De feestdagen over de hele wereld: in november 2023. Verken de cultuur en tradities van wereldwijde feestdagen met je kinderen!

Dutch for Children: taal en cultuur in november 2023

.
Dutch for Children is een internationale gerichte Nederlandse school met leerlingen in en buiten Nederland. We begrijpen we hoe belangrijk het is om kinderen te laten kennismaken met verschillende culturen en tradities. Het opent hun geest voor de diversiteit van onze wereld. Het verrijkt hun ervaringen op een unieke manier. Daarom nodigen we je uit om samen met je kinderen, een reis te maken door de fascinerende wereld van wereldwijde feestdagen in 2023.

In dit blog nemen we je mee langs uiteenlopende vieringen die in verschillende delen van de wereld in november plaatsvinden: Allerheiligen en Allerzielen, Dia de los Muertos, Halloween en Thanksgiving. Ontdek niet alleen wat deze feestdagen betekenen, maar ook hoe kinderen ze vieren, ervan leren en genieten.

Of je nu op zoek bent naar inspiratie voor leuke familie-activiteiten, culturele educatie voor je kinderen, of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe deze vieringen elders worden gevierd, dit blog laat je het allemaal lezen.
.

Allerheiligen en Allerzielen: Wat is het?

.
Twee christelijke feestdagen die in veel landen over de hele wereld worden gevierd zijn Allerheiligen en Allerzielen. Allerheiligen valt op 1 november. Dit is een dag waarop christenen de heiligen van de kerk eren. Allerzielen volgt op 2 november en is een dag waarop mensen hun overleden dierbaren herdenken.

Voor kinderen in Nederland betekent Allerheiligen vaak een dag vrij van school. Sommige families bezoeken de kerk en brengen bloemen naar de graven van overleden familieleden op Allerzielen. Het is een tijd om samen te komen als familie en herinneringen te delen.

In de lessen hebben we het over familie, mensen die belangrijk voor je zijn en doodgaan. Ook hebben we het met de oudere kinderen over de geschiedenis en achtergronden van deze feestdagen.

Omgaan met verlies is niet makkelijk. Boeken kunnen kinderen daarbij helpen. Het boek ‘Opa en kleine beer’ van Nigel Gray en Vanessa Cabban is een aanrader voor de jongere kinderen. Via deze link kunnen jullie samen luisteren en kijken naar dit verhaal. Met de oudere kinderen kun je naar dit verhaal luisteren en kijken. ‘Hoe oma almaar kleiner werd.’ Voor de leerlingen van ongeveer 11. 12 jaar gebruiken we bij Dutch for Children Doodgewoon in de klas. Een mooi integere lessenopzet: Op een luchtige manier en met interactieve werkvormen worden antwoorden gegeven op veel vragen. Zo ervaren de leerlingen dat de dood geen eng thema is, maar onderdeel van het leven.
.

Dia de los Muertos, een van de wereldfeestdagen in november 2023

.
Dia de los Muertos, of de Dag van de Doden. Dit is een kleurrijk en levendig feest. Het wordt onder andere gevierd in Mexico, Colombia en Spanje.  Het valt op 1 en 2 november en is een tijd waarin mensen hun overleden dierbaren eren en herinneren.

Kinderen in Mexico nemen vaak deel aan de festiviteiten door suikerige lekkernijen te eten.  Zoals calaveras (suikerschedels) en pan de muerto (dood brood). Ze kunnen ook deelnemen aan het maken van altaren. Deze eren ter hun overleden familieleden, met foto’s, kaarsen en favoriete etenswaren van de overledenen.

Net als op Allerzielen besteden we in de les aandacht aan afscheid nemen, herdenken en de wijzen waarop dit in de verschillende landen gebeurt.
.

Halloween Trick or Treat

.
Halloween is oorspronkelijk een Keltisch feest. Het is nu vooral bekend van de Verenigde Staten, maar ook in Nederland vindt men dit feest steeds leuker. Het valt op 31 oktober 2023. Het is een dag waarop kinderen zich verkleden in kostuums en langs de deuren gaan om snoep op te halen door “trick or treat” te roepen.

Voor kinderen in Nederland en andere delen van de wereld is Halloween een kans om zich te verkleden en plezier te hebben met vrienden. Ze kunnen pompoenen uitsnijden, spookachtige decoraties maken en genieten van snoep. Oudere kinderen organiseren Halloween-feesten of kijken samen met vrienden een horrorfilm.

Dutch for Children’s favoriete lesbestedingen zijn: Het geheimschrift griezelen ontcijferen, een griezelelfje (gedicht) maken, de themales ‘heksen’ en het ‘Zou je liever…. of… met Halloween?’ spel spelen.
.

Wat is Thanksgiving?

.
Thanksgiving is een Amerikaanse feestdag die valt op de vierde donderdag van november. Het is een tijd waarin mensen samenkomen om dankbaarheid te tonen. Dankbaarheid voor de oogst en de zegeningen van het afgelopen jaar. Een van de meest kenmerkende aspecten van Thanksgiving is het grote feestmaal, inclusief kalkoen, cranberrysaus en pompoentaart.

Oorspronkelijk stamt Thanksgiving uit 1621. In dat jaar vierden de ‘Pilgrim Fathers’, de eerste Engelse pelgrims, gróót feest. Zij stichtten in 1621 namelijk hun nederzetting in Plymouth, Massachusetts, en ze hadden ook nog eens een goede oogst.

Pas later, in 1864, werd Thanksgiving een nationale feestdag. En die extra vrije dag danken de Amerikanen aan president Abraham Lincoln. Hij wilde tijdens de Amerikaanse burgeroorlog namelijk een dag van de dankzegging inlassen. Een dag om stil te staan bij de alledaagse dingen en God dankbaar te zijn.

Op de dag na Thanksgiving vieren de winkels in Amerika Black Friday. Hoge kortingen en stuntdeals. Veel Amerikanen beginnen dan met hun kerstinkopen. Vanwege de drukte wordt die dag ‘zwarte vrijdag’ genoemd.
.

Waarom kalkoen bij Thanksgiving?

.
In die tijd was de kalkoen in Europa populair om gegeten te worden met kerstmis. In Amerika leefde een nog veel grotere soort kalkoen. En daarom zijn ze kalkoen gaan eten op Thanksgiving.

Willem Wever legt hier uit waarom Amerikanen kalkoen eten met Thanksgiving.

.

Sint Maarten 2023

.
Wie van de Nederlandse ouders kent dit liedje niet?

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sint Martinus aan.
Geef een appel of een peer. Ik kom het hele jaar niet weer.
Het hele jaar dat duurt zo lang, tot mijn lichtje branden kan.

Dit liedje zingen kinderen op 11 november langs de deuren om te ‘bedelen’ om wat snoep.

De geschiedenis van het Sint Maarten feest

De naam van het Sint Maarten feest komt van Martinus van Tours (die leefde van 461 tot 490). Hij gaf het goede voorbeeld door de helft van zijn mantel af te snijden en weg te geven aan een bedelaar. Oorspronkelijk is Sint Maarten dus een bedelfeest voor arme kinderen, die zingend langs de huizen trekken. Zij gingen op zijn feestdag langs de deuren met lampionnen, in de hoop op iets lekkers om de winter door te komen.

Sint Maarten 2023

Het wordt gevierd op 11 november en is nu een kinderfeest waarbij de lampionnen en liedjes zorgen voor extra verlichting en muzikale begeleiding. Daarnaast worden er in veel dorpen en steden speciale optochten georganiseerd. De traditie is niet voorbehouden aan een bepaalde religie en wordt daarom door iedereen gevierd.

Tijdens de NTC-lessen

Tijdens de Nederlandse taal en cultuurlessen bij Dutch for Children besteden we hier alleen aandacht aan als dit in de belevingswereld van de leerlingen speelt. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld van huis uit inmiddels veel meer met Halloween, omdat ze een tijd in de USA hebben gewoond of omdat ze naar een internationale school gaan.

Kinderen of ouders die wel wat met deze traditie hebben, bedienen we uiteraard op hun wenken met onder andere het aanleren van het beroemde Sint Maarten liedje. Het bekijken van een video op Schooltv of een les over lampionnen.
.

Leermomenten wereldfeestdagen november 2023

.

Ben je geïnteresseerd in de aantrekkelijk leeractiviteiten die in dit blog worden genoemd? Mail ons dan met de naam van de feestdag en de activiteit en we mailen je deze zo snel mogelijk toe.

In dit blog hebben we nu vier verschillende feestdagen overal ter wereld in november 2023 besproken. Elk met zijn eigen unieke betekenis en tradities. Of je nu Allerheiligen en Allerzielen viert of Dia de los Muertos herdenkt. Halloween viert met “trick or treat”, of met Thanksgiving dankt. Al deze feestdagen kunnen waardevolle leermomenten zijn voor kinderen. Er volgen zeker meer blogs over de feestdagen over deze hele wereld.