De leukste Nederlandse feestdagen van 2023! Als Nederlanders in het buitenland wonen of expats met kinderen van andere landen tijdelijk in Nederland verblijven, kan het moeilijk zijn om de lokale cultuur en tradities te volgen of zelfs te begrijpen.

Een geweldige manier om meer te leren over de Nederlandse cultuur en tegelijkertijd plezier te hebben, is door deel te nemen aan de feestdagen die hier gevierd worden.

In dit blog delen we enkele van de leukste Nederlandse feestdagen die zowel Nederlanders in het buitenland als expats met kinderen in Nederland kunnen vieren. Maar, eerst een overzicht van de officiële feestdagen in Nederland.

Wanneer zijn de officiële feestdagen in Nederland?

Hieronder vindt u een overzicht van de officiële feestdagen in Nederland in 2023.

  • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023
  • Goede Vrijdag: vrijdag 7 april 2023
  • Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 9 en maandag 10 april 2023
  • Koningsdag: donderdag 27 april 2023
  • Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023
  • Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
  • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 28 en maandag 29 mei 2023
  • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): maandag 25 en dinsdag 26 december 2023

Buiten dat dit de officiële feestdagen zijn, waarop iedereen vrij is, wordt er in Nederland nog veel meer gevierd.

Dutch for Children brengt graag daar waar het past veel Nederlandse Cultuur mee in de lessen. De feestdagen zijn hier een uitstekende gelegenheid voor. Bij onze selectie van die andere feestdagen kijken we naar leeftijd, de relevantie voor de kinderen en hun ouders en aansluitende thema’s. Onze selectie bestaat uit 5 enorm leuke feestdagen.

De leukste Nederlandse feestdagen 2023

.
Koningsdag als de eerste leukste Nederlandse feestdag van 2023

Koningsdag is een van de meest kleurrijke en levendige feestdagen in Nederland. Op 27 april viert het hele land de verjaardag van Koning Willem-Alexander met verschillende festiviteiten. Van vrijmarkten waar kinderen hun speelgoed verkopen tot liveoptredens en parades, er is voor ieder wat wils. Kinderen kunnen zich verkleden in het oranje, de nationale kleur, en genieten van spelletjes, muziek en lekkernijen. Zie en lees hier hoe wij dit vieren bij Dutch for Children.

Sinterklaas met cadeautjes

Sinterklaas is een traditioneel Nederlands feest dat op 5 december wordt gevierd. Het hoogtepunt van de viering is pakjesavond, waarop kinderen cadeautjes ontvangen van Sinterklaas. Kinderen zetten hun schoen voor de open haard en hopen dat Sinterklaas er iets in stopt. Daarnaast is het gebruikelijk om gedichten te schrijven en elkaar verrassende cadeautjes te geven. Het is een magische tijd voor kinderen, vol spanning en verwachting.

Carnaval 2023

Hoewel carnaval voornamelijk in het zuiden van Nederland wordt gevierd, kunnen ook Nederlanders in het buitenland en expats in Nederland deelnemen aan dit bruisende festijn. Carnaval is een kleurrijk en uitbundig volksfeest dat plaatsvindt in de week voorafgaand aan de vastentijd. Kinderen kunnen genieten van optochten, verkleedpartijen en speciale kinderevenementen waarbij ze snoep en lekkernijen kunnen verzamelen. Het is een feestelijke traditie waarbij de gemeenschap samenkomt om te dansen, te zingen en te genieten.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de vrijheid te vieren. Het is een dag vol festiviteiten, concerten en evenementen in het hele land. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten, zoals optochten en speurtochten, waarbij ze kunnen leren over de geschiedenis en het belang van vrijheid. Het is een geweldige gelegenheid om samen met het gezin stil te staan bij de vrijheid en dankbaarheid te tonen.

Kinderboekenweek

Tijdens de jaarlijkse Kinderboekenweek, die plaatsvindt in oktober, worden kinderen aangemoedigd om te lezen en de magie van kinderboeken te beleven. Het duurt een week. Tijdens deze periode worden er tal van activiteiten georganiseerd om kinderen te inspireren om te lezen en hun verbeeldingskracht te stimuleren. Via verschillende websites volgen wij al het nieuws en pikken we de leukste online mogelijkheden eruit.

.

Wat brengen de Nederlandse feestdagen 2023

Al deze feestdagen zijn geweldige gelegenheden om de Nederlandse cultuur en tradities te ervaren. Of je nu in Nederland woont of in het buitenland, het vieren van deze feestdagen met je kinderen zal ongetwijfeld leuke en onvergetelijke herinneringen opleveren. Als je kind leerling wordt van Dutch for Children mist hij geen enkel feest meer! We besteden aan de leukste feestdagen op een talige en speelse manier aandacht. Kinderen doen thuisopdrachten, komen verkleed voor de camera, of lezen over een stukje geschiedenis van die feestdag.

.

Dat wil ik ook voor mijn kind! Dat kan zeker. Lees meer over de inhoud van onze taal- en cultuurlessen (ntc), of stuur ons een e-mail om meer te weten te komen over onze taal- en cultuurlessen en de mogelijkheden voor je kind.