De 5 leukste zaken van het online juf zijn van juf Muriel zijn:

  1. De band die ik met leerlingen heb
  2. Afwisseling in leeftijden van de leerlingen
  3. Het feit dat ik heel veel kan doen in een les
  4. Een op een en op maat is écht lesgeven
  5. De luxe om vanuit huis te werken

 

vrouw met hond op het gras

Een dag uit het leven van online juf Muriel

 

Juf Muriel werkt twee jaar als online leerkracht bij Dutch for Children. Bovendien werkt ze al 13 jaar in het onderwijs. Ik mocht haar vorige week interviewen over haar jaren in het onderwijs en haar werk bij ons. En zo ontstond dit leuke artikel over haar werkdag en werk voor Dutch for Children.

 

Eerst stelde ik haar een paar vragen over het beroep leerkracht basisonderwijs

1. Waarom wilde je leerkracht basisonderwijs worden?

Het grappige is, dat ik dit in eerste instantie niet wilde. Ik studeerde pedagogiek en wilde graag met uit huis geplaatste kinderen in een woongroep gaan werken. Toen ik stage liep op een basisschool voor speciaal onderwijs, begon het eigenlijk te kriebelen en toen heb ik uiteindelijk toch besloten er ook nog de PABO bij te doen.

2. Hoe lang zit je al in het onderwijs? 13 jaar.

 

Als online leerkracht in het buitenland werken

3. Sinds wanneer geef je al online les? Ik geef alweer twee jaar online les. Het leuke is dat ik in Schotland woon en nu dus ook als leerkracht in het buitenland werk.

4. Met hoeveel collega’s werk je? We zijn met z’n 11-en.

5. Vind je dat leuk? Ik mis wel het even binnenlopen bij elkaar. Onze vergaderingen dragen wel bij om daar weer bewust van te worden dat je elkaar gewoon kunt mailen en om tips kunt vragen. Het uitwisselen via de Messengergroep* vind ik heel erg prettig (*Dutch for Children heeft een messenger-groep waarin tips en vragen worden uitgewisseld).

 

De taken als online leerkracht

6. Wat zijn je taken als online juf? Lesvoorbereidingen maken. Het aantrekkelijk maken van de lessen, op maat voor ieder kind. Vooral omdat de kinderen dit naast hun vaste school doen. Contact met ouders, bijpraten na de les, huiswerk-mailtjes, leerverslagen. En onbedoeld ben ik ook juf voor de ouder en reisleidster in Nederland.

”Voorbereiding van een taalspel, huiswerk sturen na een les, de hond uitlaten en ook ouders even in het Nederlands te woord staan omdat deze ook zo graag Nederlands leren: de volle dag van online juf Muriel.

 

Een normale werkdag van online juf Muriel

Het is niet dat ik opsta en direct aan het werk ga, maar ik ben er wel alle 6 dagen mee bezig. Je kunt je eigen tijd indelen rondom je eigen kind, huishouding en hond. Dat is een voordeel. Mijn werkdagen zijn zeer afwisselende dagen. Groot voordeel dat je zo flexibel bent. De andere kant ervan is dat je er wel zes dagen in de week mee bezig bent.

7. Wat had je verwacht van het online leerkracht zijn bij Dutch for Children?

Ik dacht: ”We zien wel of ik dit echt leuk ga vinden en of het bij me past. Voor mij is het belangrijkste dat ik een goede band kan opbouwen met kinderen.” En dit blijkt zeker te kunnen. Juist omdat je ze iedere week een op een een ziet. Ik heb een sterke band met ze, je kunt heel veel doen en je kunt veel beter afstemmen op ieder zijn leerbehoeften en interesses. Ik vind het fijn écht goed les te kunnen geven.

Een leerling die naar naar Nederland verhuist zei deze week verdrietig tegen me: “Maar, dan zie ik je helemaal niet meer.’’ En dat voel ik dan ook.

Leuke en minder leuke taken van het beroep juf

8. Leuke dingen van je beroep online juf: welke zijn dat?

Dat er superveel verschillende activiteiten te vinden zijn, doordat je een op een lesgeeft je ook tijd hebt voor leuke taalspelletjes en dat je veel beter kunt afstemmen op ieder zijn leerbehoeften en interesses.

Ze weten veel van me, bijvoorbeeld dat ik een hond heb. Zo leuk om te horen als een kind langer door wil, dat de ouder zegt: “Maar juf Muriel moet ook nog de hond uitlaten hoor.’’

9. Zijn er minder leuke taken als online leerkracht?

Niet speciaal.

10. Wat vind je het lastigste aan online leerkracht zijn? Waarom dat?

Dat je er echt 6 dagen mee bezig bent, ook op zaterdag. Dat is best intensief. En soms bij de jongere kinderen dat je ze niet in het echt lesgeeft. Als ze bijvoorbeeld weglopen, dan is het lastiger om ze weer terug te krijgen dan als je ze in de klas hebt.

Wat je zeker niet wilt missen uit de dag van online juf Muriel

11. Kun je vertellen wat het raarste, leukste of opvallendste is wat je ooit hebt meegemaakt met je leerlingen?

Grappig is dat er regelmatig honden of poezen door en voor het beeld komen. Uitdagend is dat er soms broertjes of zusjes goed hoorbaar zijn die op de achtergrond huilen, of bijvoorbeeld zingen en muziek maken.

12. Als je geen leraar was geworden wat dan? Met uit huis geplaatste kinderen in een woongroep gaan werken. Maar, ik heb ook wel eens gedacht om in een hotel te gaan werken of stewardess te worden.

foto van een vliegtuig met stewardess

13. Wat is één ding wat je leerlingen nog weten niet van juf Muriel?

Ik denk dat ze stiekem al best veel van me weten… Sommige kinderen denken nog steeds dat ik in Nederland woon, terwijl ik in Schotland woon.

kasteel in schotland