9 bloopers tijdens het online lesgeven die je als leerkracht en mens soms doen blozen. Er kan namelijk best veel misgaan met online live lesgeven. Ik noem hieronder een paar belangrijke factoren. De ene factor is beter te beheersen als leerkracht dan de ander.
Niet alles zal voor iedere online leerkracht of leerling opgaan, gezien de verschillende achtergronden en doelgroepen. Toch zijn een aantal zaken universeel en hoor ik terug vanuit mijn team van Dutch for Children.
Factoren waar je geen invloed op hebt qua bloopers tijdens het online lesgeven
- internet (aan jouw kant, en aan de andere kant; heb je een goede verbinding?)
- techniek (bijv. computer, ingebouwde camera, ingebouwde microfoon, stroom)
- agenda van de ander (bijv. onthoudt de leerling dat hij les heeft)
De factoren waar je voor een deel invloed op hebt
- de bereidheid van de leerling; bijv. heeft de leerling er zin in, doet hij mee?
- bij jongere leerlingen de agenda van de ouders; bijv. leggen ze de spullen klaar, vergeten ze niet de tijd?
- omgevingsfactoren zoals eigen huisdieren, omgevingsgeluiden en de natuur
Factoren waar je absoluut invloed op hebt als online leerkracht en zo een paar bloopers kan vermijden
- voorbereiding
- planning
- schermbeheersing
- omgang met de techniek
Fouten zijn menselijk. En ook leuk, grappig en soms gênant. Bloopers dus.
Bij deze, mijn top 9 bloopers tijdens het online lesgeven
- Als je enthousiast aan het praten bent, je zit helemaal in je verhaal, terwijl de verbinding al een tijd aan de andere kant verbroken is. Bijvoorbeeld door een slechte verbinding en je dit dan pas na een tijdje doorhebt.
- Inbellen, in het Spaans beginnen, totdat je antwoord krijgt in het Nederlands en blijkt dat je een totaal andere leerling’s moeder aan de lijn hebt. Je hebt op het verkeerde adres in Skype geklikt.
- Geen persoonlijke blooper maar het internet doet het bij vlagen totaal niet en als je dat maar niet goed gerepareerd krijgt is het een enorme frustratie. Varianten hierop zijn: stroomstoringen en de internetprovider die niet kan leveren. Dit om altijd zeer vage redenen die ik altijd maar ‘bewonder’ vanuit mijn Caribische lijfspreuk: ‘’Wat je niet begrijpt moet je bewonderen.’’ Het is en blijft een Caribisch gebied en ik moet roeien met de riemen die ik heb. Inmiddels heb ik een ‘back-up office’ om de hoek met stabiel internet.
- Het verkeerde filmpje start. Soms staan er verschillende filmpjes klaar en stuur ik de verkeerde, of start de verkeerde bij mij waardoor het geluid door elkaar loopt. Een variant hierop is als de leerling gaat klikken op gedeelten op de pagina, waar hij niet op moet klikken en door middel van reclame bij zeker-geen-taalonderwijs gerelateerde onderwerpen terecht kom. Of juist wel, maar dan is het zeker op dát moment niet de goede timing.
- Na het scherm delen met je leerling, vergeten dat het delen aanstaat. Vervolgens inwendig mopperen omdat je denkt dat het internet weer eens hapert. Van scherm delen wordt het internet namelijk erg traag.
- Volledig langs elkaar heen praten als de leerling en ik beide totaal verschillende lesstof voor ons hebben.
- Twee uur te vroeg klaarzitten, doordat je in de drukte de verkeerde kant op in de tijdzones hebt terug gerekend. Je denkt ná zoveel leerlingen overal in de wereld de tijdsverschillen nu wel automatisch door te hebben. Niets blijkt minder waar.
- Je leerling per ongeluk mee laten luisteren met de preek, die je je eigen kinderen ‘stiekem’ denkt te geven omdat ze ruzie maken tijdens je les. Dit tijdens het moment dat je leerling een video kijkt met uitleg en jij even een glas water haalt, maar de deur van je kantoor vergeet te sluiten….
- Je bent volop aan het vertellen en het valt je wel op dat je leerling anders naar het scherm kijkt, maar het dringt pas echt tot je door wanneer je een vraag stelt.. Het blijkt dat je microfoon op mute staat.
Gelukkig zijn kinderen erg flexibel en wordt er vooral om bloopers gelachen. Ook door ouders. Online lessen zijn erg interactief en daarin kan dus ook het een en ander anders lopen dan gepland.
Ervaringen ouders met bloopers en de online lessen
Ben je benieuwd hoe ouders onze online lessen ervaren, klik dan hier om hun feedback te lezen.