7 taalspelletjes voor de taalontwikkeling van anderstalige en Nederlandse kinderen. De kracht van taalspelletjes zit hem in taalplezier, dat het leuk en uitdagend is en ook een geweldige afwisseling op de meer ‘schoolse’ wijze van het aanbieden van taal. Een spel bevat veel onderdelen die anders zijn dan de ‘gewone’ lessen of instructie en dat spreekt kinderen aan.
Spellen motiveren, dagen uit en bieden context
Een spel biedt context. Het is niet zomaar een oefening, maar een context waarin je met informatie aan de slag gaat. Een ander belangrijk element in spelletjes, is de uitdaging. In de uitdagingen kun je elkaar verslaan of juist elkaar helpen. Het ligt er natuurlijk aan hoe comepetitief je kind is wat hem het meeste aanspreekt.
Top 7 taalspelletjes voor de taalontwikkeling
Waarom deze spelletjes in de top 7 staan:
- kort, kan altijd tussendoor
- makkelijk
- motiverend
- passend bij de leefwereld van je kind
- weinig middelen nodig
1. Taalspelletjes met peuters: het papegaaienspel
Het papegaaienspel is te spelen met jonge kinderen en of kinderen die het Nederlands nog weinig beheersen. Je wijst een voorwerp, dier etc. aan en benoemt de afbeelding. Vervolgens moet het kind dit herhalen door het voorwerp of de afbeelding aan te wijzen en te benoemen.
Wat kinderen leren in dit spel is klanken vormen en verstaanbaar spreken.
2.Voor alle leeftijden en niveau’s taalspel: ”Ik zie ik zie… ”
Voorbeeld: ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet….en je kunt je haar ermee kammen.’ Of simpeler: ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet….en het is rood.’’ De kind wijst het woord en benoemt het. Leg de voorwerpen klaar, of doe het spel in de ruimte waar de voorwerpen liggen. Je kunt natuurlijk ook afbeeldingen of woordkaarten (afbeelding en woord) gebruiken.
Een andere variatie is om het woord te benoemen en je kind het te laten aanwijzen. Je oefent hier de passieve en actieve woordenschat van je kind mee.
Woordkaarten vind je gemakkelijk via Google: “Woordkaarten “badkamer’’. Een voorbeeld vind je hier.
3. Taalspelletjes anderstaligen – Zingen is een uitkomst
Zingen met gebaren met veel video’s.
Je kunt de belangrijkste woorden vooraf uit de liedjes halen en alvast met ze oefenen, zodat ze weten wat de woorden betekenen. Je kunt de woorden aanbieden met behulp van afbeeldingen, woordkaarten of speelgoed.
Bijvoorbeeld uit het lied “Een vriendje in huis’’: een hondje, een vogel, een vis, een muis, de mensen, huisdier in huis, een hamster een poesje een rat, een konijn, blij zijn, huisdier hebben, een vriendje hebben, alleen, nooit.
Woordkaarten vind je gemakkelijk via Google: “Woordkaarten “huisdieren’’. Een voorbeeld vind je hier.
Dan samen zingen en de gebaren proberen mee te doen. Als je kind het moeilijk vindt, kun je ook na ieder gezongen zin of strofe even stoppen en het samen herhalen.
Variatie: Liedje herhalen en de kinderen vragen te gaan staan/zitten/springen als ze het woord ‘….’ horen.
4. Taalspelletjes voor peuters en kleuters: liedjes met letters
Zing een letterliedje, bijvoorbeeld op de melodie van Zeg ken jij de mosselman. Een voorbeeld daarvan is: ‘Zeg ken jij de letter g, de letter g, de letter g? Zeg ken jij de letter g, van groen en geel en grapje.’
Laat kinderen daarbij nieuwe woorden verzinnen. Zoals bijvoorbeeld ‘van goed, gras en geluk’. En, zing dan het liedje nog een keer.
5. Inkleuren van een praatplaat
Je kunt de praatplaten uitprinten en als ‘kleurplaat’ gebruiken. In plaats van het aanwijzen van ‘alle kinderen die spelen’ of ‘plaatjes die beginnen met een b- klank’ geef je je kind de opdracht om ze in te kleuren op de plaat. Je kind oefent zo de passieve en actieve woordenschat en het benoemen van de wereld om zich heen. Er zijn verschillende plekken waar je praatplaten voor verschillende leeftijden en taalniveaus kunt vinden.
Op de pinterest-account van taalcachet vind je allerlei thema’s en niveaus.
Praatplaten voor kleuters, vind je via deze link.
Op de pinterest-account van NT2 – praatplaten en stripverhalen.
6. Taalspel woordslang
Bij een woordslang worden alle woorden gespeld met alfabet-letters. Ieder volgend woord begint met de de laatste letter van het vorige woord. Kinderen moeten uiteraard wel de kennis van de letters beheersen en voldoende woordenschat hebben.
Of online: Kies het niveau van je kind en speel eerst samen dit leuke spel.
7. Woordsommen
Je begint de woordsommetjes met bestaande woorden, voet + bal = voetbal: je kunt de woorden schrijven, zeggen, tekenen of de voorwerpen laten zien. Moeilijker is het om woordsommen te maken en met de woordjes samen een heel nieuw woord te verzinnen! Kinderen kunnen heel creatief zijn en met de mooiste oplossingen komen.
Een paar voorbeelden van ‘nieuwe’ woorden:
sjaal + jas = sjas
broodje + hagelslag = bragelslag
snel + fietsen = snietsen
gefeliciteerd + taart = gefelicitaart
Ook met wat oudere kinderen is dit leuk om te doen. Je kunt proberen je voornaam op te tellen bij je achternaam of jouw naam bij de naam van je vriend of vriendin. Heb je een echt goed woord gevonden zou je het in hele mooie letters (grafity) kunnen uitbeelden en je hebt er direct een mooie ‘gebruikersnaam’ bij. Het kan ook handig zijn om bepaalde dingen te onthouden; donderdag + zwemmen = zwomderdag en vrijdag + gym = vrymdag.
Educatieve online taalspelletjes
Online is er veel te vinden. De favoriet in de lessen van Dutch for Children is Spelletjes Plein.
Wil je nog meer input van de Nederlandse taal voor je kinderen of advies hoe je ze thuis meer kan onderdompelen?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we geven je advies (zonder kosten of verplichting). Mail me of neem contact op via onze contact-pagina.
Hartelijke groet,
Wendy van Dalen (directeur en leerkracht)