabet kent. De letters die in dit boek worden geleerd vormen het zogenaamde blokschrift. Lees hier meer over dit boek.
Website tips
- Juf Bijtje
- Taalspelletjes online met letters
- Spelenderwijs letters oefenen
- Juf Milou
- Bij het boek ‘Letterwinkeltje’
Meer informatie over leren lezen en schrijven
Wil je meer lezen over leren lezen en schrijven, dan kun je ook dit artikel over Leren lezen en schrijven in meerdere talen tegelijk lezen. Als je graag je kind onder begeleiding leert lezen en schrijven, kun je uiteraard ook vrijblijvend contact met ons opnemen. We hebben ook verschillende programma’s voor kleuters, waar je hier meer over kunt lezen.
BLOG 1: Help, mijn kind is thuis! Peuters en kleuters.
13 maart 2020 14.00 uur Nederlandse tijd: “Help, mijn kind is door Corona thuis en ik weet van gekkigheid niet wat ik met hem moet doen?!”, zei een moeder van een dreumes wanhopig. Peuters en jonge kleuters hebben een korte aandachtspanne. Wanneer je kind gewend is aan het dagritme van de opvang of kleuterklas kan opeens thuis zijn zonder dat ritme voor nog meer ‘chaos’ zorgen. ”Wat kan ik met hem doen?”
Dagritme maken
Allereerst kun je voor jou en hem een dagritme-schema maken. Je stelt voor jezelf op wat, jullie wanneer doen. Als je dit ook zichtbaar voor hem wilt maken, kun je het op een papier voor hem tekenen of pictogrammen uitprinten. Op internet vind je verschillende voorbeelden van dagritmekaarten en pictogrammen vinden. Juf Anke heeft bijvoorbeeld leuke van olifantjes en van PomPom (Schatkist).
Zo een dagschema kan er als volgt uitzien: Wakker worden – Wassen – Ontbijten – Liedjes zingen – Buitenspelen – Werkje doen – Fruit – Spelen (‘hoek’ kiezen) – Verhaaltje voorlezen – e.v. rusten – buiten spelen – boodschappen doen – tv of filmpje – avond eten – bad – slapen.
Hoeken creëeren
Ten tweede kun je je woonkamer of speelkamer zo inrichten dat het overzichtelijk is wat, waar gebeurt. Je creëert ‘hoeken’: bijvoorbeeld de bank is de leeshoek, een andere hoek leg je bouwspeelgoed, een andere hoek rollenspel-speelgoed, etc., de tafel kan de ‘werkjes’- en ‘knutselplek’ zijn.
Je zult versteld staan hoeveel leuke spullen je hebt om je ‘hoeken’ in te richten. Dit kan ook met bijvoorbeeld gewoon materiaal uit je keuken zijn. Denk aan een ‘keukenhoek’ of ‘restauranthoek’: een paar pannen, deksels, ongevaarlijk kookgerei, dicht pak met rijst of macaroni, een kookschort en klaar. De hoeken kun je ook af en toe anders aankleden, om af te wisselen.
Werkjes
Op internet kun je heel veel leuk en geschikt materiaal voor je peuter en kleuter vinden. Hierna volgt een opsomming met leuke links. Deze werkjes kun je klaarleggen op tafel en iedere keer ‘een werkje’ kiezen. Dit kan een kleurplaat zijn, maar ook iets na stempelen of schrijven zijn, iets vouwen zijn, etc.
Jij weet zelf wat je kind leuk vindt aan thema’s dus daar kun je perfect op inspelen met de keuze van je werkjes. Wanneer je het leuk vindt, kun je ook een keer een verfuurtje, kleiuurtje of spelen met ander materiaal inlassen. Scheerschuim is bijvoorbeeld erg leuk om letters mee te schrijven op de spiegel. Denk ook eens ‘out of the box’.
De verschillende websites met leuke ‘werkjes’ voor kleuters:
- Juf Anke
- Juf Sanne
- Juf Janneke
- De Kleutergroep
- De Kleuteruniversiteit (betaald)
Online samen met je kind les krijgen
Leuk samen talig bezig zijn en leren kan ook. Bij Dutch for Children! Onze leerkrachten werken met handpoppen, thema’s, Nederlandse liedjes en veel beweging. Bij de jongste kinderen werken we samen met de ouders! Deze ouders worden op een leuke manier betrokken bij de Nederlandse online lessen aan hun kinderen.
Bij Dutch for Children begeleiden we dus ook ouder en kind samen in het ‘Ouder-kind-starterspakket’. Dit doen we gezamenlijk in één tot vier sessies. Hierbij nemen we de ouder ‘aan de hand ‘ om op een speelse manier, talig met het kind bezig te zijn. Het aantal sessies is afhankelijk van het niveau Nederlands van de ouder en het kind. Deze lessen zijn gericht op het voorkomen of verminderen van ontwikkelings- en taalachterstanden in het Nederlands. Dit programma vindt alleen plaats in samenwerking met de ouders.
Ouder-kind-starterspakket
- Spelen is ontdekken en groeien. Dit staat centraal in het VVE-programma.
- Daarom zijn alle activiteiten geschikt voor peuters van 2 tot 4 jaar en kleuters tot 6 jaar.
- Kinderen leren nieuwe vaardigheden door actief bezig te zijn en te spelen!
- Een kennismakingsgesprek via Skype van 15 minuten.
- Vervolgens een aansluitende e-mail met onderwerpen en suggesties voor benodigd speelmateriaal voor de volgende sessies.
- 1- 4 live Skype-sessies met ouder en kind van maximaal een half uur, waarin ouder en kind aan de hand worden genomen om samen talig aan het ‘werk’ te gaan.
- Bij een geheel pakket van 4 sessies: Na iedere sessie een korte mail met tips.
- Bovendien ook bij een geheel pakket van 4 sessies: Een eindevaluatie met ruimte voor vragen van de ouder.
Lijkt dit je een mooie gelegenheid om samen met de Nederlandse taal bezig te zijn, op een speelse manier en helemaal toegespitst op jouw kind? Lees dan hier meer en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek of gratis proefles via onze contactpagina of e-mail.