De zomerdip in het onderwijs is de terugval, die kinderen na de zomer laten zien in hun leerprestaties: daarom 9 tips. Dit blog legt uit wat de zomerdip precies is. En, geeft vervolgens 9 tips om die terugval van je kind na de zomer te voorkomen.
Hoe voorkom je deze zomerdip? In het kort: Blijven oefenen met leerstof tijdens de vakantie! Niet zoals de meeste kinderen op school doen, maar spelenderwijs. Het liefste passend bij de vakantieomgeving en aansluitend op de belevingswereld van je kind.
Wat is de zomerdip?
Wat is nu feitelijk de zomerdip? Uit onderzoek blijkt dat leerlingen gemiddeld een maand terugvallen in niveau. Zij gaan meer achteruit bij rekenen en spelling, dan bij begrijpend lezen. Dit laat een Amerikaanse meta-analyse onder andere zien naar de effecten van de zomervakantie op toetsresultaten.
Vooral in de zomervakantie blijken de verschillen in leerwinst van het lezen tussen leerlingen relatief groot zijn. Zo blijk uit een Nederlands onderzoek naar de vooruitgang van technisch lezen tijdens het schooljaar en in de zomervakantie.
Uit een recent kleiner onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt onder andere dat kinderen in groep 2 een terugval in hun rekenen hebben. En dat die terugval verzacht wordt als kinderen thuis op een online platform oefenen.
Zomerdip: 9 tips om dit te voorkomen.
1. Leren van vakantie om terugval na de zomer te voorkomen
Ten eerste kan alles aan bod komen. Het plannen, boeken, de reis uitstippelen, accommodatie uitzoeken, opschrijven wat je meeneemt etc. Van de kaart lezen tot het uitrekenen hoeveel een retour naar de bestemming kost, van het lezen over het land op het gebied van aardrijkskunde en geschiedenis tot en met het opzoeken via Google welke activiteiten je er kunt doen. Ook ter plekke kun je aan heel veel vakken ‘live’ aandacht besteden, zoals de natuur, klimaat, de geschiedenis etc.
2. Het bijhouden van een vakantie dagboek of blog om te blijven schrijven
Wie schrijft, die blijft. Een blog is ook erg leuk voor familie. Wat verder ook erg leuk is aan het samen bijhouden van een blog, is dat het een gezinsactiviteit is en ieder zijn bijdrage kan leveren. Deze website geeft een overzicht van gratis en makkelijk aan te maken blogs.
3. Online oefenen van lezen en rekenen in de zomer: voorkom zo de zomerdip
Gebruik het voordeel van online leerbronnen, om het leren actief te houden. Een leuk en goed voorbeeld van zo een online leeromgeving is Junior Einstein, waar alle leerlingen van Dutch for Children gratis een abonnement op hebben. Ze kunnen hier naar hartelust alle vakken in oefenen op hun eigen tempo en niveau. Zo kun je specifiek rekenen oefenen voor groep 6, lezen voor groep 3 of begrijpend lezen voor groep 8.
4. Taal- en rekenspellen: speels oefenen in de zomer
Op vakantie of thuis: die zomerdip overkom je met creatief zijn. Neem leuke taalspellen mee of speel ze met de hele familie online. Talige spelletjes zoals scrabble, galgje, woordslang en maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers zijn erg leuk om de zomerdip op te vangen. Taal- en rekenspellen voor onderweg en op vakantie. Rummikub, Yahtzee, Scrabble, galgje.
5. Lezen in de zomer: zomerlees je uit de zomerdip!
Tijd voor zomerlezen. Maak zelf tijd voor lezen in de zomer. Zien lezen, doet lezen. Stop zelf niet met lezen! Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken of gooi je e-reader of iPad vol en ga centraal zitten lezen. Zorg ook voor voldoende leesmateriaal wat je kind aanspreekt. In deze tijd is het bijvoorbeeld voor de sportliefhebbers erg leuk om over het EK te lezen. Naast boeken kunnen kinderen ook lezen in stripboeken, online boeken of samenleesteksten met jou lezen zoals theaterlezen. Voor de jongere kinderen is een zomerleesbingo erg leuk.
6. Extra leuke middelen om het lezen en taal te stimuleren in de zomer
Met deze speelse activiteiten blijven kinderen zeker lezen:
- Leesbingo: 10 minuten lezen op leuke, gekke plekken. Klik hier voor leesbingo-kaart.
- Letterbingo (leuk voor in de auto): Kijk goed rond. Zie jij een letter van de bingokaart? Letterbingo vind je hier.
- Toneel-leeskaart: Laat horen op welke stoere of deftige manier jij een tekst kunt lezen. Klik hier voor heel veel leesplezier met je kind: de toneel-leeskaart.
- Hardop-denkkaart: Wat kun jij allemaal bedenken bij dit verhaal? Klik hier om eindeloos verhalen te bedenken met de denk-kaart.
- Leesmeter: Hoeveel leesmeters kun jij maken? Klik hier om leesmeters te maken.
7. Taal is overal, ook tijdens de zomer vakantie
Gemak dient de mens: taal en lezen zijn overal! Denk aan lokale kranten, verkeersborden, de menukaart, borden onderweg, foldertjes van plekken die je wilt gaan bezoeken, een boekje over het land of een informatief boek over een favoriet onderwerp van je kind.
8. Verhalen verzinnen om de zomerdip te voorkomen
Wat altijd en overal kan: Samen verhalen verzinnen. Als de kinderen jong zijn doe je dit bijvoorbeeld met in de hoofdrol je eigen kind, gezinsleden en misschien belangrijke knuffeldieren. Als ze ouder zijn doe je dit bijvoorbeeld met behulp van verhaalkaartjes óf laat iedereen zijn fantasie werken en bedenk ieder een deel, om vervolgens het verhaal aan elkaar te rijgen zodat je samen tot een mooi einde komt.
9. In de auto, bus, trein en vliegtuig de zomerdip voorkomen door ergens te komen
Onderweg kunnen meerdere letter- en rekenspelletjes gespeeld worden:
- Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het begint met de letter .. De meeste kinderen vinden dit een erg leuk spel en door het met een letter te beginnen oefenen ze ongemerkt de letters en beginklanken.
- Letterbingo: een kaart met daarop alle letters uit het alfabet. Wanneer je een letter ziet, mag je deze afstrepen. Wie heeft als eerste bingo?! Ook hier oefenen de kinderen volop de letters.
- Nummerbordenspel: lees de letters van nummerborden, noteer deze in een schrift en probeer met de letters nieuwe woorden te maken. Welke woorden heb je gemaakt?
- Raad de tijd en afstand. Je gaat op vakantie of op bezoek bij oma, maar de bestemming is nog ver weg. Laat de kinderen dan raden hoever en hoelang het nog rijden is. Plak een briefje, post-It, op de stoel voor iedere 10 kilometer. Op deze manier zien ze wanneer ze er bijna zijn en leren ze meer over afstanden en tijden. NB: ze mogen het niet op hun mobiel opzoeken.
- Punten tellen. Vooraf maak je een scorekaart. Items die je vaak tegenkomt, krijgen een lage score (een zwarte auto, een rode auto), items die je maar weinig tegenkomt (of in ieder geval erg minder), geef je meer punten. Zo krijg je bijvoorbeeld zodra je begint te tellen, 10 punten voor iedere zwarte auto die je ziet, en 40 punten voor een paarse auto, 100 punten voor een auto met stippen! Dit spelletje kan je ook zeker spelen met automerken.
- Luisterverhalen. Luisteren stimuleert onder ander de verbeelding en het inlevingsvermogen en vergroot het taalbegrip en de liefde voor verhalen.
Gratis toegang tot online leeromgeving om de zomerdip te voorkomen!
Meld je via deze link nu aan voor onze online Nederlandse lessen. Dan krijg je gratis toegang tot onze online leeromgevingen die past bij jouw kind! Van lezen oefenen in de zomer voor groep 3 tot en met rekenen oefenen voor groep 8. Zo heeft je kind direct de mogelijkheid om tijdens de vakantie op een leuke en passende manier te blijven oefenen.