Tips voor het zoeken in Google voor kinderen

Tips voor het zoeken in Google voor kinderen. Kinderen zijn handig met beeldschermen, maar hebben minder verstand van informatievaardigheden. Laat je kind maar eens zoeken naar een antwoord op een lastige vraag via Google en het zal je verbazen hoe moeizaam dit gaat. Veel kinderen hebben dit nooit geleerd: hoe zoek je informatie op internet en hoe Google je als kind? Zoeken kun je leren.

Resultaten van Google zijn ook regelmatig ongeschikt voor kinderen

Het is iets wat opvalt in de praktijk met onze leerlingen. Resultaten van Google zijn ook regelmatig minder geschikt voor kinderen. Het blijkt moeilijk te zijn om begrijpbare informatie te vinden voor kinderen. Sinds vorig jaar leert Dutch for Children hun leerlingen dus niet alleen hoe ze het beste leren binnen hun eigen leerstijl, maar ook hoe ze informatie het beste kunnen opzoeken in Google.

Google voor kinderen in de praktijk

We oefenen dit altijd als de kinderen over een onderwerp gaan schrijven of een presentatie moeten voorbereiden. Ook oefenen we het tussendoor, wanneer kinderen een betekenis van een woord niet kennen. Dan gaan we samen op internet op zoek. Een voorbeeld uit de praktijk is een les over spreekwoorden, die ik laatst gaf aan een leerling uit groep 8. Ik hielp de leerling door het geven van een directe link naar een online spreekwoordenboek. Hij kon het spreekwoord toch niet vinden.

Na het samen bespreken, bleek hieruit dat drie dingen erg belangrijk zijn:

 1. dat je goed moet opletten hoe je schrijft en de spelfouten eruit haalt,
 2. dat het soms belangrijker is om één goed trefwoord te gebruiken om te zoeken in plaats van een hele zin en
 3. dat je soms door moet gaan met zoeken. Dit laatste is ook iets wat opvalt aan kinderen van nu: als het niet direct wordt gevonden, geven de meeste leerlingen op. Ik moedig ze aan, om goed hun ‘zoekgeschiedenis’ na te kijken op fouten of een andere manier van zoeken te gebruiken.

Zoals bij alles wat je leert, geldt hier zeker ook: Oefening baart kunst! Bij Dutch for Children is het zoeken van informatie op internet dan ook standaard deel van de lessen. Een voorbeeld van heel gericht met de zoekstrategie bezig zijn, zijn deze online oefeningen van Kennisnet. Superleuk als les, maar ook erg leuk om te thuis doen áls je maar twee teams kan vormen.

Stappenplan online les ‘Zoekstrategie Google voor kinderen’

Voorkennis activeren

Vraag leerlingen in teams van 2 plaats te nemen bij een computer/tablet. Vraag nu aan de leerlingen om, zonder dat zij gebruik maken van de computer, per team in te schatten hoeveel unieke websites er op dit moment zijn (het actuele getal kun je hier vinden: http://www.internetlivestats.com/total-number-of-websites/).

De leerlingen schrijven in stilte hun schatting op een papiertje, waarna je het juiste aantal onthult. Wie zat het dichtste bij? Gebruik dit getal om aan te geven hoe gigantisch de hoeveelheid informatie is die online beschikbaar is en dat zelfs Google daar maar een percentage van in de zoekresultaten meeneemt.

Doel van de online les ‘Zoekstrategie Google voor kinderen’

In deze les gaan de leerlingen ontdekken dat er slimmere manieren zijn om binnen deze gigantische berg informatie hun weg te vinden, dan alleen maar snel even een paar zoekwoorden in Google invoeren. Het doel voor hen is om zich bewust te worden dat hoe je zoekt belangrijk is voor de uitkomst van de resultaten.

Uitleg

De leerlingen krijgen zo 14 opdrachten snel achter elkaar, waarbij ze steeds 2 minuten per opdracht hebben om het juiste antwoord in Google te vinden. Het winnende team mag zich ‘Google Master’ noemen!

Kern van de les zoekstrategie voor Google

De klas is al verdeeld in tweetallen. Je geeft steeds één van onderstaande opdrachten aan de leerlingen (de volgorde kun je zelf bepalen), waarbij zij binnen 2 minuten het juiste antwoord moeten formuleren en alleen voor hun eigen team moeten noteren. Aan het einde van de les geef je de juiste antwoorden en de manier hoe ze dat hadden kunnen vinden. Geef de leerlingen als tip mee dat als ze er niet uitkomen, ze het beste even kunnen Googelen hoe ze het antwoord kunnen vinden. Hou de tijd strak in de gaten (bijvoorbeeld via de stopwatch-functie op je mobiele telefoon) en start met de eerste opdracht voor de leerlingen:

 1. In het lied van welke zanger of zangeres komt de tekst I know what I came to do voor? Antwoord: “Focus” van Ariana Grande. 
Zoekmethode: zet dubbele aanhalingstekens voor en achter de zin die je letterlijk in Google wilt zoeken.
 2. Hoe kun je in Google in één zoekopdracht alleen op de populaire filmwebsite zoeken naar informatie over Star Wars? 
Antwoord: Star Wars site: imdb.com. 
Zoekmethode: gebruik na je zoekwoord(en) de invoer ‘site:’ en voeg daarna de website toe waar je specifiek op wilt zoeken. Google beperkt zich daarna alleen nog tot die website qua zoekresultaten.
 3. Wie is dit? Kijk hier. Antwoord: Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. 
Zoekmethode: download de foto, open Google Afbeeldingen en sleep de foto in het zoekveld. Google gaat nu controleren of de foto ook nog op andere websites geplaatst is en vertelt je (indien mogelijk) wie er op staat. Mogen leerlingen geen afbeeldingen downloaden, dan kunnen ze ook naar Google Afbeeldingen gaan via deze link, dan de afbeelding openen via bovenstaande link, en de afbeelding naar het tabblad van Google Afbeeldingen slepen. Zo vinden ze ook het juiste antwoord.
 4. Hoe kun je met één zoekopdracht direct in een PDF-document lezen wat het minimumloon is, als je straks een baantje gaat zoeken?
 Antwoord: “minimumloon filename:pdf”
 Zoekmethode: door achter een zoekwoord de toevoeging filename: gevolgd door de juiste ‘extensie’ (zoals pdf) te zetten zal Google alleen zoeken naar resultaten die het gewenste bestandstype bevatten.
 5. Hoe kun je, als je een woord uit bijvoorbeeld een liedje niet meer weet, dit snel vinden door gebruik te maken van een speciaal teken? Antwoord: door in de zin het woord dat je niet weet te vervangen door een ‘*’ teken (asterix). Zoekmethode: met een asterix * geef je aan dat je dit woord in de zin niet kent. Google zal dan zoeken naar het meest logische zoekresultaat, waarbij het zelf voor de asterix een woord invult.
 6. Hoe kun je met één zoekopdracht de precieze definitie van het woord ‘anatomie’ vinden? Antwoord: “definieer:anatomie” 
Zoekmethode: door voor een woord de toevoeging definieer: te zetten zal Google als eerste resultaat de definitie van dat woord geven.
 7. Als leuke afsluiting: hoe kun je het scherm van Google een volledige 360 graden draai laten maken? 
Antwoord/ zoekmethode: door als zoekterm “do a barrel roll” in te voeren.

Afronding online les zoekstrategie voor Google

Geef na de laatste vraag alle antwoorden en vraag de teams zichzelf te scoren. Begin af te tellen met de vraag: welk team had er 0 goed, welk team had er 1 goed, etc.? Noteer de teamnamen op het bord met achter de teamnaam het aantal goede of foute antwoorden. Zo eindig je bovenaan met het team dat de minste fouten had. Bespreek sowieso alle antwoorden met de teams door, zodat iedereen weet hoe een bepaald probleem aangepakt had moeten worden. Heb je het thuis gedaan, kun je een groot vel of een A-4 gebruiken.

Tot slot tips voor het zoeken in Google voor kinderen

Enkele tips om te gebruiken, als je bijvoorbeeld naast je kind zit als hij iets op moet zoeken voor school, jullie vakantie of iets anders:

 • Zoek via een zoekmachine (Google).
 • Typ je zoekwoord(en) in het zoekvenster.
 • Typ alleen wat je nodig hebt: twee of meer zoekwoorden en geen woorden als ‘de’, ‘het’, ‘een’.
 • Let op spelfouten
 • Krijg je teveel treffers? Geef een extra zoekwoord.
 • Krijg je te weinig of geen treffers? Laat zoekwoorden weg of gebruik een andere zoekwoorden.
 • Bekijk de eerste 10 treffers: titel, korte beschrijving en naam van de website. Heeft de site met jouw onderwerp te maken? Zo ja: Staan er veel trefwoorden in? Zo ja: scan de website of hij bruikbaar is.
 • Als je op groepjes woorden wilt zoeken, gebruik dan aanhalingstekens: “dagboek Anne Frank’’.
 • Gebruik Ctrl-F of command-F: de zoekwoorden die je intypt worden geel gemarkeerd.
 • Gebruik de Terug-knop van je browser om terug te keren naar je zoekresultaten.
 • Vink de optie Zoeken in de pagina’s in het Nederlands aan.
 • Gebruik Geavanceerd zoeken om preciezer te zoeken.

Links naar verwante artikelen over Google voor kinderen

Resultaten Google vaak ongeschikt voor kinderen.
Google gaat zoekmachine ontwikkelen voor kinderen.
Google is er ook voor de kinderen.

Neem nu contact op met Dutch voor Children wanneer jij wilt dat je kind betere zoekstrategieën aanleert en hiermee tegelijkertijd zijn Nederlands verbetert!