De 9 leukste spelletjes voor op reis met kinderen zijn natuurlijk door ons uitgezocht op belangrijke kenmerken als plezier, talig en gemakkelijk en kort te spelen.
Een vakantie met het hele gezin is altijd een bijzondere gelegenheid om quality time door te brengen en samen herinneringen te creëren. Tijdens lange reizen kunnen kinderen soms wat ongeduldig worden, maar geen zorgen!
Dutch for Children heeft een aantal leuke talige spelletjes bedacht die jullie als ouders kunnen spelen met jullie kinderen onderweg. Deze spelletjes zijn niet alleen vermakelijk, maar ook educatief. Dus laten we jullie reis extra leuk maken met deze spelletjes!
De 9 leukste spelletjes voor op reis
.
1. Ik ga op reis en ik neem mee, als een van de leukste spelletjes voor op reis
Een klassieker is: Ik ga op reis en ik neem mee… of Ik ga op vakantie en ik neem mee… Een geweldig geheugenspelletje.
De eerste speler die aan de beurt is, zegt de zin “Ik ga op reis en ik neem mee ….” hardop. Vervolgens noemt hij een voorwerp op. De beurt gaat dan over naar de tweede persoon. Ook hij zegt de zin “Ik ga op reis en ik neem mee ….” hardop. Vervolgens noemt hij het voorwerp dat de eerste persoon heeft gezegd en verzint zelf een nieuw ding wat hij meeneemt. De nummer drie noemt dan in de juiste volgorde de artikelen op die de eerste twee personen hebben opgenoemd, en verzint er weer een voorbeeld bij, etc. Afhankelijk met hoeveel je bent.
Degene die een vergissing maakt met het opnoemen van de voorwerpen (hetzij in de verkeerde volgorde of verkeerd voorwerp) is “af” en kan niet meer meedoen met dit spel. Wanneer dit spel met meerdere personen wordt gespeeld, gaat dit spel door, totdat er nog maar één speler over is.
2. Tongbrekers om te lachen
Succes verzekerd. Lachbuien alom. Hier zijn een paar favoriete zinnen die jullie om de beurt kunnen proberen uit te spreken. En, vergeet niet de snelheid op te voeren.
* De kat krabt de krollen van de trap
* Wij smachten naar achtentachtig prachtige nachten bij achtentachtig prachtige grachten
* Toen Koos Koos koos, koos Koos Koos terug
* Als een potvis op een pispot pist, heb je een pispot vol potvispis
* De knappe kapper kapt heel knap maar het knaapje van de knappe kapper kapt nog knapper dan de knappe kapper kappen kan
3. Ik zie ik zie wat of wie jij niet ziet
Nog zo een klassieker: Een persoon begint door te zeggen: “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en het is (kleur).” De andere spelers moeten raden welk object of welke plek die persoon in gedachten heeft dat die specifieke kleur heeft. Dit spel bevordert de woordenschat en het observatievermogen van kinderen. In plaats van kleur kun je ook vorm, andere eigenschap, etc. gebruiken en als je zegt ik zie ik zie wie jij niet ziet (bijvoorbeeld in trein of vliegtuig) kun je de persoon gaan beschrijven. Dan wordt het meer het spel “Wie ben ik?”
4. Woordenslang
Dit spelletje is geweldig om de creativiteit en het taalgevoel van kinderen te stimuleren. De eerste speler zegt een woord, bijvoorbeeld “hond.” De volgende speler moet dan een woord bedenken dat begint met de laatste letter van het vorige woord, bijvoorbeeld “dag” Dit gaat zo door, waarbij elke speler een nieuw woord toevoegt aan de slang. Het doel is om de slang zo lang mogelijk te maken zonder herhalingen. Het kan hilarisch worden, als de woorden steeds gekker worden!
5. Raadsels
Raadsels zijn altijd leuk en uitdagend voor kinderen. Neem wat tijd om een paar raadsels voor te bereiden voordat je op reis gaat. Bijvoorbeeld: “Ik ben rond, oranje en je kunt me eten. Wat ben ik?” (Antwoord: een sinaasappel). Laat de kinderen om de beurt raden en geef ze hints als dat nodig is. Dit spel bevordert het denkvermogen, de logica en het vermogen om te associëren.
6. Verhalen verzinnen
Dit spelletje stimuleert niet alleen de taalvaardigheid van kinderen, maar ook de verbeelding. Een persoon begint met een zin om een verhaal te starten, bijvoorbeeld: “Er was eens een kleine vis, die graag wilde leren vliegen.” Elke speler voegt dan om de beurt een zin toe aan het verhaal, waardoor het verhaal steeds verder gaat. Het kan heel grappig en fantasierijk worden.
7. Woordassociatie
Dit spelletje is geweldig om de woordenschat en het denkvermogen van kinderen te vergroten. Het doel van het spel is om snel een nieuw woord te bedenken dat in verband staat met het vorige woord dat genoemd is. Kies een startwoord: Begin het spel door een woord te kiezen, bijvoorbeeld “hond.” Noem een associatief woord: De volgende speler moet nu snel een woord bedenken dat in verband staat met het vorige woord, zoals “blaffen.”Ga zo verder: Elke speler noemt om de beurt een nieuw woord dat past bij het woord dat de vorige speler heeft genoemd. Bijvoorbeeld: “blaffen” kan leiden tot “geluid,” “geluid” kan leiden tot “muziek,” enzovoort.
8. Zeg eens euh
“Zeg eens ‘euh'” is een taalspel waarbij spelers proberen om gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld één minuut) te praten zonder het woord “euh” te gebruiken. Een speler begint een verhaal te vertellen of geeft een mondelinge uitleg over een onderwerp. Het kan van alles zijn, zoals een vakantie-ervaring, een favoriet boek, een dier, etc. De andere spelers moeten goed luisteren en opletten of de speler “euh” zegt tijdens het praten. Als ze het woord “euh” horen, roepen ze “Euh!” en krijgt de spreker een strafpunt. De speler probeert vervolgens verder te gaan zonder het woord “euh” te gebruiken. Als ze erin slagen om een bepaalde tijd te spreken zonder “euh” te zeggen, verdienen ze een punt. Na de beurt van de eerste speler gaat het spel verder naar de volgende speler.
9. Het alfabetspel
Voor in de auto, trein of bus: Een speler neemt de linkerkant van de weg en een andere speler de rechterkant. Elke speler moet zo snel mogelijk alle letters van het alfabet in de juiste volgorde vinden. Dit doen de spelers door langs de weg te zoeken naar die letters op verkeersborden, nummerborden en andere aanduidingen. De speler die als eerste het hele alfabet compleet heeft, is de winnaar.
Meer tips dan spelletjes voor op reis
Die heeft Dutch for Children volop. Bijvoorbeeld: hoe hou je het Nederlands bij in de vakantie? De vakantie kan heerlijk zijn voor de rust en ontspanning, maar kan ook lastig zijn voor het (verder) ontwikkelen van de Nederlandse taal.
Wil je meer lezen dan kan dit in ons artikel via deze link. En, er komen meer tips aan in de maand juli en augustus, dus houd onze social media en de blogpagina goed in de gaten.