Ouders zijn regelmatig op zoek naar goede educatieve apps voor hun kinderen om Nederlands mee te oefenen en te leren. Het voordeel van deze tijd is dat je enorm veel apps kunt vinden. Het nadeel is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe onderscheid je nu wat goed, leerzaam én leuk is?
Wanneer je net als wij al een tijdje in het buitenland woont, wil je graag dat je kinderen het Nederlands bijhouden. In sommige gezinnen wordt er alleen Nederlands gesproken en is dat vanzelfsprekender dan in andere gezinnen waar bijvoorbeeld één van de ouders anderstalig is of wanneer er op school en in het dagelijks leven alleen een andere taal wordt gesproken.
Ons gezin woont nu alweer 4 jaar onafgebroken in het buitenland. We hebben er bewust voor gekozen thuis Nederlands te blijven spreken. In Curaçao was dat gemakkelijk, omdat de kinderen naar een Nederlandse school gingen en met vrienden ook voornamelijk Nederlands spraken. Soms hielden we wel ons hart vast als het een mix van Nederlands-Papiamentu en Spaans werd.
Nu in de Dominicaanse Republiek is de uitdaging vele malen groter. De kinderen leren in het Engels, communiceren op school vrijwel alleen maar in het Engels en spreken sociaal een mix van Engels en Spaans. Ondanks dat we thuis 100% Nederlands spreken, merken we dat de kinderen onderling steeds vaker Engels spreken. We willen erg graag dat hun Nederlands op peil blijft en willen niet dat de ontwikkeling van hun woordenschat stagneert of zelfs inboet.
Nederlands bijhouden met NTC school of educatieve apps
Sommige ouders kiezen voor een Nederlandse Taal en Cultuur school of voor online Nederlands onderwijs. Andere ouders doen het zelf met behulp van Nederlandse video’s, websites, apps en bijvoorbeeld boeken die ze vanuit Nederland hebben meegenomen.
We hebben voor de jongste (15 jaar) voor online Nederlands gekozen, omdat hij het meeste ‘verengelst’ en hij bijvoorbeeld ook niet veel in het Nederlands leest. Onze oudste heeft in Curaçao al vervroegd staatsexamen Nederlands gedaan en leest wel regelmatig in het Nederlands dus volgt nu verder geen programma. We letten er wel op dat ze voldoende blijft lezen.
Regelmatig wordt er aan Dutch for Children gevraagd waar ouders goed materiaal kunnen vinden om het Nederlands aan te leren of bij te houden. In deze blog bespreek ik de educatieve apps.
Eerst geef ik een beschrijving van goede educatieve apps aan de hand van 4 principes en daarna volgt een selectie van goede taalapps. Tot slot geef ik ook nog een aantal zeer bruikbare links met meer apps en ander gratis Nederlands lesmateriaal. Hierover heb ik eerder deze uitgebreide blog geschreven met waardevolle links.
Onderscheid goede educatieve apps
Uit onderzoek beschreven in de uitgave van Psychological Science in the Public Interest (jaargang 16, nummer 1) blijkt dat er vier belangrijke pijlers zijn die ervoor zorgen dat apps educatief effectief zijn: actief leren, betrokkenheid, zinvolheid en sociale interactie.
1. De app stimuleert actief leren. Wanneer kinderen namelijk actief bij hun leren betrokken zijn, leren ze beter. Kinderen die bijvoorbeeld actief een eliminatieproces gebruikten om erachter te komen naar welk object een nieuw woord verwees, leerden beter dan degenen die expliciet dezelfde informatie gewoon verteld kregen.
2. Apps moeten betrokkenheid genereren, maar ze moeten niet afleiden van wat er geleerd moet worden. Een goede app houdt je kind betrokken. Veel toeters en bellen helpen een kind niet beter te leren. Sterker nog, het werkt hen tegen.
3. Ook moeten apps zinvol zijn en betekenis hebben. Kinderen moeten de informatie in de praktijk kunnen zien of toepassen. Bijvoorbeeld het zien van een driehoek in een pizza-punt is betekenisvoller, dan een ‘droge’ driehoek in beeld.
4. Als laatste werken apps die sociale interactie bevorderen beter. Een kind zijn beste bronnen om dieper te leren zijn andere kinderen of mensen. Onderzoek wijst ook uit dat kinderen het beste leren als de informatie in een sociale omgeving wordt gepresenteerd en gedeeld.
Selectie van educatieve apps
Hieronder volgt een selectie van een aantal goede educatieve apps voor verschillende leeftijden die zich voornamelijk richten op taal.
Letterschool
Een app voor peuters en kleuters om te leren lezen en schrijven.
Monsters & auto’s
Met de app oefenen kinderen de namen van de kleuren, vormen, letters en cijfers. De kinderen krijgen een vraag te horen en moeten het juiste stuur aanraken. Dan rijdt de auto naar de monster en die eet de auto op.
Seizoenen van Juf Jannie
In de reeks bestaande uit Juf Jannie – kinderboerderij en Juf Jannie – de zee- woordjes leren is er nu deel 3 van de woordenschatmethode voor jonge kinderen. Met de app leren de kinderen: woorden, lidwoorden en zinnen; over de seizoenen.
HeyBc
HeyBC is een taal-app voor kinderen die net beginnen met lezen en schrijven. Woordjes leren met taalspelletjes.
Leestrein juf Jannie
De app Leestrein is ontwikkeld voor kinderen die net beginnen met leren lezen. De app bevat dezelfde woorden die beginnende lezers leren op school. De verhalen in de app kunnen kinderen zelf lezen.
Spelling App Taalactief
Kinderen krijgen in de applicatie Taal Actief duidelijke doelen, zodat zij vanaf moment één weten wat ze gaan leren en waar de nadruk op zal worden gelegd. Dit zal gebeuren aan de hand van in- en uitstapkaartjes.
Maan Roos Vis Kalender app
Met deze kalender ontwikkelen kinderen besef van tijd. Zij kunnen zelf de voor hun belangrijke momenten van het jaar invullen. Van verjaardagen en een schoolreisje tot het aftellen naar de vakantie.
Begrijpend Lezen Avi-Start, thema dierentuin
De app ‘Begrijpend lezen AVI Start – Thema Dierentuin is een app met korte verhaaltjes en illustraties met de daarbij horende vragen.
Lees en Zoek
Deze app oefent het lezen in spelvorm door het woord boven in het scherm te lezen en vervolgens te zoeken in de kleurplaat. Er wordt begonnen bij groep 3 en uitgebreid naar groep 4.
Woordwijs-sprekende letterdoos
Letterplankje om woorden neer te leggen. Je kan zelf instellen of de letters fonetisch worden uitgesproken en of woorden bij het neerleggen worden uitgesproken. Stem is in hoogte en snelheid aan te passen.
WRTS
WRTS is het gratis oefenplatform om makkelijker en sneller te leren. Via de website of de app.
Quizlet
Leer talen en woordenschat met flashcards.
Squla
Op Squla oefent je kind met alle schoolvakken, actuele thema’s en meer! Spelenderwijs, op eigen tempo en niveau. Via de website of app.
Gynzy
Interactief lesgeven voor iedereen. Gratis te proberen.
Links naar veel meer goede educatieve apps
Er zijn heel veel leuke gratis online programma’s om het Nederlands mee te oefenen en ook tal van goede instructievideo’s. Het rijkt hier te ver om mijn gehele arsenaal aan materiaal te posten, maar ik heb een aantal bruikbare en voor veel kinderen aansprekende, leuke selectie van bronnen gemaakt. Je kunt hier al deze bronnen vinden.
Kennisnet heeft een uitgebreid overzicht van 125 leerzame apps en websites voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Een aanrader!
Edu app is ook een goede plek om educatieve apps en websites te zoeken.
ICTjuffie heeft voor de onderbouw en bovenbouw een handig overzicht van apps:
Apps voor groep 1 en 2: een handig overzicht in beeld. Idem met apps voor groep 7 en 8.
Tot slot heeft Kleuters Digitaal een website voor kleuters met onder andere een mooi overzicht van apps.
Uitnodiging
Wanneer je de apps en bronnen van het gratis Nederlands lesmateriaal handig vindt, maar niet goed weet hoe je ze in kunt zetten, dan nodig ik je uit om een keer hierover vrijblijvend van gedachten te wisselen via Skype. Ik kan jullie op maat adviseren.
Of, als je twijfelt of het voor jullie de goede stap is om dit helemaal zelf te doen en online Nederlandse les overweegt, nodig ik jouw kind uit voor een gratis en vrijblijvende proefles.
Voel je vrij om contact met me op te nemen! Ik hoor het graag.
Wendy van Dalen