Contact houden met familie in Nederland is in deze tijd extra belangrijk. Veel mensen zijn in de kerstsfeer en zijn rond deze dagen vrij. Toch is het dit jaar allemaal anders en missen mensen elkaar extra veel. Dit geldt zeker voor mensen zoals wij, die in het buitenland wonen en in Nederland hun familie en vrienden hebben wonen. Onze kinderen kunnen niet even opa en oma knuffelen, met ze spelen of samen het kerstdiner eten. Dit gebrek aan contact met familie in Nederland komt nu hard aan.

Gelukkig zijn er nog wel een aantal leuke manieren om in contact met elkaar te zijn. Dit hebben we vooral te danken aan het internet en alle online mogelijkheden van deze tijd.

Tijdens onze Nederlandse lessen komen deze verschillende manieren van contact houden met familie en vrienden in Nederland aan bod. Het is een belangrijk onderdeel van onze taal- en cultuurlessen.

Het leek me leuk om in deze covid-tijd, waar we met z’n allen doorheen moeten, ook enkele ideeën met jullie te delen. Zo kunnen jullie (kinderen) er alvast plezier van hebben tijdens deze vakantie!

Kaart schrijven om contact met familie in Nederland te houden

Jullie kunnen natuurlijk een kaart kopen, zelf maken óf een kaart online maken. Onder andere canva.com heeft veel gratis lay-outs voor (post)kaarten die je digitaal kan maken of uitprinten.

Als je eenmaal een kaart hebt, kun je hem (samen) gaan schrijven. Wat zijn de belangrijkste dingen die je wilt schrijven en wat moet waar staan?

De tips om een kaart te schrijven van meester Dieter helpen hier goed bij. Klik hier voor de video van meester Dieter.

Videobellen met gespreksvoorbereiding

Videobellen is een leuke manier om contact te houden met familie in Nederland. Je ziet en hoort elkaar en je kunt elkaar dingen laten zien. Een goede voorbereiding kan je kinderen helpen om het gesprek makkelijker aan te gaan.

Voordat je met familie gaat bellen, bespreek je met je kinderen waar je het over wilt hebben. Dat kan één onderwerp zijn, maar dat kunnen ook verschillende zaken zijn. Je kunt een overzichtje maken en dan per onderdeel kort bespreken wat de kinderen graag willen vragen en wat ze graag willen vertellen. Mochten er dan woorden of zinnen zijn, waar ze qua de Nederlandse taal niet helemaal uitkomen, kun je die met ze doornemen. Hoe noem je dat ook alweer? Of: Hoe zeg je dat?

Ook kan het zijn dat je de kinderen iets laat zien aan de familie. Bijvoorbeeld hun kamer, een nieuwe knuffel of werk van school. Eén onderwerp biedt natuurlijk meer houvast en ‘het laten zien’ zorgt ook voor wat meer gemak. Familie kan gericht vragen stellen over wat ze zien en dat maakt een gesprek soms makkelijker. Ook dit kun je weer goed voorbereiden met je kinderen.

Als de familie niet weet hoe dat moet: videobellen

Mochten opa en oma of die al wat oudere oom niet weten hoe ze kunnen videobellen heb ik hier twee handige handleidingen om ze hierbij te helpen.

Handleiding voor bijvoorbeeld opa en oma om video te bellen via Whatsapp.

Simpel en handig! In pdf van Meditaties voor kinderen. Klik de handleiding hier open.

Handleiding voor opa en oma om video te bellen via Skype.

Stap voor stap de uitleg voor Skype vind je door hierop te klikken.

Stuur de links van tevoren naar de familie die je wilt bellen en probeer het samen gewoon uit.

Foto’s met onderschrift

Stel je kind heeft iets gemaakt en wil dat aan oma of opa laten zien. Je kunt er dan een foto van maken en er samen iets bij schrijven. Meerdere programma’s lenen zich hiervoor, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de foto appen en je kind er iets bij laten typen of je kind jou laten vertellen wat je kan typen.

Fotoverhaal als vorm van contact

Een fotoverhaal is als een strip: de beelden laten het verhaal zien en de bijschriften vertellen nog meer of ‘leuken het op’. Bedenk samen met je kind waar jullie verhaal over gaat: wil hij wat laten zien, heeft hij iets geleerd waarover hij wil ‘vertellen’ of heeft hij iets meegemaakt? Je kunt het verhaal gewoon in Word maken, maar wat ook leuk en makkelijk is zijn de mogelijkheden van: canva.com en mijn album.

Verhaal vertellen aan familie in Nederland

Dit kan via de telefoon, video of videobellen. Je kunt het verhaal ook van tevoren opnemen.
Heel handig is om een praathulp te gebruiken. Onze taalmethode biedt verschillende ‘hulpjes’ voor verschillende leeftijden. Voorbeeld van zo een praathulp is:

Inleiding
Vertel wat de titel en de schrijver is.
Inhoud
Vertel kort waar je verhaal over gaat en over wie?

De kern
Vertel het verhaal of lees het voor.
Tip: maak het leuker door te variëren met je stem.

Slot
Vertel waarom je dit verhaal wilde vertellen of wat je van het verhaal vindt.

Video opnemen

Wat spreekt er nu meer dan beeld en geluid? Het voordeel van een video opnemen is dat je je moment kan kiezen én dat jullie je goed kunnen voorbereiden. Wat willen jullie laten zien en vertellen? Wat wordt ongeveer de tekst en/of beeld van je kinderen? Wie zegt wat, of vertel jij alleen? Alles is mogelijk. Je kunt zelfs een script maken volgens dit handige format. Succes gegarandeerd! Vergeet niet de gouden tip: je kunt een video in meerdere korte stukken opnemen; het hoeft niet in één keer. Dit geldt ook voor het feit dat je natuurlijke meerdere opnames kunt maken en de voor jullie leukste uitkiezen.

Kidsweek geeft kinderen hier nog 10 handige tips. Klik op deze link voor de tips.

Extra simpel
Een kort filmpje van je kind die bijvoorbeeld aan het spelen of knutselen is, wordt ook zeer door familie gewaardeerd.

Voorbeeld van een format van een script:

Startscherm: Bijvoorbeeld een titel en/of foto
Tekst/ muziek/ jingle
Tijd:

Intro: Pakkend en kort
Tekst x in beeld
Tijd:

Inhoud: Wat is het wat je wilt laten zien en/of horen?
Beeld en geluid Wat je wilt laten zien, e.v. x in beeld
Tijd:

Outro: Afsluiting
Beeld/ geluid/ plaatjes
Tijd:

Eindscherm: Aftiteling of beeld of anders.
Beeld/ geluid/ tekst/ plaatjes
Tijd:

Hoe houden jullie contact met je familie in Nederland

Heb jij nog een leuke manier om contact te houden met jullie familie in Nederland? Of ga je een van de bovenstaande manieren proberen? Laat het ons weten via ons contactformulier of deel het op onze FB-pagina.

Voor nu wens ik je hele fijne dagen en vooral veel contact met iedereen die je dierbaar is.

Feestelijke groet,
Wendy van Dalen
Dutch for Children