Níet te geloven, maar het is echt waar: we gaan met ons gezin wisselen van Nederlands schoolsysteem naar een Amerikaans schoolsysteem en we krijgen er een tweede én derde taal bij.

Het cadeau van meertaligheid. Van alleen Nederlands naar Nederlands, Engels en Spaans!

Drie maanden geleden schreef ik in de blog “Wat zoeken we als expat?” dat we als gezin voor een grote beslissing stonden. De kogel is door de kerk: we verhuizen deze zomer naar de Dominicaanse Republiek. Een nieuw en spannend avontuur.

Het is vooral spannend voor de kinderen, die van schoolsysteem en talen wisselen. Onze kinderen hebben tot nu toe namelijk altijd Nederlands onderwijs gevolgd. Onze oudste zit in 5 vwo en onze jongste in de tweede brugklas havo/vwo. In augustus starten ze in grade 11 en grade 9 van de Amerikaanse internationale school in Santo Domingo. Voor beide kinderen geldt dat ze volledig in het Engels les gaan krijgen en in het dagelijks leven Spaans gaan praten. Engels beheersen ze beiden goed; above average volgens de toelatingstest van de school. Spaans is de nieuwe taal voor hen.

Onze kinderen gaan een nieuwe taal leren

Wij als ouders spreken beide talen goed en vinden het erg leuk dat onze kinderen nu ook Spaans gaan leren. Vooral het feit dat deze taal ook blijvend is vinden wij leuk. Dit in tegenstelling tot 13 jaar geleden, toen we terug naar Nederland verhuisden vanuit Spanje en onze dochter na 3 maanden al bijna geen Spaans meer sprak. Kinderen onder de zeven jaar verliezen de aangeleerde tweede taal nu eenmaal weer snel als ze terug in Nederland zijn. Onze kinderen zijn nu oud genoeg (13 en 17 jaar).

Mijn zoon krijgt online Nederlandse les

De nieuwe situatie houdt ook in dat onze jongste online Nederlandse les gaat volgen, omdat er geen NTC in de Dominicaanse Republiek is en we hem dezelfde kansen willen bieden als zijn zus. Zijn zus doet namelijk dit jaar haar Nederlands staatsexamen op Bonaire en heeft straks alle mogelijkheden wat studeren betreft, of dat nu in Nederland of elders is.

Van Nederlands schoolsysteem naar een internationaal Amerikaans schoolsysteem

De oudste start in grade 11 zodat ze de tijd heeft de benodigde AP’s te behalen, om voor de Nederlandse universiteiten het vergelijkbare niveau van een vwo-diploma te hebben. Het was niet zo gemakkelijk te achterhalen hoe de overgang zou moeten plaatsvinden, zoals dat hier nu zwart op wit staat. Die vertaalslag van Nederlands- naar Amerikaans schoolsysteem blijkt erg lastig. Dit geldt zowel voor de instituten in Nederland die hierover gaan zoals bijvoorbeeld Nuffic en studentenzaken van de universiteit, als voor de Amerikaanse school. Diploma- en niveau-waardering gebeurt alleen achteraf in Nederland!

Ervaringen delen bij emigreren met kinderen

Rondvraag onder moeders in het buitenland leverde gelukkig wel wat ervaring op, maar velen raadden het af om van schoolsysteem te wisselen. Sommigen spraken zelfs over onmogelijk. Opvallend vind ik dat. Onze dochter zal toch niet de eerste zijn? Ik moest steeds maar denken aan deze zin: “Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat níet wist.” Uiteraard moet het nu nog in de praktijk gaan blijken, maar we hebben er vertrouwen in dat het goed gaat komen.

De papierwinkel van een Amerikaans schoolsysteem

Als ouders is het nu al wennen aan dat nieuwe schoolsysteem. De inschrijving en de aanname-procedure waren een hele uitdaging, zo ook alles wat we moesten aanleveren. Ze wilden nog net niet onze pincode weten, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Nu kregen we deze week de informatie voor het begin van het schooljaar. Wauw! Die papierwinkel. Moeten alle ouders met kinderen op een internationale Amerikaanse school zoveel invullen en aanleveren?

Een aantal opvallende zaken, die hier wel voor wat gelach en gegiechel zorgden: in de gids voor nieuwe families vinden we tussen allerlei disciplines van specialisten de beste plastic, esthetic and corrective chirurgen. In het schema met wat we allemaal moeten doen vóór de aanvang van het schooljaar, vinden we onder andere dat er nog specifieke data worden toegewezen voor kindermeisjes en chauffeurs om hun ID’s te ontvangen voor toegang tot de campus. Het lijkt een hele andere wereld.

Amerikaans schoolsysteem v.s. Nederlands schoolsysteem

In het Amerikaanse schoolsysteem heet de basisschool elementary school. Hier ga je als kind vanaf 5 jaar naar toe. Elementary school duurt 6 jaar. Eerst gaan kinderen naar de kindergarten en dan first grade tot fifth grade. Daarna ga je naar high school. Dit wordt vaak opgedeeld in junior high en senior high. Onze kinderen gaan beide naar high school. Onze zoon wordt volgend jaar zogenaamd freshman en onze dochter junior. 

High school is vergelijkbaar met de middelbare school in Nederland, alleen wordt er weinig onderscheid gemaakt in de verschillende niveaus. Je kunt meestal wel vakken op meerdere niveau’s volgen. Wanneer je je als leerling toch wilt onderscheiden van andere studenten, om bijvoorbeeld op een goede universiteit te komen, heb je vaak de mogelijkheid om extra vakken te volgen. Onze dochter zal zo haar plek op een Nederlandse universiteit kunnen garanderen.

De beleving van onze wereldkinderen binnen het Amerikaanse schoolsysteem

Allebei onze expatkinderen vinden het geweldig dat ze nu op een internationale Amerikaanse school terechtkomen. Toen onze dochter iets jonger was, droomde ze van een eigen locker en de vele tradities die typisch high school Amerika zijn zoals prom en het graduation evenement. Onze zoon wilde eigenlijk al na de basisschool graag tweetalig onderwijs volgen en kan zijn geluk nu niet op. Als onze uitzendjaren in de Dominicaanse Republiek erop zitten is hij volledig tweetalig geschoold. Wij zijn erg trots op ze. Hun enthousiasme en ook moed om aan zoiets compleet nieuws te beginnen, maken het echte wereldkinderen!

Ons verhaal wordt weer vervolgd. Leuk om jullie verhalen te horen! Dat kan altijd in een reactie hieronder.

Wil je meer over meertaligheid weten?

Vergeet dan niet deze blog te lezen met de beste tips van ouders over de hele wereld: Meertalig opvoeden; hoe doe je dat? 

Wil je meer weten over buitenlandse onderwijssystemen, kun je op de website van het Nuffic op land zoeken.