De leukste Nederlandse feestdagen van 2024! Als Nederlanders in het buitenland wonen of expats met kinderen van andere landen tijdelijk in Nederland verblijven, kan het moeilijk zijn om de lokale cultuur en tradities te volgen of zelfs te begrijpen.

Een geweldige manier om meer te leren over de Nederlandse cultuur en tegelijkertijd plezier te hebben, is door deel te nemen aan de feestdagen die hier gevierd worden.

In dit blog delen we enkele van de leukste Nederlandse feestdagen die zowel Nederlanders in het buitenland als expats met kinderen in Nederland kunnen vieren. Maar, eerst een overzicht van de officiële feestdagen in Nederland.
.

Wanneer zijn de officiële feestdagen in Nederland?

Hieronder vindt u een overzicht van de officiële feestdagen in Nederland in 2023.

  • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2024
  • Goede Vrijdag: vrijdag 29 maart 2024
  • Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 31 maart en maandag 1 april 2024
  • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
  • Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2024
  • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
  • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 19 en maandag 20 mei 2024
  • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): woensdag 25 en donderdag 26 december 2024

Buiten dat dit de officiële feestdagen zijn, waarop iedereen vrij is, wordt er in Nederland nog veel meer gevierd.

Dutch for Children brengt graag daar waar het past veel Nederlandse Cultuur mee in de lessen. De feestdagen zijn hier een uitstekende gelegenheid voor. Bij onze selectie van die andere feestdagen kijken we naar leeftijd, de relevantie voor de kinderen en hun ouders en aansluitende thema’s. Onze selectie bestaat uit 5 enorm leuke feestdagen.
.

Wat brengen de leukste Nederlandse feestdagen 2024

Al deze feestdagen zijn geweldige gelegenheden om de Nederlandse cultuur en tradities te ervaren. Of je nu in Nederland woont of in het buitenland, het vieren van deze feestdagen met je kinderen zal ongetwijfeld leuke en onvergetelijke herinneringen opleveren. Als je kind leerling wordt van Dutch for Children mist hij geen enkel feest meer! We besteden aan de leukste feestdagen op een talige en speelse manier aandacht. Kinderen doen thuisopdrachten, komen verkleed voor de camera, of lezen over een stukje geschiedenis van die feestdag.
.

Dat wil ik ook voor mijn kind!

Dat kan zeker. Lees via deze link meer over de inhoud van onze taal- en cultuurlessen (ntc), of stuur ons een e-mail om meer te weten te komen over onze taal- en cultuurlessen en de mogelijkheden voor je kind.
.

De leukste Nederlandse feestdagen 2024 op een rij

.
Koningsdag als de eerste leukste Nederlandse feestdag van 2024

Koningsdag is een van de meest kleurrijke en levendige feestdagen in Nederland. Op zaterdag 27 april 2024 viert het hele land de verjaardag van Koning Willem-Alexander met verschillende festiviteiten. Van vrijmarkten waar kinderen hun speelgoed verkopen tot liveoptredens en parades, er is voor ieder wat wils. Kinderen kunnen zich verkleden in het oranje, de nationale kleur, en genieten van spelletjes, muziek en lekkernijen. Zie en lees hier hoe wij dit vieren bij Dutch for Children.

Moederdag 2024

In Nederland wordt Moederdag op de tweede zondag van mei gevierd, 12 mei. Dit is niet in elk land zo. Veel andere landen hanteren de eerste of derde zondag van mei, bijvoorbeeld in Spanje. Daar valt Moederdag 2024 op zondag 5 mei. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag 2024 al op zondag 10 maart. In Nederland vieren de meeste gezinnen Moederdag met een ontbijt op bed, een gedichtje en zelfgemaakte cadeautjes van de kinderen.

Vaderdag 2024

Vaderdag valt op zondag 16 juni 2024. We vieren de feestdag in Nederland altijd op de derde zondag in juni. De meeste landen vieren eens per jaar Vaderdag, al doet niet ieder land dat op dezelfde dag. Bijvoorbeeld in Australië vieren ze Vaderdag op de eerste zondag van september. In meerdere Europese landen valt Vaderdag samen met de dag van Jozef, de vader van Jezus op 19 maart. Ook Vaderdag wordt in Nederland gevierd met een ontbijt op bed en cadeaus van de kinderen. Die cadeautjes zijn meestal zelfgemaakt.

Sinterklaas met cadeautjes

Sinterklaas is een traditioneel Nederlands feest dat op 5 december wordt gevierd. Het hoogtepunt van de viering is pakjesavond, waarop kinderen cadeautjes ontvangen van Sinterklaas. Kinderen zetten hun schoen voor de open haard en hopen dat Sinterklaas er iets in stopt. Daarnaast is het gebruikelijk om gedichten te schrijven en elkaar verrassende cadeautjes te geven. Het is een magische tijd voor kinderen, vol spanning en verwachting.

Carnaval 2024

Hoewel carnaval voornamelijk in het zuiden van Nederland wordt gevierd, kunnen ook Nederlanders in het buitenland en expats in Nederland deelnemen aan dit bruisende festijn. Carnaval is een kleurrijk en uitbundig volksfeest dat plaatsvindt in de week voorafgaand aan de vastentijd. Kinderen kunnen genieten van optochten, verkleedpartijen en speciale kinderevenementen waarbij ze snoep en lekkernijen kunnen verzamelen. Het is een feestelijke traditie waarbij de gemeenschap samenkomt om te dansen, te zingen en te genieten.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de vrijheid te vieren. Het is een dag vol festiviteiten, concerten en evenementen in het hele land. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten, zoals optochten en speurtochten, waarbij ze kunnen leren over de geschiedenis en het belang van vrijheid. Het is een geweldige gelegenheid om samen met het gezin stil te staan bij de vrijheid en dankbaarheid te tonen.

Kinderboekenweek

Tijdens de jaarlijkse Kinderboekenweek, die plaatsvindt in oktober, worden kinderen aangemoedigd om te lezen en de magie van kinderboeken te beleven. Het duurt een week. Tijdens deze periode worden er tal van activiteiten georganiseerd om kinderen te inspireren om te lezen en hun verbeeldingskracht te stimuleren. Via verschillende websites volgen wij al het nieuws en pikken we de leukste online mogelijkheden eruit.

.